7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2017. március 22-i ülésére

Tárgy:   Dr. Borzán Tibor felajánlása
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Dr. Borzán Tibor 5600 Békéscsaba, Mednyánszky László utca 17. szám alatti lakos felajánlotta megvételre a tulajdonát képező, Gyomaendrőd belterület 3743/5 hrsz.-ú 1342 m2 nagyságú beépítetlen terület megjelölésű ingatlant. Dr. Borzán Tibor a vételárra vonatkozóan nem nyilatkozott a felajánlásában.
 
Az ingatlan a gyomai vasútállomás és Vásártéri lakótelep között található. A terület a valóságban gyepes, karbantartott zöldterület. Az ingatlan-nyilvántartásban a megnevezés beépítetlen terület. A jelenlegi tulajdonos a szabályozás folytán gyakorlatilag nem építhet a területre. Ennek megfelelően az ingatlan feltehetően eladhatatlan. A terület az önkormányzat számára válhat eladhatóvá, amennyiben bővíteni kívánja a Vásártéri lakótelep körül lévő zöldterületet és rendezni kívánja a tulajdoni viszonyokat.
 
A város helyi építési szabályzatáról szóló 9/2010. (II. 26.) önkormányzati rendelet szerint az ingatlan besorolása: „Zkp” jelű zöldterület közpark megjelöléssel.
 
A szabályozás módosításával kapcsolatban korábban, 2010-ben a főépítész dr. Borzán Tibort az alábbiak szerint tájékoztatta a besorolás megváltoztatásáról.
 
„A Gyomaendrőd, belterület 3743/5 hrsz. alatti magántulajdonú földrészlet Gyomaendrőd város településrendezési tervében zöldterületi terület felhasználási besorolást kapott az alábbi indokok miatt:
 
1. A telek „Ln” nagyvárosias lakóterület szomszédságában van, tehát lehetőség lett volna ebbe az övezetbe sorolni, de nem lehetett a telek mérete miatt. Ugyanis területe nem éri el az erre az övezetre előírt 2000 m2 nagyságot, területe 1342 m2.
2. A területen „szabadon álló” az előírt beépítési forma, amely 5,0 m széles előkertet, 8,0 m oldalkertet és 8,0 m hátsókertet igényel az épületek elhelyezésénél. E miatt a 13,0 m széles háromszög alakú telek beépíthetetlen.
 
A fentiek miatt a vasút és a lakótelep között a terület felhasználás az ott élők életminőségét javító zöldterületi besorolást kapott.”
 
Dr. Borzán Tibor felajánlásához értékbecslés készült, amely az ingatlan becsült forgalmi értékét 670 ezer forintban határozta meg..
 
Az ingatlan megvásárlásával a Vásártéri lakótelepet körülvevő közpark területe növelhető.
 
Az ügyben Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 14/2003. (VI.5.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdési alapján a Képviselő – testület jogosult dönteni.
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását.  

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  
A Bizottság javasolja, hogy a Dr. Borzán Tibor 5600 Békéscsaba, Mednyánszky László utca 17. szám alatti lakos által felajánlott Gyomaendrőd belterület 3743/5 hrsz.-ú 1342 m2 nagyságú beépítetlen terület megjelölésű ingatlan megvételére a Képviselő-testület bruttó 400 ezer Ft összegben tegyen ajánlatot. 
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja, hogy a Dr. Borzán Tibor 5600 Békéscsaba, Mednyánszky László utca 17. szám alatti lakos által felajánlott Gyomaendrőd belterület 3743/5 hrsz.-ú 1342 m2 nagyságú beépítetlen terület megjelölésű ingatlan megvételére a Képviselő-testület bruttó 400 ezer Ft összegben tegyen ajánlatot. 
 
1. döntési javaslat

"A felajánlás elutasítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete tisztelettel veszi dr. Borzán Tibor felajánlását. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete dr. Borzán Tibor 5600 Békéscsaba, Mednyánszky László utca 17. szám alatti lakos tulajdonát képező Gyomaendrőd belterület 3743/5 hrsz.-ú 1342 m2 nagyságú beépítetlen terület megjelölésű ingatlant nem kívánja megvásárolni.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Ajánlattétel a felajánlott ingatlan megvásárlására"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete tisztelettel veszi dr. Borzán Tibor felajánlását. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete Borzán Tibor 5600 Békéscsaba, Mednyánszky László utca 17. szám alatti lakos tulajdonát képező Gyomaendrőd belterület 3743/5 hrsz.-ú 1342 m2 nagyságú beépítetlen terület megjelölésű ingatlant meg kívánja vásárolni és az alábbi ajánlatot teszi.
 
1. Az ingatlan vételárára Gyomaendrőd Város Önkormányzata ajánlata: bruttó 670 ezer Ft.
2. Gyomaendrőd Város Önkormányzata az ajánlatát 30 napig tartja.
3. A vételár megfizetése: az adásvételi szerződés aláírását követő 3 napon belül.
 
Az ingatlan vásárlás célja: a Vásártéri lakótelepet körülvevő közpark területének a növelése.
 
Az ingatlan vásárlás forrása: a 2017. évi költségvetésben a rendkívüli feladatokra elkülönített keret terhére.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert az adásvételi szerződés aláírására és a szükséges jognyilatkozatok megtételére.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe