21. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság
2017. december 12-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló ITS megvalósulásáról
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a 477/2015.(IX.24.) GYe. Kt. határozatával hagyta jóvá a Belügyminisztérium által jóváhagyott DAOP-6.2.1/13/K-2014-0002; DDOP-; ÉAOP-; ÉMOP-; KDOP-; KMOP-; NYDOP-6.2.1K-13-2014-002 azonosító számú, „Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban (fővárosi kerületekben) – Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása” című projekt keretében „Gyomaendrőd Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának Megalapozó Vizsgálata”, valamint „Gyomaendrőd Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája” tárgyú dokumentációkat.
 
A 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 6. § (3) bekezdés alapján évente beszámoló készül a középtávra szóló integrált településfejlesztési stratégia (továbbiakban: ITS) végrehajtásáról.
 
Az ITS célterületenként tartalmazza azokat a fejlesztési elképzeléseket, melyeket Gyomaendrőd Város Önkormányzata meghatározott. Ezeknek a fejlesztéseknek meghatározó része infrastrukturális irányultságú, de a stratégia tartalmaz a foglalkoztatásra és életszínvonalra vonatkozó elképzeléseket is.
Ami biztosan megállapítható, hogy a pályázati rendszer a 2014-2020-as időszakban a ciklus elején nem, vagy nagyon lassan haladt, ezért az ITS-ben tervezett ütemezéshez képest tapasztalható némi lemaradás. A pályázati rendszer 2016-2017-ben felpörgött, aminek eredményeképpen önkormányzatunk pályázóként, vagy konzorciumi tagként pályázatok egész sorát nyújtotta be TOP, VP és EFOP pályázati felhívásokra, az ITS-ben foglalt célok mentén. Az 588/2015.(XII.3.) Gye. Kt. határozattal, 607/2016.(XII.15.) Gye. Kt. határozattal, 323/2017. (VI. 29.) Gye. Kt. határozattal elfogadott pályázati beszámolók részletesen tartalmazzák az elmúlt időszak fejlesztési elképzeléseit, illetve azt is, hogy a pályázatok kimenetele hogyan alakul.
A pályázatok jelentős része elbírálás alatt van. Jelenleg 5 TOP pályázat megvalósítása folyik mintegy 1,1 milliárd forint összegben. Két EFOP pályázatunk pozitív eredménye is megérkezett, mintegy 500 millió Ft összegben fog megvalósulni a járásban és településünkön az EFOP-1.5.3, valamint az EFOP-3.7.3 pályázat a közeljövőben. Jelenleg a támogatási szerződés előkészítése, illetve a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges pénzügytechnikai átcsoportosítások folynak. Emellett több olyan benyújtott pályázatunk is van, melynél pozitív eredményre számítunk.
Az ITS-ben meghatározott célok, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által meghatározott célok és a benyújtott pályázatok szinergikus egységben vannak. Megállapítható, hogy a Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete és a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal mindent elkövet annak érdekében, hogy az Önkormányzat minél hamarabb teljesítse az ITS-ben megfogalmazott célokat.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  
 A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek. 
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek. 
 
Döntési javaslat

"Beszámoló ITS megvalósulásáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának képviselő-testülete a középtávra szóló integrált településfejlesztési stratégia végrehajtásáról szóló beszámolót megismerte, azt jóváhagyja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 12. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe