25. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. június 29-i ülésére

Tárgy:   Közvilágítással kapcsolatos kérdések
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A város közvilágítási rendszerével kapcsolatban 2 fontos témakör van, amivel mindenképp célszerű foglalkozni.
1.      Közvilágítási hálózat korszerűsítés
Ez elmúlt években bekövetkezett technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre nagyobb teret nyer a közvilágítási rendszerekben a Led technológia és egyre fontosabb szempont lesz a környezettudatosság és a gazdaságosság.
Mindezek miatt egyre több megkeresés és ajánlat érkezik Önkormányzatunkhoz a korszerűsítés tervezésére, végrehajtására és finanszírozására.
Az eddigi legkidolgozottabb ajánlat az Elios Innovatív Energetikai Zrt-től érkezett, mely részletes megtérülési és finanszírozási számítást is tartalmaz.
A beérkezett ajánlat a csatolt mellékletben megtalálható.
Magyarország Operatív programjai elfogadásakor egyértelművé vált, hogy ebben az EU ciklusban nem lesz pályázati kiírás közvilágítás korszerűsítésre, ezért a finanszírozás csak sajáterőből, banki hitelből vagy ESCO-val (kivitelező cég általi finanszírozás, melyet az energia megtakarításból törleszt az Önkormányzat) lehet megoldani.
A város területén 2314 db lámpatest biztosítja a közvilágítást, melyből 35 db az Önkormányzat a fennmaradó mennyiség pedig az E.ON tulajdonában van.
A mellékletben található ajánlat természetesen, nem tekinthető egy végleges konstrukciónak, de megfelelő arra, hogy a beruházás főbb paramétereit bemutassa.
Úgy mint:
a) a beruházás becsült költsége, amely nettó 156 millió forint
b) az éves energia megtakarítás, amely 388 kWh
c) az éves költség megtakarítás, amely 20 millió forint
d) megtérülési idő, amely kb 10 év
 
A fenti adatok alapján elmondható, hogy mindenképp célszerű foglalkozni a témakörrel, mivel jelentős minőségi változást és jelentős energia és költség megtakarítást eredményezhet, azonban az is látszik, hogy egy ESCO finanszírozás esetén minimum 10 évre elköteleződik az Önkormányzat, mely számos veszélyt rejt magában és a ezen idő alatt kézzelfogható kiadás csökkenés nem lesz tapasztalható.
Jelenleg a közvilágítási hálózat üzemeltetésére 64,5 millió Ft állami támogatást kap az Önkormányzat és ezzel szemben csak 29 millió Ft-ba kerül az éves fenntartás és üzemeltetés. A fennmaradó 35,5 millió Ft pedig átcsoportosításra kerül más feladatra.
Az ajánlatban szereplő finanszírozási módok azt feltételezik, hogy a jelenlegi állami normatíva rendszer nem változik, ami egyáltalán nem biztos. ESCO finanszírozás esetén, ha a jövőben az állami támogatás mértéke drasztikusan lecsökken akkor fennáll a veszély arra, hogy az ESCO törlesztése nem lesz lehetséges a megtakarításból.
 
Természetesen ennyi rendelkezésre álló adat alapján biztonságosan nem hozható döntés, de elegendő arra, hogy a Képviselő-testület eldöntsön arról, hogy szándékában áll-e a korszerűsítés valamely finanszírozási mód mellett.
  
2.      Közvilágítási hálózat bővítés

 
2016. évi költségvetés tervezése során figyelembe vettük azt, hogy a 2015-ös közvilágítási rendszer bővítése során nem valósult meg minden bejelentett igény teljesítése, így a költségvetésben 5 millió forint került betervezésre.

2015-ben forráshiány miatt kimaradt beruházási helyszínek a következők:
  • Ifjúsági lakótelepen a garázssortól a buszmegállóig vezető járda mellett 4 db kandeláber telepítése
  • Előhalmi tanyák és a Hármas-Körös híd közötti közúti szakaszon 10 db új lámpatesttel ellátott oszlop leállítása
  • A Géza Fejedelem és a Kálmán Farkas utca között található 2 db átkötő út kivilágítása 1-1 db új oszlop és lámpatest felállításával.

     
A fenti helyszínek közül a legindokoltabb az Ifjúsági lakótelep fejlesztése, mivel ott tapasztalható a legnagyobb gyalogos és kerékpáros forgalom.
A tavalyi évben beérkezett ajánlatok alapján a lakótelepi világítás költségei az alábbiak szerint alakulnak:
 
  • hagyományos Na fényforrással: bruttó 2.133.600 Ft

    műszaki tartalom:       125 m új közvilágítási földkábel kiépítés

                                       4 db kandeláber felszerelés 70 W-os gömb lámpatesttel
 
  • Led fényforrással: bruttó 2.560.320 Ft

    műszaki tartalom:       125 m új közvilágítási földkábel kiépítés

                                       4 db kandeláber felszerelés 55 W-os PILZEO lámpatesttel (http://www.schreder.com/be-en/products/pages/PILZEO.aspx)

     
A fenti helyszínen kívül kérés érkezett a Dobó István útról is. A Hantoskerti holtág partján lévő nyaraló tulajdonosok kérik az Önkormányzatot, hogy a Dobó úti nyaralósor közvilágítási szintjén javítson.
A területet megvizsgálva megállapítottuk, hogy a nyaralósor előtti útszakasz megvilágítottságán kétféle képen lehet javítani.
  1. Új hálózat kiépítésével
  2. A töltésen lévő közvilágítási hálózat átépítésével. A meglévő 4 db 36 W-os lámpatest helyett 7 db, lámpakarral ellátott lámpatest felszerelése hagyományos vagy Led technológiával.
A költségek minimalizálása érdekében a meglévő hálózat átépítését javasoljuk, melynek becsült költségei az alábbiak szerint alakulnak:
 
  • hagyományos Na fényforrással: bruttó 1.257.401 Ft

    műszaki tartalom:       7 db AMBAR 70 W-os lámpatest felszerelése nagy benyúlású lámpakarral
 
 
Amennyiben a Képviselő-testület a hálózat bővítése mellett dönt, akkor javaslom megfontolni azt, hogy az új rendszer már Led technológiás legyen mivel ez több szempontból is előnyös lehet.
  1. Az új szakasz próba helyszínként funkcionálhat. Ez a közvilágítási szakasz viszonylag elkülönült, ezért nem keletkezik majd éles kontraszt a megvilágítási szakaszok között.
  2. Egy átfogó fejlesztés esetén ezt a rendszert érintetlenül lehet hagyni

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Bizottság nem javasolja a Képviselő-testületnek a lehetséges finanszírozási módok mellett a közvilágítási hálózat korszerűsítését, továbbá javasolja a 2. és a 3 határozati javaslat elfogadását.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság     A Bizottság nem javasolja a Képviselő-testületnek a lehetséges finanszírozási módok mellett a közvilágítási hálózat korszerűsítését, továbbá javasolja a 2. és a 3 határozati javaslat elfogadását.
 
1. döntési javaslat

"Közvilágítás korszerűsítés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Építési, beruházási ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete jelenleg nem kíván közvilágítási hálózat korszerűsítést végezni.
Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 08. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Pardi László

2. döntési javaslat

"Ifjúsági lakótelep közvilágítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Építési, beruházási ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja az Ifjúsági lakótelep közvilágításának bővítését hagyományos technológiával. A beruházáshoz szükséges 2.133.600 Ft-ot a 2016. évi költségvetésben közvilágításra elkülönített 5 millió forint terhére biztosítja.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 12. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Pardi László

3. döntési javaslat

"Dobó utca"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Építési, beruházási ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Dobó utca közvilágításának bővítését hagyományos technológiával. A beruházáshoz szükséges 1.257.401 Ft Ft-ot a 2016. évi költségvetésben közvilágításra elkülönített 5 millió forint terhére biztosítja.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 12. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe