8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2017. január 18-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Gyoma 300 éves emlékév szervezésének helyzetéről
Készítette:   Megyeri László aljegyző
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 

Január 1-én megkezdődött Gyoma újratelepülésének 300 éves évfordulójának emlékéve.
Az emlékév kapcsán már több döntést is hozott a Képviselő-testület. 2016. októberi ülésén elfogadta az éves rendezvény tervet, amelyben a nagy múltú turisztikai és gasztronómiai rendezvények mellett ez évben több hagyományos rendezvény kapcsolódik a jubileumhoz, s ez által jubileumi rendezvénynek minősül, illetve önálló jubileumi rendezvényként kerül megszervezésre.

A szervező bizottság január 9-ei ülésén áttekintette az előkészületeket és számba vette az egyes részprogramok költségvetési igényét is. A rendezvények előzetes költség előirányzatai már szerepeltetésre kerültek a költségvetési koncepcióban. A végleges költségvetés összeállításához az egyes előirányzatokon belüli megosztásról is döntést hozott a szervező bizottság.

A jubileumi év kiemelt rendezvényei és annak költség igénye.
1.) A Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszergazdasági Oktatási- Képzési Alapítvány gondozásában jelenik meg a „Gyoma múltjáról, jelenidőben” című könyv. A könyv kiadását a Civil Alapból meghívásos pályázati úton támogatjuk 200.000.- forinttal.
2.) A Határ Győző Városi Könyvtár kiadásában jelenik meg a Gyomaendrődi ’Ki Kicsoda Gyomaendrődön’ című könyv. A könyvet 1000 példányban kívánjuk kiadni. A kiadás összes költsége (tördelés, grafikai munkák és nyomtatás) bruttó 1.612.900 forintra kalkulált. A könyv kiadását az önkormányzat 1.500.000 forinttal előfinanszírozza. Az előzetes kalkulációk, és a korábbi kiadás tapasztalatai szerint, ez az összeg a könyv értékesítéséből származó bevételből megtérül.
A tényleges támogatás a könyv értékesítéséből befolyó bevétel és a tényleges kiadási költségek közötti különbözet lesz. Amennyiben a könyv értékesítéséből származó bevétel meghaladja a könyvkiadás költségét, úgy a különbözet nem kerül elvonásra az intézménytől.
A könyvbemutatókra 2017. március 31-én kerül sor a járási hivatal dísztermében.
3.) A fenti napon, a könyvbemutatók előtt kerül megrendezésre a ’Színes lapok Gyoma történelméből’ című előadás a Határ Győző Városi Könyvtár (HGYVK), Békés Megyei Levéltár közös szervezésében. Itt az előadók 200.000 forint keretösszegű tiszteletdíját kell biztosítani a rendezvényhez.
4.) Március 31-e és október 23-a között változó helyszíneken kerül felállításra a Szent Antal Népház szervezésében a 10 roll-up tablóból álló vándorkiállítás, amely Gyoma 300 éves történetét mutatja be a kiemelkedő történelmi események, személyek és a település életének jellemző részletének képes és rövid szöveges bemutatásával. A roll-up szerkezetek legyártása és azok nyomdai előkészítésének költsége 400.000 forint.
5.) Az általános iskoláink névadójuk napjának ünnepségeivel kapcsolódnak a jubileumi eseményekhez. Ezeket a rendezvényeket szeretnénk felhasználni arra, hogy a vándorkiállítással és egyéb módon is megismertessük ifjúságunkkal a város történetét, erősítsük bennük a település iránti identitást.
6.) A vándorkiállítás mellett szervezünk egy időszaki kiállítást is. Ez elsősorban az elmúlt 300 év tárgyiasult emlékeit, képeit, dokumentumait kívánja csokorba foglalni, amely a nyilvánosság számára kevésbé ismert. A megyei múzeum és levéltár anyagai mellett döntően a helytörténeti gyűjteményekben fellelhető dokumentumokból kívánjuk a kiállítást megszervezni. Az időszaki kiállításra júniustól a jubileumi rendezvénysorozat végéig kerül sor. Költség igénye még pontosan nem meghatározható, ezért azt a tartalékból fogjuk fedezni.
7.) Augusztus 17. és 20-a között kerül sor az V. Gyomaendrődiek Világtalálkozójára. A négynapos program kalkulált finanszírozási igénye 1.500.000 forint.
8.) A világtalálkozó két kísérő rendezvénye lesz még a Nemzetközi Halfőző Verseny és a Főtéri Sokadalom. Mindkét rendezvény előzetes finanszírozási igénye 1-1 millió forint. Tekintve, hogy egyes fő programokon belül bizonyos attrakciók, szolgáltatások önköltség alapon térítés ellenében lesznek igénybe vehetők, a végleges támogatási igény, csak a rendezvény pénzügyi mérlegének zárását követően lehet megállapítani.
9.) A Wodianer Albert tér felújítása és emléktérré alakítása a meglévő emlékmű elbontásának, az új tér arculat megtervezésének, a tájépítészeti és kertészeti, illetve egyéb művészeti munkálatokat igényel. Ezeknek az előzetes költségét 12 millió forintra kalkuláljuk.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Gyoma 300 éves jubileumhoz kapcsolódó programok előzetes költségelőirányzatát a 2017. évi költségvetési koncepció tartalmazza, azt a képviselő-testület 550/2016. (XI. 24.) Gye. Kt. határozatával elfogadta:
- az 1.) sorszámú program költségelőirányzatát a 2017. évi költségvetési koncepció 7. mellékletének 3. sora,
- a 2.), 3.) ,4.) , 6.), és 7.) sorszámú programok költségelőirányzatát a 2017. évi költségvetési koncepció 7. mellékletének 32. sora (tartalék összeg 400.000 forint)
- a 8.) sorszámú programok költségelőirányzatát a 2017. évi költségvetési koncepció 7. mellékletének 5. és 7. sora,
- a 9.) sorszámú program költségelőirányzatát a 2017. évi költségvetési koncepció 9. mellékletének 5. sora tartalmazza

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A bizottság támogatja a beterjesztett döntési javaslat elfogadását.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A bizottság támogatja a beterjesztett döntési javaslat elfogadását.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A bizottság támogatja a beterjesztett döntési javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a Gyoma 300 éves emlékév szervezésének helyzetéről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testületének a Gyoma 300 éves jubileumi események szervezésének helyzetéről szóló beszámoló és a programok költségvetési támogatási igényének elfogadását, azt a 2017. évi költségvetésében tervezze meg.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe