1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. december 9-i ülésére

Tárgy:   Oktatási vagyon működtetéséhez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó alkalmazottak munkajogi helyzetének rendezése
Készítette:   Megyeri László aljegyző, Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!

Az oktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2016. évi LXXX. törvény rendelkezései értelmében 2017. január 1-jével a tankerületi központ foglalkoztatotti állományába kerülnek a működtető önkormányzat által irányított költségvetési szervnél a tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény működtetését és a működtetéshez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó köztisztviselők, közalkalmazottak, munkavállalók, ha - a munkaviszonyban foglalkoztatottak kivételével - megfelelnek a 2016. december 31-én betöltött munkakörükre vonatkozóan a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben és végrehajtási rendeleteikben meghatározott képesítési előírásoknak.
A 2016. december 31-én települési önkormányzat által működtetett köznevelési intézmény köznevelési feladatainak ellátását szolgáló mindazon települési önkormányzati vagyon és vagyoni értékű jog (a továbbiakban: vagyon) leltár szerint 2017. január 1-jén a területileg illetékes tankerületi központ ingyenes vagyonkezelésébe kerül. A tankerületi központ és a működtető települési önkormányzat az átvételhez kapcsolódó intézkedések végrehajtása során kölcsönösen együttműködve járnak el.

Az átadás-átvételt a működtető települési önkormányzat képviseletére jogosult személy és a tankerületi központ képviseletében eljáró, az intézmény székhelye szerint illetékes tankerületi igazgató megállapodásának legkésőbb 2016. december 15-éig történő megkötésével kell végrehajtani. Az átadást szolgáló szerződések és mellékleteivel kapcsolatos döntéshozatalra várhatóan 2016. december 12-ei rendkívüli Képviselő-testületi ülésen kerül sor.
Az átadást megalapozó jogügylet része nemcsak az ingatlan és ingó vagyon, közüzemi szerződések, a fennálló kötelezettség vállalások és pályázatok, hanem a vagyon működtetéséhez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó alkalmazottak is.

A oktatás működtetés átadását szabályozó nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 99/G. § rendelkezései szerint a tankerületi központ által fenntartott, települési önkormányzat által működtetett köznevelési intézménynek a Nkt. 76. §-ában meghatározott működtetésével kapcsolatos jogviszonyokból származó jogok és kötelezettségek a tankerületi központot 2017. január 1-jétől illetik meg, illetve terhelik. 2017. január 1-jével a tankerületi központ foglalkoztatotti állományába kerülnek a működtető önkormányzat által irányított költségvetési szervnél a tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény működtetését és a működtetéshez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó köztisztviselők, közalkalmazottak, munkavállalók, ha – a munkaviszonyban foglalkoztatottak kivételével – megfelelnek a 2016. december 31-én betöltött munkakörükre vonatkozóan a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben és végrehajtási rendeleteikben meghatározott képesítési előírásoknak.
A KLIK képviselőinek nyilatkozata és a mi álláspontunk szerint az, hogy a jogszabályon alapuló feladat átadás-átvétel miatt a munkavállalók jogviszonya az Mt. 63. § (3) bekezdése alapján az átadás időpontjában megszűnne, és részükre végkielégítést kellene fizetni - tekintve az Nkt. 99/G. § (2) bekezdésére, amely szerint csak a költségvetési szervtől átvett munkavállalók esetében maradna jogfolytonos a dolgozók jogviszonya – mind az önkormányzat mind a foglalkoztatottak számára hátrányos, mert:
a) A jelenlegi foglalkoztatót a munkaviszony megszűnése miatt végkielégítés fizetési és egyéb anyagi kötelezettség terheli. Ennek várható összege közel 6 millió forint.
b) A munkavállalók a jelenlegi munkaviszony megszűnésével - még a KLIK által történő további foglalkoztatásuk esetén is - elvesztik a jelenlegi és korábbi jogviszonyaik után járó jogokat. Gyakorlatilag egy pályakezdő közalkalmazottal azonos munkajogi helyzetbe kerülnének.

Mindezek elkerülése érdekében, és a dolgozók garantált továbbfoglalkoztatásnak elősegítése érdekében szükségessé válik, hogy az oktatási vagyon átadását megelőzően az oktatási vagyon működtetéséhez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó alkalmazottak munkajogi helyzetét rendezzük úgy, hogy nem a munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó foglalkoztatottak lesznek az átadás során, hanem közalkalmazottak. Ebből a szempontból a Zöldpark Nonprofit Kft-nél jelenleg foglalkoztatott 16 fő érintett. Az érintettek erről teljes körű tájékoztatást kaptak, akik vállalják a foglakoztatási jogviszonyuk módosítását 2016. december 10-étől.

Amennyiben a munkavállalókat az önkormányzat, mint költségvetési szerv fogja közalkalmazottként alkalmazni, úgy őket a KLIK jogfolytonosan fogja továbbfoglalkoztatni ennek a munkavállalók számára nyújtott minden előnyével együtt. Az önkormányzat mentesül a végkielégítéssel járó terhektől.
Az előzőekből következőleg az érintettek foglalkoztatási jogviszonyai akként módosulnak, hogy a Zöldpark Kft-nél fennálló munkaviszonyok közös megegyezéssel megszüntetésre kerülnek, és az önkormányzatnál új közalkalmazotti jogviszonyok jönnek létre oly módon, hogy az önkormányzat a dolgozók korábbi jogviszonyait, ki nem vett szabadságát a kinevezésben elismeri.

A feladatot ellátó dolgozók 2016. december havi bérének és járulékainak pénzügyi forrását a 2017. évi költségvetési rendeletben szükséges megtervezni, hiszen annak kifizetése 2017. január hónapjában esedékes. A foglalkoztatási jogviszony módosításával viszont szükségessé válik a Zöldpark Nonprofit Kft. és a dolgozók közötti teljes elszámolás 2016. december 9. napjával. A kalkulált kifizetendő összeg 850.000.- forint, melyet az önkormányzat az oktatási vagyon működési kiadásainak  finanszírozására megtervezett keret terhére biztosít. A 2016. december 10. napjától december 31. napjáig a technikai dolgozókat megillető bér és járulék költség forrását az önkormányzat a 2017. évi költségvetési rendeletében tervezi meg.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kérem, hozzon döntést abban a kérdésben, hogy a Zöldpark Nonprofit Kft-nél jelenleg foglalkoztatott 16 fő, az oktatási vagyon működtetéséhez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó alkalmazott 2016. december 10-étől az önkormányzatnál közalkalmazottként kerüljön foglalkoztatásra.

Döntési javaslat

"Oktatási vagyon működtetéséhez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó alkalmazottak munkajogi helyzetének rendezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Személyzeti ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete az oktatási vagyon működtetésének 2017. január 1-ével történő átszervezésére, továbbá az érintettek teljes körű tájékoztatását követően tett nyilatkozataikra tekintettel, elrendeli a Zöldpark Nonprofit Kft-nél jelenleg foglalkoztatott 16 fő, az oktatási vagyon működtetéséhez kapcsolódó funkcionális feladatokat ellátó alkalmazottnak 2016. december 10. napjától az önkormányzatnál történő közalkalmazotti jogviszonyban történő foglalkoztatását oly módon, hogy az önkormányzat a dolgozók korábbi jogviszonyait, ki nem vett szabadságát a kinevezésben elismeri.

A Zöldpark Nonprofit Kft. 2016. december 9. napjával teljes körűen elszámol az alkalmazottaival. Az elszámolás 850.000.- forintra kalkulált pénzügyi forrását Gyomaendrőd Város Önkormányzata az oktatási vagyon működtetésére betervezett keret terhére biztosítja a Zöldpark Nonprofit Kft. részére.
Felkéri a Zöldpark Nonprofit Kft. ügyvezetőjét és a polgármestert, hogy a foglalkoztatási jogviszony módosítását készítsék elő és a szükséges jognyilatkozatokat tegyék meg.

2016. december 10. napjától Gyomaendrőd Város Önkormányzatánál foglalkoztatott, oktatási intézményekben technikai feladatot ellátó munkavállalók december hónapra járó bér és járulékai költségét Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2017. évi költségvetésében kell megtervezni. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 12. 12.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Dr. Uhrin Anna

Határidő: 2017. 02. 15.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe