14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. november 30-i ülésére

Tárgy:   Pályázati felhívás az első világháború emlékére rendezett kulturális programok megtartására
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Közép- Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából pályázatot hirdetett az első világháborút és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programok, művészeti tevékenységek támogatására. A felhívásra önkormányzatok is nyújthatnak be támogatási kérelmet.
A pályázat keretében lehetőség van az első világháborúval kapcsolatos ismeretterjesztő rendezvények, tudományos konferenciák kiállítások, illetve az első világháború hőseinek és áldozatainak emléket állító kulturális rendezvények, művészeti események szervezésére és megvalósítására.
A pályázat benyújtására és megvalósítására 2017. április 1.- 2018. május 31. közötti időszakban van lehetőség.
Az elnyerhető támogatás felső határa 2.500.000 Ft.
 
A pályázat keretében két rendezvény és egy ismeretterjesztő programsorozat megvalósítását tervezzük, mellyel megismertetjük a mostani fiatal generációval az I. világháborús hőseink emlékét, a háborús eseményeket és azok következményeit. Az egyik esemény egy kiállítás és katalógus megvalósítása, az Első világháború tárgyi emlékei Gyomán és Endrődön címmel, valamint egy tudományos tanácskozás megszervezése. Emellett elsősorban a fiatal korosztály részére egy olyan programsorozat megvalósítását tervezzük, ahol az első világháborúról szóló ismeretterjesztő és az időszakot jól bemutató díjnyertes filmekből tartanánk mozifilm vetítést 3 alkalommal, alkalmanként több film levetítésével. Az összeállított pályázati költségvetés egyeztetése folyamatban van, az összköltség várhatóan 2.500.000 Ft lesz.
A mozi vetítésbe és az ismeretterjesztő programsorozatba be kívánjuk vonni az általános iskolák felső tagozatos diákjait és a középiskolás tanulókat is. Ennek érdekében egyeztetést folytatunk az intézmények vezetőivel, hogy az ismeretterjesztés ennél a korosztálynál minél szélesebb körű legyen.
 
Kérem a tisztelt Képviselő- testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg a döntését.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság egyhangúlag a pályázat benyújtását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság egyhangúlag a pályázat benyújtását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság egyhangúlag a pályázat benyújtását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Döntési javaslat

"Pályázati felhívás az első világháború emlékére rendezett kulturális programok megtartására"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot nyújt be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK CP-04 jelű pályázati kiírásra 2.500.000 Ft összegre, az első világháborút és kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző kulturális és tudományos programok, megvalósítása érdekében.
A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a szükséges intézkedések és jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 12. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe