12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2017. január 18-i ülésére

Tárgy:   A Start közmunka mintaprogramok 2017-2018. évi tervezete
Készítette:   Varjú Róbert
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Gyomaendrőd Város Önkormányzata kidolgozta a Start közmunka mintaprogramok 2017.-2018. évi tervezetét, melyet a Közfoglalkoztatási Támogatások Keretrendszer (rövidítve: Ktk.) elektronikus rendszerébe feltöltött. A Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltsége a feltöltött tervezet jelenleg vizsgálja, ellenőrzi.

A programelemekhez kapcsolódó létszám 301 főről 267 fő-re változik, melynek kapcsán változtak a programokhoz kapcsolódó bérköltségek, beruházási-dologi költségek is. A mintaprogramok mellett a jelenleg futó huzamosabb idejű programok (útőr (5 fő), hagyományos közmunka (20 fő), általános karbantartó (10 fő), valamint tanfolyamos programok (52 fő) 2017. évi március 1.-i foglalkoztatásiról még nincs információnk.

 A tényleges foglalkoztatási kereteket a hatósági szerződések fogják véglegesen rögzíteni.  A kistérségi startmunka programok 2017.-2018. évben 7 mintaprogramból fognak állni.

  1. helyi sajátosság
  2. mezőgazdaság
  3. közút
  4. belvíz
  5. bio-és megújuló energia felhasználás,
  6. földút
  7. hulladék

 Az összes mintaprogram 2017.03.02. és 2018.02.28. közötti időszakra vonatkozik.

A mintaprogramok esetében a fajlagos költségek a változó támogatási intenzitás mellett 100.000.- Ft/fő/hó fölött lettek tervezve a kiírásnak megfelelően, valamint elmondható, hogy a költségadatok számításánál egy nagyon minimális mértékű 1 % alatti közfoglalkoztatási béremeléssel lehetett számolni.

1.     Helyi sajátosság mintaprogram

A 2015-ben indított helyi sajátosságra épülő közfoglalkoztatás programunkat 2016.-ot követően 2017 évben 30 fő foglalkoztatásával kívánjuk megvalósítani - 26 fő segédmunkás, 3 fő kiemelt brigádvezető, és 1 fő adminisztrátor. A 2017-es évben a közfoglalkoztatottakkal az alábbi feladatokat kívánjuk megvalósítani:

 Az asztalos műhely további fejlesztésével a virágládák, hirdetőtáblák, padok, kiülők mellett már útbaigazító táblákat, nyílászárókat is szeretnénk készíteni. A nyílászárókat Önkormányzati tulajdonú épületek felújításánál használnánk fel.  Utcai szeméttárolók további készítése, a tisztább környezetért, mindenképp szükséges. Gyártanánk még raklapokat különböző anyagok, (térkövek, csövek, stb.) tárolásának, mozgatásának megkönnyítése céljából. Mindezek mellett 15 db mobil árusító faház elkészítését is tervezzük, melyet az adventi vásárokon, fesztiválokon fel tudnánk állítani, a közfoglalkoztatásban előállított termékek árusítására.   A program keretében játszóterek felújítását, festését is tervezzük, valamint a Hantoskerti holtág partján lévő sétány szélén lévő rézsű rendezését is meg szeretnénk oldani. A rézsűn egy fapados, virágládákkal díszített, teraszos kialakítású pihenőhely kerülne kialakításra. További fejlesztés lenne a város korcsolyázó tavaként ismert Besenyszegi tó szélén egy olyan keményfás ülőkés partfal kialakítása 120 méter hosszan, ami a védőfunkciója mellett lehetővé tenné a sportolók pihenését is. Az asztalos műhelyünkben iskoláknak, közintézményeknek, bútorok elkészítését is tervezzük. A programban továbbra is szeretnénk a Hármas Körös folyó partján lévő túraútvonalat takarítani, tisztán tartani, turisztikai szempontból élvezhetőbbé tenni táblákkal, pihenőhelyek kialakításával. Az időjárástól függően az évi legalább háromszori tisztítása elengedhetetlen. Továbbá a mezőgazdasági területünkön megtermelt cirokból seprűkötés folytatását is tervezzük, mely révén a hagyományos közmunka programban felhasznált seprűk beszerzését, és különböző intézmények seprű igényét ki tudjuk elégíteni, így gazdaságosabbá válik programunk, valamint a fölös mennyiséget értékesíteni kívánjuk. A programban szereplő tárgyak elkészítésével összességében több milliós összeget takarítunk meg az Önkormányzatnak, valamint néhány tárgy (virágláda, kiülő) eladásával az elmúlt évekhez hasonlóan árbevételt is tervezünk. A mintaprogramhoz tartozó közvetlen költségekre nyújtott támogatás összesen Nettó 20.694.013.-Ft, a kötelező önerő pedig Nettó 1.034.694.-Ft.

2.    Mezőgazdasági mintaprogram

A program célja, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a lent szereplő tevékenységek segítségével a tartósan munkanélküli lakosság egy részét visszavezessük a munka világába, valamint munkájuk révén egy jól működő értéket teremtő, önfenntartó programot valósítsunk meg. Ebben az évben 81 fő -t, ebből 70 fő segédmunkást 2 fő adminisztrátort, 4 fő brigádvezető, 4 fő gépkezelő, valamint 1 fő kiemelt brigádvezető foglalkoztatását tervezzük a programon keresztül. Fontosnak tartjuk szakemberek bevonását, hogy szakszerűen tudják ellátni a feladatokat. Növénytermesztésben a 2017-2018.-as  mintaprogramban 74,97 ha termőföldet kívánunk bevonni. A bevont területeken belül 4,23 ha  kender vetését tervezzük, magtermesztés céljából, a kender szárát pedig felaprítva szeretnénk hasznosítani. Az elmúlt év sikeres cirok termesztése révén a seprűcirok vetésterületét 2,13 ha-on terveznénk, és továbbra is a seprűkötés révén, az önellátáson felül az értékesítés a cél.  A sikeres homoktövis termesztés terén nagyot szeretnénk előrelépni, ugyanis a korábbi 0,7 ha helyett  5,71 ha-on tervezünk homoktövissel foglalkozni. Jól működött, és eredményes volt a körömvirág termesztése is, így tovább szeretnénk 0,6 ha-on termeszteni. A fennmaradó területeken 31,5 ha-on  kukoricát, 23,8 ha-on búzát, 4.35 ha-on napraforgó vetését tervezzük. A megtermelt takarmánnyal ellátnánk a programon belül működtetendő állattartó telepet, valamint a fölös takarmány értékesítése révén képződött árbevétel a közfoglalkoztatásban felmerülő egyéb költségek fedezetéül szolgálhat. Az állattartó telep működtetését továbbra is a program keretében tervezzük. A birkatartás tekintetében a kosok leváltása mindenképp szükséges a beltenyészet elkerülése végett. Az állattartótelep működését tekintve az elmúlt években nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a telep működtetése a későbbiekben megkérdőjelezhető. Ennek megfelelően 2017.-ben csökkenteni fogjuk az anyabirkák számát is. A mezőgazdasági mintaprogramban végzett tevékenységek közül azokra kívánjuk fektetni a hangsúlyt, melyek nagyobb jövedelmet biztosítanak, önfenntartóbbak. A korábban közel 3 ha-on telepített gyümölcsöst továbbra is fenntartjuk, folyamatos gondozásuk szükséges, fejlesztésük a 1-2 év múlva lehetséges. A programban működtetett kertészetben egynyári-kétnyári virágok előállítását terveztük meg, melyeket továbbra is városunk köztereinek virágágyásaiba helyeznénk ki. Ezen a területen tovább növelnénk a palánták számát, 80.000 db palánta előállítását tervezzük, a megtermelt virágok egy részét értékesítenénk is. A program keretében tervezzünk a legnagyobb árbevételt (több mint. 10.000.000.-Ft), de jelentős megtakarítással is számítani kell. ​A mintaprogramhoz tartozó közvetlen költségekre nyújtott támogatás összesen Nettó 62.836.890.-Ft, a kötelező önerő pedig Nettó 7.912.794.-Ft.

3.    Közút mintaprogram

2017. márciusában 37 fővel indítanánk a programot, melyből 31 segédmunkással, 4 fő brigádvezetővel és 2 fő adminisztrátorral tervezzük a programot. A mintaprogram 2016-ban is sikeresen működött, így folytatása mindenképp indokolt. Fő célunk, és feladatunk a program keretében továbbra is járdák építése, parkolók felújítása, mely hasznos a település számára, és igazodik a helyi igényekhez.  A program indokoltsága, hogy a város járdáinak állapota egyes utcákban még nem megfelelő, vannak olyan szakaszok, melyek felújítása egészében indokolt. Továbbá a város önkormányzati útjainak széle sok helyen töredezett, és nem rendelkezik padkával, másrészt még mindig kevés az utak mentén a jó állapotú parkoló, amely gondot okoz a városban lakók, és az ide érkezők számára is. Ezeken a problémákon próbálunk a programmal továbbra is segíteni, hogy biztonságosabbá, váljon a közlekedés városunkban. Fontosnak tartjuk a tavalyi évhez hasonlóan a hibás, töredezett járdalapok cseréjét. A program keretében további 300 méter új járdaszakasz létesítését tervezzük, valamint a parkolási lehetőséget jelentősen javítanánk, 2000 m2 parkolót újítanánk fel. A parkolók, járdák építésénél egyes helyeken továbbra is használnánk a program keretében gyártott térköveket. A fürdőhöz vezető rossz járdaszakasz teljesen megújulna a program keretében, de új járda létesülne az Ipartelepi úton, valamint a Csókási (gépkocsilejáró) járdaszakaszon is. A 2016 évi sikeres parkolóépítések révén a Fürdőnél, a Hősök úton, a Földhivatal előtt a Kossuth úton, a Fűzfás zugi lejárónál, és a Vásártéri ltp.-en is újítanánk fel parkolókat. A lakótelepeken lévő szeméttárolók ajzatát is szeretnénk leburkolni.  Ezzel hozzájárulunk a város fejlődéséhez, és a biztonságosabb közlekedéshez. A városnak költséget takarítunk meg, mivel a közmunkaprogram keretén belül történik a fejlesztés. A program keretén belül tervezünk beszerezni egy vésőgépet is, melynek segítségével a törmelékes szakaszok felbontása könnyebbé válna. A programban szereplő üzemanyag mennyiség a betonkeverő gépek működtetéséhez szükséges aggregátorok működését szolgálja. A programban árbevételt nem tervezünk, viszont a megépítendő járdák, parkolófelújítások révén, az Önkormányzat a mezőgazdasági programban tervezett bevételhez hasonló megtakarítást érhet el. A mintaprogramhoz tartozó közvetlen költségekre nyújtott támogatás összesen Nettó 8.977.913.-Ft, a kötelező önerő pedig Nettó 533.822.-Ft.

4.    Belvíz mintaprogram

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a 2011-es évben indította először a Start munkaprogram keretében belvíz elvezetési programját, majd ez folytatásra került 2012-2016-ban is, és folytatását tervezzük 2017-ben is. A program keretében az Önkormányzat tulajdonában lévő kül- és belterületi belvízelvezető csatornák karbantartása, cserjézése, és iszapeltávolítása, átereszek kitakarítása, lejtésviszonyok felülvizsgálata, csatornák mélyítése az elsődleges feladat. 2017. március-tól 53 fővel, ebből 48 fő segédmunkással, 4 fő brigádvezetővel és 1 fő adminisztátorral indítanánk újra a programot. Munkafolyamatok például a nyílt csapadékelvezető csatorna tisztítása, meder-, és lejtésviszonyok rendezése, átereszek kotrása- földkiemelés annak elhordása, árokmélyítés, záportározók felülvizsgálata, szükség esetén azok rekonstrukciója. Csatornák körüli cserjézés, a szabad lefolyás biztosítása érdekében, zárt csapadékelvezető csatornák kimosása. A dolgozók 5 brigádra lennének szétosztva. Egy brigád egy nap átlagosan 55 fm-nyi csatornaszakaszt, és annak környékét tudja kitakarítani, felújítani.  A program folytatását a korábbi években elvégzett  takarítási munkálatoknak köszönhetően a jól működő csatornahálózat fenntartása indokolja. A fenntartással kapcsolatos folyamatos munkavégzés mindenképp szükséges, mivel a város csatornahálózata rendkívül nagy. A program célja, hogy a városban egy jól működő csatornahálózat legyen, mellyel a város belvízveszélyesztetettsége minimálisra csökkenthető. A brigádok tevékenységei a téli időszakban cserjézéssel, illetve az ártér tisztántartásával egészül ki. Az így kidolgozott nyersanyagot részben fűtőanyagként hasznosítanánk, részben a zöldhulladék lerakóban komposztálnánk. A fóliában használt vegyes tüzelésű kazánjainkhoz kitűnő energiaforrásként tudjuk hasznosítani, így olcsóbb a fenntarthatósága, mintha vásárolni kellene a tüzelőanyagot.  1db Stihl aljnövényzettisztító (200.000Ft) beszerzése is fontos, a legtöbbet használt eszköz a programban a kaszálástól a parlagfűírtásig, és a csatornatisztításnál is nélkülözhetetlen. Így a településen nehezen megközelíthető házakat, és kisebb udvarokat biztonságban tudhatjuk, és költséget tudunk csökkenteni a városnak a megelőzéssel. A program keretében árbevétellel nem számolhatunk, viszont a program keretében felhasznált anyagok beépítésével, az elvégzett munkálatokkal, több milliós megtakarítást érhet el az Önkormányzat. A mintaprogramhoz tartozó közvetlen költségekre nyújtott támogatás összesen Nettó 14.132.942.-Ft, a kötelező önerő pedig Nettó 1.226.632.-Ft.

5.    Bio-mintaprogram

Ezen programot mintaprogramként indítottuk el 2016-ban. A város kül- és belterület tisztítása során történő cserjézési, és egyéb takarítás során keletkezett, valamint más programokban kitermelt faanyag - gallyak nyesedék - feldolgozására folytatnánk a programot a kitermelt nyersanyagból pedig értékesíthető fűtőanyagot állítanánk elő. A város környezetében húzódó Hármas-Körös árterében rengeteg a gyalogakác cserje, melynek kitermelésére a város engedéllyel rendelkezik. A programba illeszkedne az érintett terület kitakarítása is, melynek révén rengeteg nyersanyaghoz jutnánk, melynek feldolgozásával biztosítható lenne önkormányzati épületek, valamint a fóliasátrak fűtése. A tavalyi programban létesített tárolószín lehetőséget nyújt a darálék tárolására is. Az előző évben a program keretében egy darálógépet szereztünk be, így a program fejlesztéseként idén egy brikettáló gépet szeretnénk vásárolni, mellyel a darálékot tömörítve tudnánk felhasználni, valamit értékesíteni. Az értékesítés révén a tavalyi évhez hasonlóan, a bevételt a programelem továbbfejlesztésére, és működtetésére használnánk fel. A darálék értékesítése nem torzítaná a piacot, mivel ilyen terméket a városban nem forgalmaznak. A programban képződik árbevétel, viszont a jelentősebb a megtakarítás nagysága. A mintaprogramhoz tartozó közvetlen költségekre nyújtott támogatás összesen Nettó 5.577.394.-Ft, a kötelező önerő pedig Nettó 193.996.-Ft.

6.    Mezőgazdasági földút

A program 2011. évi indítása óta, ebben a projektben beszerzésre került gépeknek köszönhetően  a 2017.-es évben is könnyebben el tudja látni Önkormányzatunk a mezőgazdasági utak karbantartásához fűződő feladatait. Idén 14 fővel folytatnánk a problémásabb külterületi szakaszok karbantartását. Továbbá vásárolni szeretnénk 2 db Ms 261 Sthil láncfűrészt (220.000.-Ft/db), mivel az utóbbi években a meglévőkből kettő tönkre ment. A cserjék, bozótok a csatornákban lévő víz lefolyását gátolják, és mivel ezen területek elég belvizesek a csapadékos időszakban, így tisztításuk elengedhetetlen. Célunk a földútszakaszok helyreállítása a csapadékos időszakokat követően. A kidőlt, vastag száraz fákból, és összegyűjtött nyesedékből, a bio programon keresztül elő tudnánk állítani telephelyeink, és fólia sátraink fűtésére szolgáló tüzelőanyagot a téli időszakra, így költséget tudunk megtakarítani. Árbevétel a program keretében nem keletkezik, viszont a megtakarítás jelentős. A program célja a város földútjain a járhatóság biztosítása. A program folytatását, a végzett tevékenységek folyamatosságát a város rendkívül nagy külterülete indokolja, melyhez rendkívül hosszú földúthálózat tartozik. A mintaprogramhoz tartozó közvetlen költségekre nyújtott támogatás összege összesen Nettó 3.503.407.-Ft, a kötelező önerő pedig 0 Ft.

7.     Illegális hulladék

2011. évi program indítása óta, ebben a projektben beszerzésre került gépeknek, eszközöknek köszönhetően az Önkormányzat évről évre könnyebben el tudja végezni az illegális hulladéklerakók megszüntetését a város kül és belterületén. Az idén 32 fővel - ebből 3 fő adminisztrátor, 26 fő segédmunkás, 4 fő brigádvezetővel folytatnánk a hulladékgyűjtést. Az elmúlt években nagyon sok illegális lerakó megszüntetésre került sor, bár még mindig vannak olyan területek, ahol sajnos újratermelődik a szemét, ez indokolja a program további működtetését. Ezen területek megtisztításához szükséges 200 csomag szemetes zsák, továbbá egyéb, a programban szereplő  védőeszközök. A program célja, hogy szinte teljes egészében felszámolásra kerüljenek a lerakók, és ezzel egy gondozott, tiszta város legyen Gyomaendrőd.  Az utak mellett található illegális szemét lerakóhelyek megszüntetése is feladatunk, valamint a mindennapokban a kerékpárutak mellett eldobált, elhagyott szórt szemét összegyűjtése, elszállítása is. A programban árbevétel nem képződik, viszont jelentős megtakarítást érhet el az Önkormányzat 2017-ben is a program megvalósulása esetén, hiszen a termelt szemét összegyűjtése, elszállítása, összességében jelentős összegbe kerül. A mintaprogramhoz tartozó közvetlen költségekre nyújtott támogatás összege Nettó 7.271.541.-Ft, a kötelező önerő pedig 375.306.-Ft.

Összességében az Önkormányzat a mintaprogramok segítségével egy értékteremtő, az önfenntarthatóság irányába mutató közfoglalkoztatási programot tervezett meg, mely jelentős bevételt, vagy megtakarítást eredményez az Önkormányzatnak a közfoglalkoztatottak foglalkoztatása révén. A mintaprogramokhoz a közvetlen költségekre nyújtott támogatás a tervezet szerint Nettó 122.994.100.-Ft, a kötelező önerő pedig Nettó 11.277.244.-Ft. Továbbá a bérköltség az összes mintaprogram esetében 100%-ban finanszírozott.


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek Start közmunka mintaprogram 2017.-2018 évi tervezetének elfogadását.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek Start közmunka mintaprogram 2017.-2018 évi tervezetének elfogadását.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek Start közmunka mintaprogram 2017.-2018 évi tervezetének elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A tevezet elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Mezőgazdasági ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testülete elfogadja a Start közmunka mintaprogramok 2017.-2018. évi tervezetét.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe