8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. december 15-i ülésére

Tárgy:   A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgátlatásainak fejlesztése pályázat
Készítette:   Pardi László, Petényi Roland, Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Megjelent „A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére, Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú pályázati felhívás.
Az alábbi célterületek mentén lehetséges a fejlesztések megvalósítása:
  1. célterület: külterületi helyi közutak fejlesztése
  2. célterület: önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése.
Támogatást igénylő mindkét célterület esetében a vidéki térségben működő települési önkormányzat, önkormányzati társulás vagy ezek konzorciuma lehet.

Támogatható tevékenységek:
1. célterület
I. Önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő, külterületi, már meglévő földutak stabilizálása, alépítményének és szilárd burkolatának kialakítása.
II. Önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő külterületi, szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak alépítményének és szilárd burkolatának a felújítása és/vagy szélesítése.
2. célterület
Önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő utak karbantartását, rendszeres felújítását biztosító vontatott és függesztett munkagépek, erőgépek, erőgépek és vontatott, függesztett munkagépek, ágaprító gépek beszerzése.

Önállóan nem támogatható tevékenységek mindkét célterület esetén:
a) projekt előkészítés szakmai előkészítés, közbeszerzés, mérnöki feladatok, projektmenedzsment, egyéb szolgáltatások, beleértve a 3.1.2.1 alfejezet tájékoztatás és nyilvánosság biztosításának kötelező tevékenységét.

Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek
1. célterület esetében:
a) szükséges infrastrukturális munkák: az útberuházáshoz kapcsolódó infrastrukturális elemek forgalomtechnika korszerűsítése, műtárgyépítés és felújítás, komplex terület-előkészítési munkák (bontás, tereprendezés, kármentesítés, lőszermentesítés, régészet stb.);
b) szilárd burkolatú út kialakítása esetén közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztések: forgalomtechnikai jelzések és eszközök, sebesség- és forgalomcsillapító szigetek építése, gyalogátkelőhelyek létesítése;
c) balesetveszélyes útszakaszok közlekedésbiztonsági fejlesztése: balesetveszélyes ívek korrekciója;
d) amennyiben az adott út esetében releváns: kerékpáros átvezetések kialakítása;
e) árokrendezés, átereszek felújítása, padkák, rézsűk kialakítása, nyitott vagy zárt csapadékvíz-elvezető rendszer helyreállítása, korszerűsítése;
f) zöldterület-építési, átalakítási munkák.
2. célterület esetében:
a) kiegészítő elektrotechnikai-mechanikai tartozékok, melyek az utak karbantartását szolgáló erő- és munkagépek működtetéséhez nélkülözhetetlenek.

 A támogatást igénylőnek az 1. célterület esetében megvalósíthatósági tanulmányt, a 2. célterület tekintetében fenntartási és üzemeltetési tervet kell elkészítenie.
 Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2017. január 6-ától 2019.január 7-éig van lehetőség.  Ezen időszak alatt a meghatározott határnapokig benyújtott projektek kerülnek együttes elbírálásra (összesen 10 szakasz került meghatározásra).
Az első szakasz zárása: 2017.február 6.
Értékelési szakaszonként 1 pályázat benyújtására van lehetőség.
Az önerő rendelkezésre állását a támogatási kérelem benyújtásakor nyilatkozattal, míg legkésőbb az első kifizetési kérelem benyújtásakor Képviselő-testületi határozattal kell igazolni.

Támogatás mértéke, intenzitása:
Az 1. célterületen maximum 100 MFt támogatás igényelhető, míg a 2. célterület esetében maximum 10 MFt az elnyerhető támogatás összege. A támogatási intenzitás mindkét célterület esetében 85 %. (Erőgépek beszerzésére igénybe vehető támogatás összege nem haladhatja meg a nettó 10 millió Ft-ot)

Erőgép beszerzése önállóan csak abban az esetben támogatható, ha a támogatást igénylő a támogatási kérelem benyújtásakor igazolja, hogy rendelkezik az útfelújítása és/vagy karbantartásra alkalmas vontatást igénylő munkagéppel. Amennyiben nem rendelkezik munkagéppel, erőgép beszerzése csak akkor támogatható, ha támogatási kérelmet ad be az ügyfél munkagép beszerzésére is. További feltétel, hogy a támogatást igénylő alkalmazzon, vagy nyilatkozatban vállalja, hogy legkésőbb az első kifizetési kérelem benyújtásáig alkalmaz erőgépet kezelő személyzetet.

A támogatási kérelem benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető támogatás. Az 1. célterület esetében kizárólag az MVH által lefolytatott előzetes helyszíni szemlét követően kezdhető meg a projekt.
A megvalósításra a Támogató Okirat kézbesítését követően legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.
A pályázati felhívásra Gyomaendrőd Város Önkormányzata kizárólag Gyomaendrőd külterületeire nyújthat be pályázatot. A fenntartási kötelezettség a megvalósítás befejezésétől számított 5 évig terjed.

Fentiekben ismertetett felhívás alapján Gyomaendrőd Város Önkormányzata az 1. célterület keretében az Öregszőlő területén található következő, földúttal rendelkező utcákban szeretne útalapot építeni: Páskumi út, Diófa utca, Álmosdomb utca, Szőlőskert utca, Bacsalaposi út, Polyákhalmi út, Ugari út, III. kerület
Fenti utcákban évek óta jelentős problémát jelent az út hiánya, az ott lévő ingatlanok csapadékos idő esetén egyáltalán nem megközelíthetőek gépjárművel.

A pályázat benyújtásának feltétele az, hogy a pályázó rendelkezzen jogosultsággal rendelkező tervező által elkészített műszaki tervdokumentációval. Mindezek miatt ajánlatkérést küldtünk meg, három tervező részére a szükséges dokumentáció elkészítésére. Az ajánlattételi határidőig mindhárom ajánlattételre felkért tervező társaság benyújtotta ajánlatát az alábbiak szerint:
Raum Építő Kft. (5700 Gyula, Veress Endre u. 14.): bruttó 952.500 Ft
V-UTI Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. (5630 Békés, Fáy András u. 10/A. I. em. 3.): bruttó 901.700 Ft
Körös-Road Kft. (5600 Békéscsaba, Batthyány u. 4): bruttó 889.000 Ft

Nyertes pályázat esetén a tervezési költségek 85 %-a elszámolható, azonban most ezt a költséget az Önkormányzatnak kell finanszírozni, így forráskijelölésre van szükség. A tervezési díj a 2016. évi költségvetés Top és egyéb pályázati saját erő előirányzatából finanszírozható. 

A fentiek alapján javasoljuk a Képviselő-testületnek, hogy hatalmazza fel a polgármestert a pályázat benyújtásához szükséges tervdokumentáció elkészítésére vonatkozó tervezési szerződés megkötésére a legalacsonyabb ajánlatot adó Körös-Road Kft-vel (5600 Békéscsaba, Batthyány u. 4) és a tervezési díj forrásaként a 2016. évi költségvetés Top és egyéb pályázati saját erő előirányzatát jelölje ki.
 
A 2. célterület keretében traktor, valamint rézsűzúzó és tereprendező gréder beszerzését tervezzük, mely eszközökkel az utaknak és környezetüknek a karbantartása megoldható lesz.

Jelen pillanatban a pályázat teljes költségvetése még nem ismert ezért a maximális támogatási lehetőség, illetve a pályázati felhívásban foglalt ismereteink alapján került meghatározásra a várható saját forrás mértéke.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, az előterjesztésben foglaltakat megvitatni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg. 

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság a határozati javaslatban foglaltak elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A Bizottság a határozati javaslatban foglaltak elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Bizottság a határozati javaslatban foglaltak elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Döntési javaslat

"A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvetőszolgátlatásainak fejlesztése pályázat"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata pályázatot kíván benyújtani A vidéki térségek kisméretű infrastruktúrájának és alapvető szolgáltatásainak fejlesztésére, Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú pályázati felhívásra „Gyomaendrőd-Öregszőlő külterületi útépítés gép- és eszközbeszerzéssel" címmel, az alábbiak szerint.

1. célterület: Öregszőlőben található alábbi utcák útalapjának megépítése
- Páskumi út                hrsz: 02061
- Diófa utca                 hrsz: 8489
- Álmosdomb utca     hrsz: 8489
- Szőlőskert utca        hrsz: 02070
- Bacsalaposi út         hrsz: 02210
- Polyákhalmi út         hrsz: 8065
- Ugari út                     hrsz: 8065
- III. kerület                  hrsz: 02131/2

2. célterület: utak karbantartását, javítását szolgáló erő- és munkagépek beszerzése

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a pályázat megvalósításhoz szükséges önerőt - maximum 30 millió Ft-os keret erejéig - a Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2016. évi költségvetéséről szóló 2/2016 (II. 12.) önkormányzati rendelet 8. mellékletének 99. sorának TOP és egyéb pályázati sajáterő keret terhére biztosítja.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a szükséges intézkedések és jognyilatkozatok megtételére.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Körös-Road Kft. (5600 Békéscsaba, Batthyány u. 4) által nyújtott bruttó 889.000 Ft-os tervezési ajánlatot és felhatalmazza a polgármestert a tervezési szerződés aláírására és az egyéb jognyilatkozatok megtételére. A tervezési díjat a 2016. évi költségvetés Top és egyéb pályázati sajáterő előirányzatából finanszírozza.
Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 02. 06.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe