8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. július 20-i ülésére

Tárgy:   Közművelődési érdekeltségnövelő támogatási igény 2016
Készítette:   Mile Erika
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
 
Megjelent az emberi erőforrások minisztere- a belügyminiszterrel és a nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben Magyarország 2016. évi központi költségvetésről szóló 2015. évi C. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 3. melléklet II.5. a) pont szerint a kiírás Közművelődési érdekeltségnövelő támogatásra.
A pályázat célja Központi költségvetési forrás biztosítása az önkormányzati fenntartású, vagy a települési önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás alapján működő közművelődési intézmény vagy közösségi színtér műszaki technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítása, épületének karbantartására, felújítására. A pályázati célra rendelkezésre álló keretösszeg 300 millió Ft. Benyújtási határidő: 2016. július 15.-e volt.
 
A kiírás alapján vissza nem térítendő költségvetési támogatási igényt:
·         a Kállai Ferenc Kulturális Központ (alapítva: 2009. március 1.-jogelőddel)
·         és a Szent Antal Népház (alapítva: 2016. február 1.)
számára igényelhettünk. A felhívás a 2015 után alapított intézmények igényét háromszoros súllyal veszi figyelembe a támogatás megállapításakor, ezért célszerű volt teljes egészében a Szent Antal Népházra leadni igényünket.
 
Az igénylés alapja az önkormányzat által biztosított támogatás összege, mely
2016. január 31-ig a Közművelődési Közgyűjtemény Intézménynek 2 996 000 Ft
2016. február 1-től a Szent Antal Népháznak 9 292 000 Ft
2016. február 1-től a Kállai Ferenc Kulturális Központnak: 11 286 000 Ft.
Mindezen önkormányzat által biztosított összegekből az intézmények csak a működés napi fenntartását tudják biztosítani, fejlesztést, karbantartást, beszerzést nem. Ezért átgondolandó, hogy külön önkormányzati forrás biztosítása mellett benyújtva a pályázatot a támogatásból és felajánlott önerőből a Népház külső homlokzati rész rendbetétele az alsó teremnél és a tető részen megoldódhatna.
 
Az elmúlt két évben ugyanezen forrásból nyert támogatás segítségével a Kállai Ferenc Kulturális Központ részleges hang és fénytechnikai korszerűsítése valósult meg.
 
A kiíró szakmai módszertani osztályát megkeresve elmondták, hogy a támogatás várhatóan 1:1 arányú lehet a vállalt önerőhöz mérten, a 2015 után alapított intézményeknél.
Előzetes kalkuláció alapján 3 002 559 Ft értékű felújítást nyújtottunk be a július 15-i határidőre, melyből a támogatási igény: 1 502 559 Ft, saját erő: 1 500 000 Ft. A saját forrás biztosítását az Önkormányzat 2016. évi költségvetésében a TOP és egyéb pályázati saját erő sor terhére 1 500 000 Ft összegben jelöltük meg.
Az önkormányzat költségvetési rendeletének soron következő módosításakor az 1 500 000 Ft saját forrás külön soron kimutatva és nevesítve beépítésre kerül.
 
Kérem a tisztelt Képviselő- testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg a döntését.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Közművelődési érdekeltségnövelő támogatás 2016"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy támogatja a Magyarország 2016. évi központi költségvetésről szóló 2015. évi C. törvény 3. melléklet II.5. a) pont szerint Közművelődési érdekeltségnövelő támogatásra a Szent Antal Népház épületének karbantartására, felújítására 3 002 559.-Ft összértékben benyújtott pályázatot.
 
A Szent Antal Népház felújításához a Képviselő-testület 1 500 000,- Ft összegű önerőt biztosít az Önkormányzat 2016. évi költségvetésében a TOP és egyéb pályázati saját erő sor terhére.
 
Az önkormányzat költségvetési rendeletének soron következő módosításakor az 1 500 000. Ft saját forrás külön soron kimutatva és nevesítve beépítésre kerül.
 
A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a szükséges intézkedések és jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe