1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Német Nemzetiségi Önkormányzat
2017. július 27-i ülésére

Tárgy:   Kis Bálint Általános Iskola német nemzetiségi táborának támogatása
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Hack Mária elnök

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola 2017. június 13-án kérelemmel fordult a nemzetiségi önkormányzatunkhoz. Az iskola 2017. augusztus 27. napjától szeptember 2. napjáig 41 tanuló és 4 pedagógus részvételével német nemzetiségi tábort szervez Liptódra, melyre az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatán nyert, de jelentős önerőt – tanulónként 20.000 forintot - feltételez.   Az iskola kérte, hogy az önkormányzatunktól a táborba jutás útiköltségéhez való hozzájárulást, ezzel támogatva a nemzetiségi nyelvoktatói programban résztvevő tanulókat. Tekintettel arra, hogy a kérelem az önkormányzat előző ülése napján érkezett és több kérdés tisztázása vált szükségessé ezért  Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2017. (VI. 14.) NNÖ határozatában döntött arról, hogy megvizsgálja a támogatás lehetőségét és a soron következő ülésén tárgyalja meg.
 
A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola 2017. július 4-én kelt levelének mellékleteként csatolt egy árajánlatot a német nemzetiségi tábor szakmai programjairól, melynek összköltsége 115.000 Ft.
 
A nemzetiségi önkormányzat kereste a lehetőséget a támogatás biztosítására és ennek érdekében megvizsgálta az alábbi szempontokat:
 
1.       A Nemzetiségi önkormányzatokat megillető feladatalapú támogatás szempontrendszerébe hogyan illeszkedik az a szakmai program, amelyhez a támogatást kérik?  A nemzetiségi önkormányzat működési területén a nemzetiségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítése, valamint a nemzeti közösség neveléséhez, oktatáshoz fűződő jogainak érvényesítése elnevezésű nemzetiségi feladatok körébe beilleszthető a német nemzetiségi nyelvet tanuló gyermekek táborozása.
 
2.       A Nemzetiségi önkormányzat és a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános iskola között 2013. szeptember 12-én létrejött együttműködési megállapodás magába foglalja, hogy „nemzetiségi pályázatok kiírásakor (német nyelvi tábor) az intézmény, valamint a partner (nemzetiségi önkormányzat) közös együttműködése a pályázat elkészítésében. A nemzetiségi önkormányzat 2017. évben nem pályázott német nemzetiségi tábor megszervezésére, de egyébként az iskola német nyelvet tanulóit tudta volna bevonni a tábora megvalósításába.
 
3.       A nemzetiségi önkormányzat együttműködési megállapodásban átvállalná az iskolától a tábor szakmai programjának a költségét. A programot biztosító vállalkozóval kötött szerződésben foglaltaknak megfelelően számla alapján tudná azt elszámolni.
Az iskola kérelmét az előterjesztés melléklete tartalmazza.
 
A Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke javasolja a Gyomaendrődi  Kis Bálint Általános Iskola által szervezett német nemzetiségi tábor szakmai programjának  115.000 Ft összegű költségének átvállalását a 2017. évi feladatalapú támogatás terhére.
 
Kérem a Tisztelt képviselő testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg döntését. 

Döntési javaslat

"Kis Bálint Általános Iskola német nemzetiségi táborának támogatása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Német Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolával kötött együttműködési megállapodás 5. pontja alapján az intézmény által 2017. augusztus 27. és 2017. szeptember 2. közötti időszakra szervezett német nemzetiségi tábor megvalósításában együttműködik. Az együttműködés keretében átvállalja a tábor szakmai programjai közül a közös sváb ételkészítést, német nyelvű falusi gazdálkodó életmód bemutató, német nyelvű néprajzi és pacsker kiállítás és további egyéb kapcsolódó programok költségét 115.000 Ft összegben, a 2017. évi feladatalapú támogatás terhére.
 
Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának képviselő-testülete megbízza az elnökét, hogy a szakmai program megvalósításához szükséges szerződést kösse meg az alábbi tartalommal:
Szolgáltatási szerződés
 
Amely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. (adószáma:15583226-1-04, képviseli: Hack Mária elnök), mint Megrendelő,
 
másrészről Markeszné Riba Szilvia 7757 Liptód, Dobó I. u. 21. (adószáma: 76581199-1-22), mint Szolgáltató között az alábbi feltételekkel:
 
1.       A Megrendelő megbízza a Szolgáltatót, hogy a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola tanulói részvételével 2017.08.27-2017.09.02. között tartandó német nemzetiségi tábor idején, a táborban résztvevő 46 fő számára az árajánlatában megjelölt programokat biztosítsa a következő tartalommal:
-          Kézműves és hagyományőrző foglalkozás: gyerekjáték készítése természetes anyagból
-          Közös sváb ételkészítés
-          Parasztház, falusi gazdálkodó életmód bemutatása német nyelven
-          Néprajzi kiállítás bemutatása német nyelven
-          Pacsker-kiállítás bemutatása német nyelven
-          Lovas kocsis kirándulás
-          Erdő-mező élővilága, földrajzi helyek sváb elnevezése német nyelven
-          Aktuális mezőgazdasági munkafolyamatok (szüret, betakarítás)
-          Népi sorverseny. Régi használati tárgyak és munkafolyamatok bemutatása játékos formában
 
2.       A nemzetiségi tábor helyszíne: 7757 Liptód, Dobó I. u. 7. szám alatti Jómadár Ifjúsági Szálló
 
3.       A szolgáltatás ára:
Nettó: 115.000.- Ft + 0.-Ft Áfa = Bruttó 115.000.- Ft, azaz száztizenötezer forint.
 
4.       Fizetési feltételek: a megrendelő a teljesítést követően a számla kiállításától számított 8 napon belül a vállalkozó bankszámlaszámára teljesíti a számla kifizetését.
 
5.       Felek megállapodnak abban, hogy bármelyik Fél szerződéstől való elállása esetén az elálló Fél kártérítésként a szerződött összeg 20%-át fizeti a másik Félnek.
 
6.       Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell alkalmazni.
 
Jelen szerződés 2 példányban készült, melyet szerződő felek, mint akaratukkal megegyezőt aláírásukkal megerősítenek.
 
 
Gyomaendrőd, 2017. július 27.                                                Liptód, 2017.
 
 
 
 
 
                   .............................................. ......................................................................................................................................
Megrendelő                                                                                   Szolgáltató

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe