12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2016. augusztus 24-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2016. évi 1 - 6 havi gazdálkodásáról
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkérte [313/2016.(VI.29.) önkormányzati határozat] a gazdasági társaságok ügyvezetőit, hogy a képviselő-testület augusztus havi ülésére terjesszék be a 2016. 1-6 havi gazdálkodásukról szóló beszámolót, továbbá a gazdasági társaságok Felügyelő Bizottságai tegyenek javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen intézkedéseket hozzanak a társaságok annak érdekében, hogy ne negatív eredménnyel zárják a 2016-os gazdasági évet.

Az előterjesztés mellékletét képezi az előző év azonos időszakának a gazdálkodási beszámolója.

A Kft. beszámolóját a Felügyelő Bizottság 2016. augusztus 17-én megtárgyalta.

A Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. elkészítette a 2016. június 30-ig terjedő időszak gazdálkodásáról szóló beszámolóját.

A társaság gazdálkodásának 1 – 6 havi mérlegszerinti eredménye -33.328 eFt, az éves tervezett 2 eFt-tal szemben.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2016. április 1-jétől jelentős változásokon ment keresztül. Az Állam a  hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott egy koordináló szervezetet (NHKV Zrt.), mely szervezet jogosult ezen időponttól a közszolgáltatási díj beszedésére is. A jogszabályi változás gyakorlati alkalmazása és az átállás az új rendszerre nem zökkenőmentes. Az előterjesztés tárgyát képező beszámolás időszakából április, május és június hónapokra a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. még nem részesült szolgáltatási díjban. A Kft. számításai alapján az árbevétel kiesés összege 27 millió Ft. Az egyik legnagyobb bizonytalanságot a gazdálkodás tekintetében az jelenti, hogy jelen pillanatban nincs információ arra vonatkozóan, hogy a számított árbevétel kiesés hány %-át fogja a koordináló szerv megfizetni a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. részére. Az viszont megállapítható, hogy a vizsgált időszak nagyarányú veszteségét elsősorban az április, május és június hónapokra járó szolgáltatási díjbevétel elmaradása okozza. 

A társaság és az önkormányzat a szolgáltatás biztonsága érdekében új megoldásokat keresett. Az önkormányzat 2016. augusztus 1. napjával hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést kötött az FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Kft-vel, a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. pedig Vállalkozási szerződést. A közösen megállapított teljesítési számadat előnyhöz juttatja a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft.-t, a korábbi 2,7 Ft/liter/ürítés mértékhez képest 3,3 Ft/liter/ürítés-ben realizálják a tevékenységet.   

Az 1-6 hónap gazdálkodási adatait az előterjesztés mellékletét képező beszámoló részletesen taglalja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és az alábbi döntési javaslat elfogadását.  


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2016. évi 1 - 6 havi gazdálkodásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft​. többségi befolyással rendelkező tagja megismerte és tudomásul veszi a társaság 2016. év​ 1–6. havi gazdálkodásáról készített beszámolót.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe