5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2018. február 19-i ülésére

Tárgy:   Önkormányzati kitüntetések adományozását szabályozó rendelet felülvizsgálata
Készítette:   Megyeri László aljegyző
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület ez évi munkatervében szerepel a "Gyomaendrőd Díszpolgára" cím, valamint a "Gyomaendrődért” kitüntető emlékplakett alapításáról és adományozásáról szóló 12/1991. (X. 30.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata. A munkatervben előirányzott felülvizsgálat kapcsán képviselőktől is érkezett javaslat a hatályos rendelet felülvizsgálatának irányára.
 
Az említett felülvizsgálati javaslat alapvetően nem érinti a kitüntetési formákat, elsősorban eljárási kérdéseket, adományozási alapelveket és szándékokat kíván pontosítani. Többségében normaszöveg pontosítási javaslatot, és gyakorlati eljárási kérdések szabályozási javaslatát tartalmazza.
 
A normaszöveg módosítási javaslatok első sorban pontosítanák az elismerések célját, az adományozások szempontrendszerét. A javaslatok másik köre olyan eljárási, szervezési kérdéseket vonnának szabályozási körbe, amelyek az első vizsgálat szerint nem sorolhatók jogalkotási tárgykörbe, mert azok tisztán protokolláris vagy logisztikai kérdések, így azokat nem, vagy más módon kell szabályozni.
 
További vizsgálat tárgyát képezik azok a javaslatok, amelyek jogalkotási, jogszabály szerkesztési anomáliát okoznak, mivel azok vagy tiltott jogtechnikai megoldásokat tartalmaznak, vagy kettős, és ez által esetleg ellentmondásos szabályozás felé vinnék a normaszöveget.

A módosítási javaslat vizsgálata alapján összességében a következő megállapításokat tehetjük:
 
1) A rendelet, kora miatt is megérett egy generális felülvizsgálatra. (A jelenleg hatályos rendelet alapvetően Gyomaendrőd városi jogú Nagyközség Tanácsának 7/1988. (XI. 1.) tanácsi rendeletére épül, amelynek a rendszerváltást követő, alapvetően csak de-szocializált változata 1991. október 30-án lépett hatályba) Eldöntendő kérdés, hogy a jelenlegi rendelet normaszövege legyen pontosítva, vagy egy teljesen új, a hatályos jogalkotási törvény és végrehajtási rendeletei követelményeinek is megfelelő rendelet rendezze ezt az életviszonyt.
 
2) A kitüntetések alapvetően erkölcsi elismerések, így fontos szempont, hogy a címet hordozó tárgyi eszközök egyedi és igényes művészi alkotások legyenek. A díszpolgári címet hordozó oklevelek (a Kner Nyomda kneri minőséget hordozó oklevelei és igényes kötésű oklevél mappái), továbbá Gáti Gábor szobrászművész plakettje és a hozzá tartozó kneri-mívességű oklevelek hamarosan kifogyóban lesznek. Pótlásuk és után gyártásuk lehetősége már nem garantálható a jövőben. Ezért szükség lehet egy új művészeti tenderre, ahol ajánlatok szerezhetők be a jövőbeni kitüntetéseket hordozó oklevelek, plakettek és egyéb kiegészítők (díszdobozok, kitűzők stb.) magas minőségű, művészi igényességű elkészítésére.
 
3) A hatályos rendeletünk - véleményünk szerint - jelenleg nem kezeli megfelelő szinten az egyes kitüntetési formákat. Az általános közfelfogás szerint a díszpolgári cím az első, és ezt követi a városért adott kitüntetés, azonban a díjazási gyakorlatban ez utóbbihoz a rendszerváltást követően pénzjutalom járt, majd tárgyjutalom (aranygyűrű). Ez részben logisztikai nehézséget is okoz, részben pedig nem valósítható meg a szervezetek esetében, amely esetre viszont nincs szabály. Célszerű lenne ennek újragondolása. A gyakorlat általában a pénzjutalom, amely minden kitüntetési formához adott, a kitüntetés erkölcsi súlya mértékében.
 
4) A fentiek költségvetési kérdések is. Az idei költségvetés Kitüntetési és Kegyeleti Alapja 400 ezer forint keretet tartalmaz. Ez kizárólag a jelenlegi szabályok alapján követett kitüntetési gyakorlatot tudja finanszírozni. 2019-ben összhangba kell hozni a kitüntetési szándékot és annak finanszírozási alapját is.
 
5) 2019. március 30-án lesz Gyomaendrőd várossá avatásának 30. évfordulója. Mivel a kitüntetési rendelet is egykoron a várossá avatásra alkotódott, célszerű lenne azt erre az évfordulóra időzítve újragondolni.
 
A fentiek alapján a következőt javasoljuk a Képviselő-testületnek:

Határozza el, hogy
a) a helyi kitüntetéseket szabályozó önkormányzati rendeletet felül kívánja vizsgálni,
b) a felülvizsgálatot a hatályos rendelet módosításával kívánja megoldani, vagy egy új rendeletet kíván alkotni,
c) a felülvizsgálattal az ügyrendi kérdések előkészítésének és véleményezésének feladatkörét ellátó bizottságot kívánja megbízni,
d) az új szabályrendszer hatályosulásának időpontjaként Gyomaendrőd várossá avatásának 30-ik évfordulóját jelöli meg.
 
Kérem, hogy a fenti előterjesztés alapján a következő határozati javaslatot szíveskedjenek elfogadni.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A bizottság támogatja a rendelet felülvizsgálatát új rendelet megalkotásával.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A bizottság egyetért az előterjesztésben javasoltakkal és a B döntési alternatívát támogatja.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A bizottság javasolja a felülvizsgálat elvégzését a B alternatívában megfogalmazottak szerint új rendelet alkotásával.
 
Döntési javaslat

"Önkormányzati kitüntetések adományozását szabályozó rendelet felülvizsgálata"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Rendelet alkotás, szabályozás
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Megszavazandó alternatívák:

A) alternatíva

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elhatározza, hogy a helyi kitüntetéseket szabályozó önkormányzati rendeletet felül kívánja vizsgálni.
A felülvizsgálatot a hatályos rendelet módosításával kívánja megalkotni.
A felülvizsgálattal az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságot bízza meg.
A bizottság úgy készítse elő a többfordulós rendelet felülvizsgálatot, hogy az új szabályrendszer hatályosulása Gyomaendrőd várossá avatásának 30-ik évfordulóját megelőzően bekövetkezzék.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 03. 31.
Felelős: Ágostonné Farkas Mária
Hivatali felelős: Megyeri László

B) alternatíva

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elhatározza, hogy a helyi kitüntetéseket szabályozó önkormányzati rendeletet felül kívánja vizsgálni.
A felülvizsgálatot új rendelet megalkotásával kívánja megvalósítani.
A felülvizsgálattal az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságot bízza meg.
A bizottság úgy készítse elő a többfordulós rendelet felülvizsgálatot, hogy az új szabályrendszer hatályosulása Gyomaendrőd várossá avatásának 30-ik évfordulóját megelőzően bekövetkezzék. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 03. 31.
Felelős: Ágostonné Farkas Mária
Hivatali felelős: Megyeri László

« Vissza
Vissza a főmenübe