29. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. június 29-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a 2016. évi közmunkaprogramról
Készítette:   Varjú Róbert
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő - testület!

 

Gyomaendrődön 2016-ban már 9 programmal vette kezdetét a Startmunka mintaprogram, melynek megvalósulása során 301 fő álláskereső folyamatos foglalkozatására nyílt lehetőség. Ez 26 fővel több, mint egy évvel korábban, amikor  5 programmal működött a Startmunka mintaprogram. A programelemeket a Belügyminisztérium mintaprogramként fogadta el. Az útőr mintaprogram, és a startplusz mintaprogram kivételével az összes mintaprogram 2016.03.02. és 2017.02.28. közötti időszakra vonatkozik. Az útőr mintaprogram 2016. március 1. és 2016. november 30. közötti időszakra, míg a Startplusz mintaprogram 2016. március 01. és 2016. március 31. közötti időszakra vonatkozik.

A mintaprogramok mellett a 2015. november 01.-én kezdődött hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok 2016. február 29.-ével meghosszabbításra kerültek, a programokban résztvevők pedig, 2016. március 01. és 2016. június 29.-e között különböző tanfolyamokon, képzéseken vettek volna részt. (útépítő, kertész, takarító). A képzések beindítása viszont csúszik, így a tervezett időszak alatt a közfoglalkoztatottak hagyományos közfoglalkoztatási feladatokat láttak el.

A mintaprogramok esetében a fajlagos költségek a változó támogatási intenzitás miatt 111. 000-119.000.- Ft/fő/hó között lettek megállapítva a kiírásnak megfelelően, valamint elmondható, hogy a költségadatok számításánál sajnos a 2015. évi közfoglalkoztatási bérekkel lehetett számolni.

 

 A 9 programelem tekintetében a bér és dologi elszámolás folyamatban van, melyek benyújtásra kerülnek a Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályára.
 

A közfoglalkoztatottak a munkabérüket folyószámlára havi kifizetési rendszer keretében kapják. A közfoglalkoztatottak komolyabb fennakadások nélkül hozzájutnak a munkabérükhöz.

2016-os közfoglalkoztatásba bevont álláskeresők közül kiemelt célcsoport elsősorban a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, önkormányzati ellátásban nem részesülők, valamint regisztrált együttműködő munkanélküliek. A közfoglalkoztatási rendszerben megvalósuló mintaprogramok keretében számos fontos közfeladatot látnak el. Utak, épületek és vízelvezető rendszerek karbantartásától az illegális hulladéklerakók felszámolásánál át a mezőgazdasági tevékenységig.

 

 

Startmunka mintaprogram elemeinek megnevezése és létszáma:

 

  1. Belvízelvezetés – 56 fő
  2. Illeglis hulladék lerakó felszámolás -32 fő
  3. Földutak karbantartása  -15 fő
  4. Mezőgazdaság – 94 fő
  5. Helyi sajátosságra épülő – 38 fő
  6. Közút – 40 fő
  7. Bio-és megújuló energia-20 fő
  8. Útőr-5 fő
  9. Startplusz-1 fő

 

1.      Belvízelvezetés programelem

 

Belvíz programban dolgozók vízelvezető rendszerek, átereszek, csapadék elvezető rendszerek karbantartását, tisztántartását végezik.

Munkálatokat 56fő közfoglalkoztatott látja el, napi 8 órában.

 

A közfoglalkoztatási garantált bér költsége 100%-ban támogatott.

A dolgozók részesültek munkavédelmi oktatásban, kaptak védőeszközöket, gumicsizmát, speciális védőfelszerelést.

Az eszközparkot 1db használt árokásó adapterrel ellátott kompakt rakodógép beszerzésével (4.500.000Ft), bővítettük, mellyel a csatornákból kitermelt földet azonnal el tudtuk szállítani. Beszerzésre került még 1db Stihl aljnövényzettisztító (200.000Ft), mellyel az elcserjésedett, gazos csatornákat könnyen tudjuk tisztítani.

 

A programhoz kapcsolódó 2016.-2017 évi bérköltség 60.995.732.-Ft, még a közvetlen költségek 13.989.566.-Ft.

 

 

A program elemhez kapcsolódó 2016.03.02.-tól végrehajtott feladatok:

  1. Szt. Antal utca csatorna lefedés
  2. Luther utca csatornatisztítás, támfalépítés
  3. Bajcsy utca csatornatisztítás, támfalépítés
  4. Komposztáló csatornatisztítás
  5. Vásártéri lakótelep aknaemelés, csatornatisztítás
  6. Balassi út vége csatornaburkolás
  7. Fő tér aknaigazítás
  8. Besenyszeg támfalépítés, csatornatisztítás
  9. valamint egyéb bejelentés alapján történő csatornatisztítás.

 

A felsoroltakon kívül egyéb (1-2 napos) munkaterületeken dolgoztak a brigádok.

 

2.   Illegális hulladéklerakók felszámolása programelem

 

2016.03.02.-től 32 fő álláskereső foglalkoztatására nyílt lehetőség az illegális hulladéklerakók felszámolása programelem keretében. A programelemben dolgozók Gyomaendrőd város kül- és belterületén eldobott, otthagyott, kitett hulladékok felszámolását végezték napi 8 órában.

2016-ban az illegális hulladéklerakók felszámolása projektben a dolgozók által mintegy 3500 kg hulladék került összegyűjtésre, és elszállításra.

A programhoz kapcsolódó 2016.-2017. évi bérköltség 35.605.864.-Ft, még a közvetlen költség 7. 246 312 Ft.

A program elemhez kapcsolódó 2016.03.02.-tól végrehajtott feladatok:

 

  • Fő út, kerékpárút széle
  • Sóczó zug
  • Bónom zug
  • Rév zug holtágpart
  • Kárász-vadász utca vége
  • Német zug holtágpart
  • Kondorosi út széle
  • Öregszőlő kerékpárút széle
  • Vasút széle
  • Hősök tere
  • Vitéz dülő
  • Nagylapos

 

Az illegális hulladék elszállítása az Önkormányzat tulajdonában lévő MTZ traktorral, valamint Dyna haszongépjárművel történt. A Belügyminisztérium által kiadott rendeletnek megfelelően a programelemekben dolgozók jelentős hányada foglalkozott parlagfű elleni védekezéssel.

 

3. Földút programelem

 

Mezőgazdasági földutak karbantartását képezte; padkák rendbetétele, út fölé hajló ágak, gallyak, elszaporodott bokrok, cserjék kivágása, valamint a közlekedési űrszelvények szabaddá tétele.

 

A kiválasztott földutak karbantartási munkáinak elvégzése összesen 15 fő közfoglalkoztatott munkaerő alkalmazásával történik.

 

A programban beszerzésre került 2db magassági ágvágó (220.000Ft/db), mellyel a nehezen elérhető, és zavaró gallyakat tudjuk eltávolítani, és ezáltal is gyorsabbá tenni a munkafolyamatok elvégzését, így több mezőgazdasági utat tudunk karbantartani. 1db Ms 661 C-M 71cm vezetővel rendelkező Stihl láncfűrész (280.000Ft/db) is beszerzésre került.

A programhoz kapcsolódó 2016.-2017. évi bérköltség 16.220.456.-Ft, míg a közvetlen költség 3. 866 500.- Ft.

A program munkabér elszámolását minden hónap 8. napjáig eljutatjuk a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Gyomaendrődi Kirendeltség részére. Az elszámolás pontossága érdekében folyamatos egyeztetés zajlik mind a Magyar Államkincstár, mind a Munkaügyi Központ felelős ügyintézőjével.

 

2016-ban ez idáig mezőgazdasági földút projektben a dolgozók által mintegy 10.000 m2 terület rendbetétele, kezelése valósult meg.

 

A program elemhez kapcsolódó 2016.03.02.-től végrehajtott feladatok:

 

  • Újkert sori földút gréderezése
  • Újkert sor, gyümölcsöshöz vezető földút gréderezése, egyengetése
  • Fő út szélének többszöri patkarendezése, folyamatos patkázási feladatok
  • Halász-Bányász út kaszálás
  • Ifj ltp. kisgát kaszálás
  • Fő út széle kaszálás
  • Komposztáló kaszálás
  • Kecsegés önkormányzati út szélének kaszálása
  • Öregszőlői kerékpárút szélének kaszálása
  • Mezőtúri út szélén lévő új kerékpárút szélének kaszálása

 

 

 

4 .    Mezőgazdaság programelem

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata sikeresen pályázott a 2016.2017. évi startmunka mintaprogram Mezőgazdasági mintaprojekt megvalósítására.

A 2016. március 2.-tól 94 fő álláskereső bevonásával indult el a mezőgazdasági startmunka mintaprogram.

 

 

 

  • Állattenyésztés és -tartás

 Az állattartó telepünkön 13 fő végzi jelenleg mindennapi feladatát, ahol 151 db anyajuh, 7 db tenyészjerke, 41 db szopósbárány, 4 kos, és 166 tyúk, valamint 233 csirke található. A juh állomány csökkent, mivel a májusi hónapban 40 db bárány eladásra került.

 

  • Fóliás növénytermesztés, virágosítás

 

Népliget 2.sz. alatt 15 fő közfoglalkoztatott dolgozik napi 8 órában. Virágok szaporítása, ápolása, pótlása, és kiültetése a feladatuk. a tavalyi évhez hasonlóan. Idén az ősszel kiültetett mintegy 20.000 db árvácskát 35. 000. db egynyári virág kiültetése követte. A 35.000 db egynyári virág megtermelése, felnevelése, gondozása történt meg a márciusi, áprilisi hónapban, májusban pedig elkezdődött a virágok kiültetése a város tereire, parkjaiba. A program keretében a tavaly létrehozott 13 új virágágyás mellé további hármat tervezünk, valamint több helyen virághengerek kihelyezésére is sor kerül.

A program keretében a villanykarókra kihelyezett muskátlik száma is növekszik, a Polgármesteri Hivatalkörnyékén a Lidl előtt, valamint a Selyem úton lévő villanykarókra is kerültek virágok. A nyár folyamán elkezdődik a kétnyári virágok előállítása is, így várhatóan szeptember végétől ismét díszítik városunkat. Összességében elmondható, hogy a mezőgazdasági mintaprogram legsikeresebb része a fóliás növénytermesztés, virágosítás.

 

  • Gyümölcsöskertek kezelése

2016.-ban három helyen történik gyümölcsös kezelése. A hivatal mögött két területen, valamint a Dévaványai út mellett 2015.-ben létesített gyümölcsös gondozása van folyamatban.  A fák folyamatosan locsolva vannak, fejlődnek, a csapadékszegény időjárás viszont hátráltatja fejlődésüket.

 

 

  • Homoktövis kezelése

A homoktövis ültetvényünk továbbra is 1hektáron terül el Gyomaendrőd város külterületén a Bónom-zugban. A növények kapálása, gondozása folyamatos. A bokrok zöldmetszésére a nyár folyamán sort kerítünk az őszi szüret megkönnyítése végett. Idén is készítünk lekvárt, melynek értékesítését tervezzük.

 

  • Szántóföldi növénytermesztés

 

 A közmunkaprogramban bevont területeken 7,8 ha-on kendert vetettünk, mely sajnos a csapadékszegény időjárásnak köszönhetően alig kelt ki. A megtermelt magot az Agromag Kft. részére kívánánk értékesíteni, szárát pedig fűtési célra hasznosítanánk. 2016.-ban is vetettünk cirkot a tavalyi évhez hasonlóan, melynek vetésterületét 2,13 ha-ra növeltük, melyből betakarítását követően továbbra is a közmunkások seprűt fognak kötni. Továbbá 25,35ha-on napraforgót, 15 ha-on kukoricát vetettünk, melyek a csapadékosabb időjárást követően már szépen fejlődnek. Újdonságnak számít 0.5 ha a körömvirág gyógynövény termesztése, mely már kétszeri kapálásban részesült, és a csapadékosabb idő következtében, szintén szépen fejlődik.

A program munkabér elszámolását minden hónap 8. napjáig eljutatjuk a Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya részére. Az elszámolás pontossága érdekében folyamatos egyeztetés zajlott mind a Magyar Államkincstár, mind a Munkaügyi Központ felelős ügyintézőjével.

 

A programhoz kapcsolódó 2016.-2017. évi bérköltség 104 407 109 Ft, még a közvetlen költségek 21 549 159 Ft.

 

 

5.      Helyi sajátosságra épülő programelem

 

Ez a programelem 2015.-ben indult egy asztalos műhely kialakításával, kültéri bútorok, virágládák és hirdetőtáblák, padok asztalok gyártásával. A helyi sajátosság épülő közfoglalkoztatás programunkban 38 fő foglalkoztatását vállaltuk. A dolgozók továbbra is kültéri bútorokat, virágládákat és hirdetőtáblákat, padok asztalok gyártottak az elmúlt hónapokban, mert még mindig szükséges a város szépítése, a városban padok, kukák kihelyezése. További betervezett feladat fedett kerékpártárolók létesítése az oktatási, és egyéb intézményekhez - pl. óvodákhoz, általános iskolákhoz.  Ezek megvalósításához beszerzésre került 1 db marógép (nettó: 650.000.-Ft) 1 db szalagcsiszoló gép (nettó: 655.081.-Ft) – így ezekkel a gépekkel teljes lesz az asztalos műhelyünk felszereltsége, még szélesebb körben tudunk előállítani asztalos ipari termékeket. Saját kezűleg gyártjuk le a fent említett tárgyakat a programban leírt elképzeléseink megvalósításához. A  Hármas Körös folyó partján lévő túraútvonalat takarítási munkálatai folyamatban vannak. Továbbá a programban a mezőgazdasági területünkön megtermelt 2,13 ha cirokból seprűkötés folytatását is tervezzük, mely révén a hagyományos közmunka programban felhasznált seprűk beszerzését, és különböző intézmények seprű igényét ki tudjuk elégíteni, így gazdaságosabbá válik programunk. Április végén befejeződött a seprűkötés a tavalyi évben megtermelt cirokból. Összesen mintegy 488 db seprűt tudtunk előállítani.

 

A program munkabér elszámolását minden hónap 8. napjáig eljutatjuk a Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya részére. Az elszámolás pontossága érdekében folyamatos egyeztetés zajlik mind a Magyar Államkincstár, mind a Foglalkoztatási Osztály felelős ügyintézőjével.

 

A programhoz kapcsolódó 2016.-2017. évi bérköltség 42 656 908.- Ft, még a közvetlen költség 8. 259 951.-  Ft.

 

 

 6.      Közút programelem

 

A közutas programelem 2015.-ben indult, és ebben az évben tovább folytatódott. A 2016.-2017. évi programban ez idáig elkészült a Csókási kerékpáros lejáró teljes térkövezése, új partfalának kialakítása, az endrődi Művelődési ház Szt. Antal utcai parkolója, valamint a Szivárvány óvoda mögötti parkoló. A programelemben előirányzott mintegy 500 m2 parkoló szinte teljes mértékben megvalósult a tavaszi hónapokban. A program keretében továbbá 1800 méter új járdaszakasz előállítását terveztük, melyből szintén több mint 650 m2 a májusi hónapban megvalósult. A besenyszegi városrészben a Fő úttal párhuzamos utcáknak a vasúti pályatest felőli végeit összekötő új járdaszakasz létesítésére került sor mintegy 500 méter hosszan. A 10 cm vastag járda a kor követelményeinek szinte minden szempontból megfelelő, reméljük a lakosság örömmel használja majd. Az új járdaszakasz létesítését, a korábban keskeny, rossz minőségű, helyenként balesetveszélyes járdaszakasz indokolta.

A következő hónapokban tervezzük még az Árpád utcában a zöldséges iránt új parkoló kialakítását, a Fő úton a Mátyás Király és az Árpád utca közötti járdaszakasz térkövezését, a Fürdő előtti parkoló rendezését, felújítását.

Ezen beruházásokkal hozzájárulunk a város fejlődéséhez, és a biztonságosabb közlekedéshez. A városnak költséget takarítunk meg, mivel a közmunkaprogram keretén belül történik a fejlesztés. A program további fejlesztéseként 1db aszfaltvágó is beszerzésre került, melynek segítségével a különböző burkolatok szebben összeilleszthetőek.

 A program munkabér elszámolását minden hónap 8. napjáig eljutatjuk a Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya részére. Az elszámolás pontossága érdekében folyamatos egyeztetés zajlik mind a Magyar Államkincstár, mind a Foglalkoztatási Osztály felelős ügyintézőjével.

 

 

 A programhoz kapcsolódó 2016.-2017. évi bérköltség 43.701.091.- Ft, a közvetlen költség 9. 863. 933.- Ft.

 

 

 

7. Bio-és megújuló energia programelem

 

A város kül- és belterületének tisztítása során cserjézési, és egyéb takarításból keletkezett, valamint más programokban kitermelt faanyag – gallyak, nyesedék - feldolgozására került sor az új programelem keretében, mely révén hasznos tüzelőanyagot állítottunk elő a közmunkaprogram keretében működtetett létesítények, épületek fűtésére. A programban beszerzésre került egy mobil ágaprító gép, melynek segítségével a kitermelt faanyag könnyebben kezelhető, tárolható. A Hármas Körös folyó árterében a téli időszakban kitermelt gyalogakác döntő része már fel lett darálva. A tüzelőanyagokat, darálékot, felhasználjuk önkormányzati épületek, valamint fóliasátrak fűtésére.

8. Útőr programelem

 

Főbb feladataink voltak az úttartozékok (pl. jelzőtáblák) helyreállítása, tisztántartása, a láthatóságot zavaró növényzet gondozása, útburkolaton, útpadkán álló víz elvezetése. Vízelvezető rendszerek, műtárgyak (hidak, átereszek, burkolt árkok) tisztítása, karbantartása, az útesztétikai célú növényzetgondozás, út menti hulladékgyűjtés, takarítás, úthibák észlelése, jelentése, és kisebb úthibák javítása.

A program elemhez kapcsolódó 2016.03.01.-től végrehajtott feladatok:

 

  • Kondorosi út szélén lévő jelzőtáblák igazítása
  • A város belterületén lévő jelzőtáblák igazítása
  • A város belterületén lévő járdák, kerékpárút fölé belógó gallyak levágása

 

 

9.   Startplusz mintaprogram

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2015-2016. évi közmunkaprogramját kiemelkedő szakmai teljesítményéért dícséretben részesítette a Belügyminisztérium. Ennek jutalmaként 3 millió forint értékben, egy nagyértékű eszköz beszerzésére, valamint 1 fő egy havi foglalkoztatására adtak lehetőséget e programon keresztül. Ennek megfelelően márciusban beszereztük az új szállítójárművet nettó 2.255.612.-Ft.-ért.

A közmunkaprogram működése során rengeteg kaszálék, darálék, nyesedék, hulladék keletkezett. 2016-2017.-os mintaprogramok összesen 301 főt foglalkoztatnak. A keletkezett, fent felsorolt anyagokat természetesen el kellett szállítani. Korábban nagyon sokszor előfordult, hogy a tervezett munkafolyamatok lassabban haladtak az alacsony szállítási kapacitás miatt. A programban beszerzett jármű segítségével a fent szereplő problémát tudtuk kezelni. A közutas, bio programunkban, rengeteg olyan feladat került végrehajtásra, amelynek a szállítási igénye magas volt. A közutas mintaprogramunkban a felszedett járdalapokat határidőre el tudtuk szállítani. A programban szereplő anyagokat, sódert, cementet a munkaterületre hamarabb ki tudtuk szállítani, az eszközökkel együtt. A mezőgazdasági mintaprogramunkban a virágok kiültetésben, locsolásában is nagy segítséget nyújtott az új szállítójármű. A hulladékos mintaprogramunkban az összeszedett hulladék elszállításában is nagy segítséget nyújtott.  A belvíz mintaprogramunkban a csatornákból kitermelt föld elszállítását, a zsalukövek, cement, sóder kiszállítását is meg tudtuk oldani. A földutas mintaprogramunkban a földutak melletti kaszálék állattartótelepre történő kiszállításról is tudtunk gondoskodni. Összességében elmondható, hogy a mindennapi munkaszervezés folyamán igen nagy segítséget jelentett az új szállítójármű beszerzése.

 

 

Általánosságban elmondható, hogy a programokhoz beszerzett eszközök, a Belügyminisztérium által korábban jóváhagyott kérelemben szereplő tételeknek megfelelően történik, valamint próbáljuk a közmunkában előállított termékekkel (padok, virágok, kukák, hirdetőtáblák) szebbé tenni városunkat, mindemellett, a közmunkaprogram továbbra is döntő szerepet vállal a zöldterület-kezelésben.

 

A mellékletben a közmunkához kapcsolódó fényképek is megtalálhatóak.

 

 

A fent szereplő programokon túl, az adott feladatok lettek elvégezve:

 

Fűnyírás, kaszálás:

 

  • Fő út széle Endrőd (aluljárótól)
  • Fűzfás rézsű
  • Besenyszegi kisgát
  • Besenyszegi játszótér
  • Besenyszegi park
  • Okt. 6 ltp.zöldterület játszótérrel együtt
  • Selyem út széle
  • Cig. város központi tér
  • Mirhói iskola ter.
  • OMW kút mögötti terület
  • Polányi kisgát+hársfás
  • Ridegvárosi játszótér
  • Blaha út széle
  • MOL kút mögötti ter.
  • Pannon torony körny.
  • Ságvári kacsaúsztató területe
  • Bánomkerti tel. rész
  • Hősök út széle
  • Csókási lejárók
  • Népligeti lejáró
  • Ifj. ltp. kisgát
  • Szarvasvégi tem. környéke
  • Décsi u. vége
  • Polgármesteri Hivatal környéke
  • Magtárlapos központ terület
  • Önkormányzati ingatlanok
  • Rózsahegyi ház játszótér+környéke
  • Nagylapos játszótér+ buszmegálló+ emlékmű körny.
  • Kondorosi kerékpárút széle
  • Iskola utca széle
  • Rózsahegyi ház

 

Locsolási feladatok:

 

Megnevezés                                                              Fák, cserjék (db)

Október 6 ltp. új fák                                                              25

Endrőd új sövény                                                                  3000

Kolmann park új tujasor                                                        30

 

 

Virágok locsolása:

  • Endrőd posta előtt virágok
  • Hősök tere új virágágyása
  • Ifj ltp. új virágágyása
  • Genti pékség új virágágyása
  • Selyem út új virágágyások
  • Lidl új virágágyás
  • Hivatal előtt új virágágyás
  • Hivatal új virágládák
  • Bajcsy- Fő út új virágládák
  • Endrőd tak szöv előtt új virágágyás
  • Melegvízkút virágládák
  • Szabadság tér új virágládák
  • Futó muskátlik a kőedényeken
  • gyomai posta előtti virágágyás
  • valamint   új készülőben lévő virághengerek!!!!

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság javasolja a beszámoló elfogadását.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A Bizottság javasolja a Beszámoló elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a 2016. évi közmunkaprogramról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő - testülete elfogadja a 2016. évi közmunkaprogramról készített beszámolót.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe