16. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. január 26-i ülésére

Tárgy:   1956-os forradalmat és szabadságharcot felidéző emlékmű megvalósításának helyzete
Készítette:   Megyeri László aljegyző
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület 2016. augusztusi ülésén tárgyalta azt, hogy Oláh Mátyás László szobrász kezdeményezésére, a tavalyi 1956-os évforduló alkalmából egy köztéri plasztikát kíván-e felállítani a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt pályázati támogatásával, ahol az elnyerhető támogatás összege 5 millió Ft.

A Képviselő-testület 391/2016. (VIII. 31.) Gye. Kt. határozatában úgy döntött, egyetért Oláh Mátyás László szobrászművész 1956 eseményeinek emléket állító süttői-márvány köztéri plasztikájának megvalósításával, azzal a megkötéssel, hogy azt az előzetes zsűrizést végző Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (a továbbiakban: MANK) által javasolt helyen legyen felállítva. Egyúttal kinyilvánította akaratát, hogy a köztéri plasztika felállításához pályázatot kíván benyújtani a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány KKETTKK – 56P – 02 jelű „Büszkeségpontok” pályázatán.
Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító pályázatunk benyújtásra került, azt KKETTKK-56P-02-0434 projekt azonosító számmal iktatták és befogadták. A pályázatunkról döntés még nem született.
A testület 392/2016. (VIII. 31.) Gye. Kt. határozatában felhatalmazta a polgármestert az 1956-os köztéri műalkotás állításával kapcsolatos további egyeztetések lefolytatására, továbbá az előkészítő munkák és a lektorátusi szakvélemény költségeinek fedezetére 200.000 forint keretet biztosított.
A lektorátusi szakértői egyeztetés és a helyszínek szemléje 2016. november 30-án megtörtént majd ezt követően elkészült a szakvélemény is, melynek összefoglalója az előterjesztés mellékletében olvasható. A tervezett emlékmű 1:10 léptékű makettje megtekinthető a Városháza aulájában.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az idő múlásával a tervezett emlékmű elhelyezése kapcsán több kérdőjel és aggály merült fel.
1) A pályázatunkról az előterjesztés megírásának napjáig még nem született döntés. A döntéshozói szándék alapvetően arra irányult, hogy az emlékmű felállítására ’önerő nélkül kerüljön sor’, csak az előkészületek elvégzéséhez biztosított 200 ezer forint keretet, melyből 95 ezer forint került felhasználásra a MANK szakvéleményhez. A pályázati kiírás szerint a fenti kategóriában maximum 5 millió forint támogatás nyerhető. A látványtervben bemutatott léptékű műemlék megvalósításához a pályázathoz beadott költségvetés 4 969 336 Ft-al kalkulált.
 
2) A lektorátusi véleményt kiadó MANK egyébként összességében támogatja az emlékmű elkészítését, annak letisztult formája miatt. Javasolják azonban, hogy a „..sztélék és a posztamens betonalapon való burkolása helyett mindenképpen tömör mészkő tömbökből való kivitelezését..” várjuk el a megvalósítás során. Ez azt jelentené, hogy a mintegy 850 ezer forintos anyag költség legalább a 2-3 szorosára emelkedne. A jelenlegi szoros költségvetés mellett maximális támogatási összeg elnyerése esetén sem fedezné az emlékmű kivitelezési költségét. Esztétikai okokból pedig nem javasoljuk a szakmai zsűri javaslatában foglaltaktól való eltérést.


 
3) A pályázat benyújtásáról szóló döntés szerint az emlékmű a MANK által javasolt helyen legyen felállítva. Az előkészítés során az Ügyrendi bizottság azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy a műalkotás helyeként a Hősök tere legyen megnevezve. Ezekre is figyelemmel négy lehetséges helyszínt járt be a szakértői zsűri. A zsűri a Hősök terét egyértelműen elvetette, amely jelenleg is túlzsúfolt az emlékművekkel. A lehetséges helyszíneket a Városházához eső területeken kerestük. Az emlékkövekkel szegélyezett sétányhoz közel eső 1-es számmal jelölt helyszínt javasoltuk elsőként, de ezt a szakértők nem támogatták. A 3-a számú hely tűnt a leg ideálisabbnak, de ez sajnos nem önkormányzati tulajdonú terület. Megvásárlása milliós nagyságrendű költség lenne. A zsűri végül a 2-es számú helyszínt javasolta azzal, hogy az „..emlékmű környezetének kialakításához kertépítészeti terv elkészítése szükséges.” Az emlékmű léptéke és üzenete olyan mértékű tér- és kertépítészeti munkát követelne meg, amely szintén milliós nagyságrendű.

 
4) Végül fontos szempont a kivitelezés határideje. A pályázati kiírás szerint 2017. április 30-áig kell megvalósítani az emlékművet. Amennyiben az ülés napjáig eredményt hirdetnének és a maximális összeget nyernénk el, akkor sem tudnánk megvalósítani az emlékmű kivitelezését a lektorátusi szakvélemény szerinti minőségben és környezettel.
 
Tisztelt Képviselő-testület!

Kérem, hogy a fentiek ismeretében döntsön arról, hogy
a) fenntartja az 1956-os emlékmű állításának szándékát a MANK szakvéleményben adott szempontokkal, abban az esetben is, ha a pályázat nem, vagy annak költségvetésében tervezettnél kisebb támogatási intenzitással lesz nyertes és ennek költségét a 2017. évi költségvetésében biztosítja,
b) az 1956-os emlékmű állításának szándékától a megvalósítás várható pénzügyi nehézségei miatt eláll és a KKETTKK-56P-02-0434 pályázatát visszavonja.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  
A bizottság javasolja, hogy az előterjesztésben bemutatott körülményekre tekintettel az önkormányzat most álljon el az emlékmű felállításának tervétől, ezért a 2. döntési javaslatban foglalt döntést hozza meg a Képviselő-testület.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
A bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy az előterjesztésben bemutatott körülményekre tekintet nélkül valósítsa meg az emlékmű felállításának tervét, ezért az 1. döntési javaslatban foglalt döntést hozza meg.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  
A bizottsági vitában előzetesen az bontakozott ki, hogy az önkormányzat valósítsa meg az emlékművet úgy, hogy ne vegye figyelembe a MANK művészeti lektorátusi véleményben foglalt ajánlásokat. A lehetséges helyszínként pedig felmerült a jelenlegi városháza udvarának egy része is, amely a Selyem út felőli kerítés elbontásával a közterületbe nyitható lenne. A bizottság elnöke az 1. döntési javaslatot erre figyelemmel azzal a módosítással tette szavazásra, hogy a döntés szövegében ne szerepeljen a „…Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2016/L/0357-14 iktató számú szakvéleményben adott szempontokkal, abban az esetben is, ha a pályázat nem, vagy annak költségvetésében tervezettnél kisebb támogatási intenzitással lesz nyertes.”
A fenti javaslat a bizottsági ülésen nem kapott többséget. Ezt követően a 2. döntési javaslat is szavazásra lett bocsájtva, amely megkapta a többségi támogatást, ezzel a bizottság formálisan ezt a döntési javaslatot támogatta.
 
1. döntési javaslat

"1956-os forradalmat és szabadságharcot felidéző emlékmű megvalósításának fenntartása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Köztéri műalkotás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1956-os forradalmat és szabadságharcot valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító KKETTKK-56P-02-0434 projektazonosító számmal benyújtott pályázat beszámolója kapcsán fenntartja azon szándékát, hogy megvalósítja annak célját a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. 2016/L/0357-14 iktató számú szakvéleményben adott szempontokkal, abban az esetben is, ha a pályázat nem, vagy annak költségvetésében tervezettnél kisebb támogatási intenzitással lesz nyertes. A megvalósítás költségét a 2017. évi költségvetésében biztosítja. Felkéri a polgármestert az ezzel kapcsolatos további intézkedések megtételére.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 04. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

2. döntési javaslat

"1956-os forradalmat és szabadságharcot felidéző emlékmű megvalósításának elvetése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Köztéri műalkotás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1956-os forradalmat és szabadságharcot valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító emlékmű felállításától a várható pénzügyi nehézségek miatt eláll, a KKETTKK-56P-02-0434 projektazonosító számmal benyújtott pályázatát visszavonja. Felkéri a polgármestert az ezzel kapcsolatos további intézkedések és jognyilatkozatok megtételére.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 02. 15.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe