13. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2016. október 17-i ülésére

Tárgy:   EFOP-3.3.2 pályázat
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Megjelent a Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért EFOP-3.3.2-16 pályázati felhívás, mely a kulturális intézmények, a tanulók tanórán kívüli ismeret- és tudásgyarapítására kompetenciafejlesztésére irányul.
Támogatást az a közművelődési intézmény vagy fenntartója igényelhet, amely 2015 évben közművelődési tevékenységet folytatott és ezt jelentette a „Jelentés a 2015. évben folytatott közművelődési tevékenységekről elnevezésű 1438-as számú statisztikai adatlapon.
 
A jogosultsági kritériumnak két szervezet is megfelel: az egyik Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint fenntartó, a másik szervezet pedig a Kállai Ferenc Kulturális Központ, mint közművelődési intézmény. Az Önkormányzat mellett szól, hogy az önkormányzatok, az elnyert támogatás teljes összegét lehívhatják előlegként.
 
A projektre 5 millió Ft - 30 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatás igényelhető a rendelkezésre álló forrás (5 milliárd Ft) erejéig (az együttműködő partnerek számának függvényében). Egy intézmény több telephellyel is pályázhat, ahol a telephelyek külön együttműködő partnernek számítanak. Az együttműködő partnerek közé legalább egy óvodai intézmény bevonása szükséges, viszont az óvodák aránya a bevont intézmények vonatkozásában nem lehet magasabb mint 25 %.
 
Az tervezett projektben 6 együttműködő partner részvételével számolunk, így a pályázati felhívásban foglaltak alapján 25 millió Ft-nyi forrásra tudunk pályázatot benyújtani. Az előzetes egyeztetések alapján az alábbi együttműködő partnereket kerestük meg, akik szóban biztosítottak bennünket a pályázati együttműködésükről:
  • Gyomaendrőd – Csárdaszállás - Hunya Kistérségi Óvoda (5500 Gyomaendrőd Kossuth út 7.) 2 telephellyel
  • Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola (5500 Gyomaendrőd Fő út 181.) 2 telephellyel
  • Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Kollégium (5502, Gyomaendrőd Népliget u. 2.) 3 telephellyel(az egyik csárdaszállási)
  • Városi Alapfokú Művészetoktatási intézmény 1 intézményként
 
A pályázatba bevonni kívánt célcsoport:
- az óvodai nevelésben résztvevő gyermekek,
- a köznevelésben résztvevő gyermekek, tanulók: alap- és középfokú oktatásban részt vevők, különösen a szociokulturális hátrányokkal érintettek, életkorukhoz képest alul teljesítők.
 
A pályázat célja:
A tanulónak tanórán kívüli, és óvodás gyermekek foglalkozáson kívüli kompetenciafejlesztéséhez, ismeret- és tudásgyarapításához, a nem formális és informális tanulási formák alkalmazásához, továbbá a köznevelés hatékony támogatása érdekében a kulturális szolgáltatások, tevékenységek és programkínálatának fejlesztéséhez kell a projektnek hozzájárulni.

A kulturális intézmények által megvalósított, a formális oktatást támogató és kiegészítő kulturális nevelésjelentős szerepet játszik a gyermekek személyiségfejlődésében és képességeik kibontakoztatásában, innovatív gondolkodásmódjuk kialakításában: felszínre hozzák a gyermekekben rejlő kreativitást, növelik önbizalmukat, kapcsolatteremtő, önkifejező, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességüket, aktivitásukat és erősítik motiváltságukat. Emellett a konstrukció hozzá kíván járulni a területi egyenlőtlenségek és a szociokulturális hátrányok csökkentéséhez, valamint további átfogó cél a kulturális intézmények által nyújtott kínálat bővítése, az alapellátás fejlesztése a nevelési-oktatási intézmények igényei szerint.

A projekt keretében a nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjának megvalósítását támogató, a kínálatot gazdagító tanórán és óvodai foglalkozáson kívüli kulturális (és az ehhez szorosan kapcsolódó, indokolt) tevékenységek kidolgozása és megvalósítása támogatható.
A támogatható nem formális, informális foglalkoztatási formák a következők lehetnek: - szakkör, foglalkozássorozat, kulturális óra (pl. múzeumi óra, könyvtári óra), tehetséggondozó-, fejlesztő-, felzárkóztató kiscsoport,tábor, versenyek, vetélkedők, műhely- és klubfoglalkozás, témanap, témahét, művészeti csoport.

A pályázat benyújtására elektronikus kitöltő programon keresztül van lehetőség 2016. 10. 17. - 2018. 10. 17. napig. (Értékelési határnapok: 2016. 11. 17. és 2017. 04. 28. és 2018. 10. 17.) A pályázat benyújtását az első értékelési határnapra tervezzük.
 
A pályázat benyújtásához szükséges egy szakmai terv elkészítésére, melyet az együttműködési megállapodások alapján a nevelési-oktatási intézmény által megfogalmazott célok és igények mentén szükséges összeállítani.  A célok és igények összegyűjtését elkezdtük, továbbá a szakmai terv összeállítására és a projektmenedzsment tevékenység megvalósítására  ajánlatot kértünk három vállalkozástól.
 A beszerzési eljárást a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal beszerzési szabályzata szerint a Településfejlesztési Osztály folytatta le. 
Az ajánlatkérésre három árajánlat érkezett be, mindhárom szervezet ajánlata érvényes.
A projektmenedzsment tevékenység elvégzéséhez szükséges speciális feltételnek (272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 3.8.2.1 pontja alapján Közszféra szervezet kedvezményezettek - ide nem értve az egyházi jogi személyt - az Útmutató 3.8.1.5. pontja szerinti szakértői szolgáltatást kizárólag akkor számolhatják el a projekt keretében, ha a szakértői szolgáltatást költségvetési szerv, vagy olyan gazdálkodó szervezet látja el, amelyben az állam vagy önkormányzat - együttesen vagy külön, közvetve vagy közvetlenül - 100%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik, és amelyek a szolgáltatást kizárólag közalkalmazotti, közszolgálati, kormányzati szolgálati, állami szolgálati jogviszonyban vagy munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottal, vagy megbízási jogviszonyban foglalkoztatott természetes személlyel láthatják el.) mindhárom szervezet megfelel.
Az ajánlatok elbírálásának szempontja a legalacsonyabb összegű ajánlati ár.:  
 
1.      Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
         Cím: 6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.
         Képviselő neve: Kicsiny László
         E-mail cím: kicsinylaszlo@bacskiskun2020.hu
         Tel.: 06-30-215-4244
       
         Projektmenedzsmentre adott bruttó ajánlati ár: bruttó 698 500 Ft
         Szakmai tervre adott bruttó ajánlati ár: bruttó 857 250 Ft
         Összesen bruttó ajánlati ár: bruttó 1 555 750 Ft
 
2.      Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft.
         Cím: 6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.
         Tel: 30/5303027
         Képviselő neve: Csáki Béla ügyvezető
         E-mail cím: csaki@bacskiskun.hu
         
         Projektmenedzsmentre adott bruttó ajánlati ár: bruttó 635 000 Ft
         Szakmai tervre adott bruttó ajánlati ár: bruttó 889 000 Ft
         Összesen bruttó ajánlati ár: bruttó 1 524 000 Ft

 3.      KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.
         Cím: 5630 Békés, Petőfi Sándor u. 2.
         Képviselő neve: dr. Glózik Klára ügyvezető
         e-mail: info@kbcnkft.hu

         Projektmenedzsmentre adott bruttó ajánlati ár: bruttó 622 300 Ft
         Szakmai tervre adott bruttó ajánlati ár: bruttó 825 500 Ft
         Összesen bruttó ajánlati ár: bruttó 1 447 800 Ft

Az EFOP-3.3.2 pályázathoz szükséges szolgáltatások tárgyú ajánlatkérésre a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást a KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. ajánlotta.

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    
 
Döntési javaslat

"EFOP-3.3.2 pályázat"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be az EFOP-3.3.2-16 pályázati felhívásra 25 millió Ft összegre a pályázati célok megvalósítása érdekében, felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalt a pályázat benyújtásához szükséges dokumentáció összeállítására, és a pályázat határidőben történő benyújtására.

2.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szakmai terv és projektmenedzsment összeállítására lefolytatott beszerzési eljárást érvényesnek nyilvánítja.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a beszerzési eljárás keretében a legkedvezőbb ajánlatot adó ……………….. ajánlatát ……………….Ft összegben elfogadja. Felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a feladatellátáshoz szükséges vállalkozási szerződés megkötésére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 11. 17.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe