13. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. szeptember 28-i ülésére

Tárgy:   A Gyomai Szülőföld Baráti Kör kérelmének ismételt tárgyalása
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő– testület!
 
2017. augusztus 31-i ülésén tárgyalta a Képviselő-testület Halászné dr. Balogh Erzsébet, a Gyomai Szülőföld Baráti Kör elnöke által benyújtott kérelmet. A kérelemben anyagi segítséget kért a Baráti Kör a Kállai Ferenc színművészt ábrázoló szoborállítás fennálló  tartozásának pénzügyi rendezéséhez.
 
A szobor megvalósítását Szőke Sándor szobrász 6,5 millió Ft-ért vállalta, mely összegből a Baráti Kör 4 millió Ft-ot rendezett. A 4 millió Ft-ból 1,5 millió Ft-ot Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete támogatás formájában biztosított még 2015. novemberében. A szobor megvalósításához a Gyomai Szülőföld Baráti Kör 1,5 millió Ft összegű támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Kedvezményezettnek a támogatás valamint az elvárt önrész felhasználásáról 2016. április 30. napjáig kellett szakmai és pénzügyi beszámolót benyújtania. A támogató hatóság a benyújtott elszámolás elbírálásáról és elfogadásáról a mai napig nem küldött lezáró dokumentumot pályázó részére. 2017. augusztus 29-én a Baráti Kör emailben kért tájékoztatást a benyújtott elszámolás elbírálásának eredményéről, melyre válasz a mai napig nem érkezett a támogató hatóság részéről.
 
Augusztusban a testület elutasította a Gyomai Szülőföld Baráti Kör kérelmét, mivel kérelmező a 2016. évi beszámolóját nem helyezte letétbe az Országos Bírósági Hivatalnál (továbbiakban: OBH). Civil szervezet részére az önkormányzat csak abban az esetben nyújthat támogatást, ha a szervezet eleget tett egyszerűsített beszámolója OBH-nál történő letétbe helyezési kötelezettségének.
 
A Szülőföld Baráti Kör 2016. évi egyszerűsített beszámolója 2017. szeptember 5-én megjelent az OBH nyilvántartási rendszerében, így jogi akadálya nincs, hogy a szervezet önkormányzati támogatásban részesüljön.
 
A Gyomai Szülőföld Baráti Kör kezdeményezése valóban méltó emléket állított városunk szülöttjének, így Önkormányzatunk kereste a megoldást a kialakult helyzet rendezésére. A Képviselő-testület augusztusi ülését követően polgármester úr felkereste Szőke Sándor szobrászművészt és a testület egyetértése esetén az alábbi megállapodás születhet:
  • Gyomai Szülőföld Baráti Kör és Szőke Sándor szobrász között 2015. augusztus 1. napján létrejött vállalkozási szerződés módosításra kerül, az alkotás elkészítésének bruttó díja 6,5 millió Ft-ról, 5,5 millió Ft-ra csökken.
  • A vállalkozási díjból a mai napig fennálló tartozás 1,5 millió Ft összegét kiállított számla ellenében 2017. október 15. napjáig kell megfizetni.
 
Javasoljuk, hogy a Képviselő-testület a Gyomai Szülőföld Baráti Kör tartozásának rendezéséhez 1,5 millió Ft összegű támogatást biztosítson, mely támogatási összeg közvetlenül a szobrász részére kerüljön átutalásra. A támogatás forrásaként az önkormányzat 2016. évi szabad maradványát javasoljuk kijelölni.
 
A szobor költségének pénzügyi rendezését követően a Gyomai Szülőföld Baráti Kör a városnak kívánja adományozni a Kállai Ferenc emlékére állított alkotást. Az ajándékozási szerződés megkötésének feltétele, hogy az adomány tárgyát képező szobor per-, teher-és igénymentes legyen, illetve a támogató hatóság a Gyomai Szülőföld Baráti Kör által - a Kállai szobor állításához - nyert 1,5 millió Ft összegű támogatás szakmai és pénzügyi beszámolóját jóváhagyja.
 
 
Kérem a Tisztelt Testületet, szíveskedjen a kérelmet megvitatni és döntését meghozni. 

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a támogatás biztosítását és a per-, teher-és igénymentes adomány elfogadását.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a döntési javaslatok elfogadását.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság nem javasolja a Képviselő-testületnek az 1,5 millió Ft összegű támogatás biztosítását a Gyomai Szülőföld Baráti Kör részére, ugyanakkor javasolja a per-, teher-és igénymentes adomány elfogadását.
 
1. döntési javaslat

"A Gyomai Szülőföld Baráti Kör részére támogatás biztosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomai Szülőföld Baráti Kör kérelmét 1,5 millió Ft összeggel támogatja. A támogatás utalásának feltétele a Gyomai Szülőföld Baráti Kör és Szőke Sándor szobrász által aláírt módosított vállalkozási szerződés másolatának megküldése önkormányzatunk részére. A támogatás összege kizárólag a Kállai Ferenc emlékére állított szobor költségeinek finanszírozására fordítható, közvetlenül a szobrász részére történő utalással.  A támogatás forrásaként az Önkormányzat 2016. évi szabad maradványát jelöli ki. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 10. 15.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

2. döntési javaslat

"Adományozás - Kállai Ferenc színművész emlékére állított szobor - elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete köszönettel vette a Gyomai Szülőföld Baráti Kör felajánlását és elfogadja a Kállai Ferenc, Nemzet Színésze születésének 90. évfordulója emlékére állított, per-, teher-és igénymentes szobor város részére ajándékozását. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízza jegyzőt a felajánlás jogi hátterének felülvizsgálatával és az adományozás dokumentumainak előkészítésével, majd felhatalmazza polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Dr. Uhrin Anna

« Vissza
Vissza a főmenübe