24. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. május 25-i ülésére

Tárgy:   Kecsegészug Tájvédelmi és Horgászegyesület közvilágítással kapcsolatos kérelme
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Kecsegészug Tájvédelmi és Horgászegyesület kérelmet nyújtott be Önkormányzatunkhoz közvilágítási hálózat bővítéssel kapcsolatban.
Az egyesület a Kecsegés-zug környezetében közvilágítási hálózat kiépítését tervezi, melyhez kéri az Önkormányzatunk támogatását.
A beruházás során a területen összesen 40 db 36 W-os lámpatest kerülne felhelyezésre a meglévő közcélú, Démász tulajdonban lévő hálózatra. Az egyesület a teljes kivitelezési költséget magára vállalja, azonban az üzemeltetést és annak költségeinek viselését már nem tudja felvállalni.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja alapján a kötelező önkormányzati közfeladatok közzé tartozik a közvilágítás biztosítása.
 
A kiépítendő közvilágítási rendszer üzemeltetési költség kalkulációja:
Áram díj
3989 óra (éves közvilágítási órák száma) * 40 db * 45 W (1 db lámpatest teljes energia felvétele) = 7.180.200 W /év = 7.180 kW/év
7.180 kW * 12,3 Ft + Áfa= 88.317 Ft + Áfa
 
Karbantartási díj
40 db * 2100 Ft + Áfa/év = 84.000 Ft + Áfa
 
Az Önkormányzatot terhelő éves költség: bruttó 218.842 Ft
 
Önkormányzatunk a város közvilágítási hálózatának üzemeltetésére 65 millió forint állami normatívát kap, mely a közvilágítási hálózat hossza alapján kerül megállapításra, figyelembe véve a 10.000 fő feletti települések közvilágítási költségeinek alakulását. Gyomaendrőd tényleges közvilágítási költsége megközelítőleg 32 millió forint/év. Az állami normatívából fel nem használt rész egyéb kötelező önkormányzati feladatokra kerül átcsoportosításra, mivel ez csak működésre fordítható.
A fentiek alapján az egyesület által kiépítendő hálózat üzemeltetésével járó költség az állami normatíva terhére finanszírozható.
 
Véleményünk szerint az egyesület kezdeményezése az Önkormányzat érdekeit szolgálja, mivel egy olyan szolgáltatás bővítést jelent, mely indokolt egy üdülő terület esetében. Mindezek figyelembevételével javasoljuk a kezdeményezés támogatását és a fenntartási költségek felvállalását. 

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Bizottság javasolja a határozati javaslat elfogadását.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  
  A Bizottság javasolja a határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Kérelem támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Közművesítés, infrastruktúra
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kecsegészug Tájvédelmi és Horgászegyesület közvilágítási hálózat bővítéssel kapcsolatos kérelmét támogatja. A Képviselő-testület vállalja, hogy az egyesület által kiépítendő közvilágítást az üzembe helyezést követően üzemelteti.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe