7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. december 15-i ülésére

Tárgy:   Pályázati kiírás a gyomai emléktér kialakítására
Készítette:   Megyeri László aljegyző, Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 135/2016. (III. 31.) Gye. Kt. határozatában döntött arról, hogy a kezdeményező Bethlen Nyugdíjasok Közössége és a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszergazdasági Oktatási- Képzési Alapítvány, továbbá más együttműködő szervezet bevonásával 2017-ben méltó módon kíván megemlékezni Gyoma újratelepítésének 300. évfordulójáról. Ennek érdekében már több előkészület történt. Elkészült és november végén bemutatásra került az évfordulós események emblémája. Befejezés előtt áll a Gyoma történetét feldolgozó monográfia és folyik a Gyomaendrődi Ki Kicsoda? kiadvány szerkesztése is. Körvonalazódott az ünnepi események rendezvényterve, melynek költségvetését január közepéig kell elkészíteni. A márciusi döntés között szerepelt még egy évfordulós eseményt megörökítő köztéri műalkotás elhelyezése a jelenlegi Wodiáner Albert téren. Ennek kapcsán elrendelte a képviselő-testület a tér rehabilitációjával kapcsolatos elvi előkészítő munkák lefolytatását, amelynek keretében tisztázni kell a jelenlegi emlékmű sorsát is.

Október végén egy szakértői véleményezési eljárásra került sor, melynek témája a téren elhelyezendő műalkotás eszmei mondanivalójának megfogalmazása, és annak lehetséges ábrázolása a környezetben. További kérdés volt még a jelenlegi emlékmű sorsa is. A szakértői vélemények egyértelműen a jelenlegi, tisztázatlan alkotói hátterű emlékmű térről történő eltávolítását javasolja. A szakértői vélemény összességében azt szorgalmazta, hogy az emléktér funkciójában egy élettel megtöltött, „belakott” pont legyen a város életében. A rajta elhelyezett, a történelmi eseményre utaló szimbólum is térszintben kerülhetne megvalósításra megőrizve a park zöld jellegét, az ősfákat.

A rendelkezésünkre álló pénzügyi lehetőségek, továbbá az, hogy a fő célunk táj- és térépítészeti eszközökkel is megvalósítható, így arra a következtetésre jutottunk, hogy az emlékteret elsősorban kertészeti és térépítészeti úton valósítjuk meg, amelyben helyet kaphat egy szimbólum elem megvalósítása is.

Az emléktér kialakítására célszerű lenne terv- vagy ötletpályázatot kiírni, melyet a tervpályázati eljárásokról szóló 310/2015. (X. 28.) Korm. rendelet szabályoz. Ezen felül a pályázat témájával kapcsolatos szakmai segítséget a Magyar Építészkamara által rendelkezésre bocsájtott mintadokumentumok adnak.
Mint ahogyan a hivatkozott Kormányrendelet fogalmaz, a tervpályázat célja - főként a település- és területrendezés, építészet és építés, belsőépítészet, illetve adatfeldolgozás területén készített - tervek vagy tervrajzok összevetése és rangsorolása.

A tervpályázati eljárásra a Kbt. Első Részében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell azzal, hogy közbeszerzési eljárás helyett tervpályázatot kell érteni.
A tervpályázati eljárást - engedélyhez kötött tevékenység esetén - a tervpályázat tárgya szerinti építésügyi vagy egyéb hatósági engedélyezési eljárásokat megelőzően kell lefolytatni

A tervpályázati eljárás nem irányulhat magának az engedélyezési tervdokumentációnak az elkészítésére, azonban az ajánlatkérő kérheti olyan vázlatterv (tervjavaslat, látványterv, koncepcióterv) pályaműként történő bemutatását, amely más pályázók által benyújtott pályaművekkel összehasonlítható, értékelhető és a nyertes pályázó kiválasztására alkalmas.
Tervpályázati pályamű - ideértve a művészeti tervpályázati pályaművet is - megvétele alatt a Kormányrendelet alkalmazásában azt kell érteni, ha az ajánlatkérő a díjazottként rangsorolt pályaműveken kívül a jelentős részeredményeket tartalmazó további pályaművek tekintetében is előírta meghatározott felhasználási jogok átruházását. A pályamű megvétele esetén a pályázó a bírálóbizottság által megállapított, a pályamű értékét is figyelembe vevő vételi díjra jogosult.

A titkosság: A tervpályázati eljárás során a pályázók nevét, lakcímét, székhelyét, a kiírásban kért egyéb adatait elkülönítetten, titkosan kell kezelni. A pályázók adatait a bírálóbizottság csak a bírálat lezárását és a zárójelentés elfogadását követően ismerheti meg és hozhatja nyilvánosságra.

A hatályos jogszabályokat és az ajánlott eljárásrendet, dokumentumokat figyelembe véve az alábbi (a MÉK által közzétett mintát követő) megvalósítási ütemterv alkalmazása javasolt, melyet a munkacsoport alakít ki. A pályázatokról a végső döntést a Képviselő-testület hozza meg.

A szakmai munkacsoport tagjai: Toldi Balázs polgármester, Megyeri László aljegyző, Pardi László osztályvezető
- Feladatuk a pályázati dokumentáció összeállítása, az eljárás lebonyolítása a együttműködve a szakmai Bíráló bizottsággal.
- További feladatuk a közbeszerzési szabályzatban meghatározott Közbeszerzési csoport feladataival azonosak.

A szakmai Bíráló bizottság tagjaira javaslat: Molnár Zoltán Gyula, dr. Medveczki Teréz és dr. Szonda István
Feladatuk az alábbiak szerint határozható meg:
- Érvényt szerezzenek az építész szakma jogainak és érdekeinek,
- Felügyeljék a tervpályázat szabályszerű lebonyolítását, a vonatkozó rendeleteknek, és a kiírásnak megfelelően.
- További feladataik a közbeszerzési szabályzatban meghatározott Bíráló bizottság feladataival azonosak.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kérem, hogy az emléktér kialakításának előkészítéseként a következő döntéseket hozza meg.

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A bizottság támogatja a döntési javaslat elfogadását.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A bizottság egyetért a döntési javaslatban megfogalmazott célokkal, azt javasolja elfogadásra.
 
Döntési javaslat

"Pályázati kiírás a gyomai emléktér kialakítására"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázati kiírás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 135/2016. (III. 31.) Gye. Kt. határozatának 1. és 2. pontjában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása érdekében elhatározza:
a) a Wodináer Albert tér rehabilitációjával, annak Gyoma újratelepülésének 300-ik évfordulóját megörökítő emléktérré alakítását,
b) elrendeli az a) pontban megfogalmazott cél megvalósítása forrásának megtervezését a 2017. évi költségvetésben 12 millió forint keretösszegben,
c) felhatalmazza a szakmai munkacsoportot a tervpályázati eljárás lebonyolítására, továbbá,
d) a beérkező pályázatok szakmai Bíráló bizottság tagjainak Molnár Zoltán Gyula főépítészt, dr. Medveczki Teréz köztisztviselő, építő mérnököt és dr. Szonda István néprajzkutatót választja meg.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe