3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. december 15-i ülésére

Tárgy:   A helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   Enyedi László
Előterjesztő:   Dr. Uhrin Anna jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXV. törvény többek közt módosította a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (továbbiakban: Htv.) is. A módosítás 2017. január 1-el hatályon kívül helyezte a Htv. 39/C. § (5) bekezdését, mely kimondta, hogy az önkormányzat által helyi iparűzési adóban nyújtott mentességek, kedvezmények csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősülnek, amelyek az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendelet szabályaival összhangban nyújthatók. A törvény indokolása szerint a módosítás azért szükséges, mivel ezen adóelőnyök érvényesítése aránytalanul magas adminisztrációs teherrel járna együtt.
 
Önkormányzatunkat ez a változás a háziorvosoknak nyújtott mentességgel kapcsolatosan érinti. Az ilyen címen adott helyi iparűzési adó mentesség nyújtásának lehetősége továbbra is megmarad, de nem kell alkalmazni azt az eljárási rendet, mint amit akkor kellene követni, ha a mentesség csekély összegű támogatásnak minősülne továbbra is. Így pl. nem kell nyilatkoznia az adózónak a kapott csekély összegű támogatások összegéről, illetve nem kell kiadni igazolást adóhatóságunknak a nyújtott támogatás mértékéről. Ezen változással kapcsolatos szabályozást kell kivezetni a helyi adókról szóló rendeletünkből is.
 
Indokolás: Az előterjesztés szövege magában foglalja a megalkotásra javasolt rendelet-tervezeteknek a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-ában előírt általános indokolási kötelezettségét.
 
A szabályozás várható következményei, előzetes hatásvizsgálat:
 
1. Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: nincs.
 
2. Környezeti és egészségügyi következmények: nincsenek.
 
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: Az adminisztratív terhek mind a vállalkozásoknál, mind az önkormányzatunknál csökkennek, ezen mentességek nyújtásával kapcsolatosan.
 
4. Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A jogszabály megalkotása magasabb rendű jogszabály módosítása miatt szükséges.
 
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: változatlanok.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A Bizottság javasolja a rendelet módosítását.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság javasolja a rendelet módosítását. 
 
Döntési javaslat

"A helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Adóügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
………/......... (……….) önkormányzati rendelete
a helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
TERVEZET
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. § Hatályát veszti a helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet 4. § b) és c) pontja, 20/A. § (2) – (9) bekezdése, 6. és 7. melléklete.
 
2. § Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.
 
 
Gyomaendrőd, 2016. december …..
 
Toldi Balázs
dr. Uhrin Anna
polgármester
jegyző
 
A rendelet kihirdetésre került: 2016. december … -én.
 
 
dr. Uhrin Anna
 
jegyző
    
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe