8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2018. március 21-i ülésére

Tárgy:   A Gyomaközszolg Nonprofit Kft. kérelme önkormányzati tartozásai visszafizetési határidejének ismételt módosítására
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 2016. évben két alkalommal, 2017. évben további egy alkalommal biztosított kölcsönt a Gyomaközszolg Nonprofit Kft. részére. A Kft. részéről fennálló tartozás összege mindösszesen 16.065.517 Ft. A Kft. a kapott kölcsön összegét a Regionális Hulladékkezelő Kft-vel szemben fennálló tartozásának rendezésére, továbbá munkabérek, járulékok, üzemanyag költség és az Áfa határidőben történő megfizetésére fordította. A szerződésekben a kölcsönök visszafizetési határideje két alkalommal már módosítva lett. Az utolsó módosításra a Képviselő-testület 22/2018. (I.25.) Gye. Kt. határozatával került sor, melyben a kölcsönök visszafizetési határideje 2018. március 31-ében lett meghatározva.
 
A hulladékgazdálkodásban kialakult bizonytalan helyzet, az ellátott feladat után járó bevételek realizálódásának több hónapos csúszása a Kft. napi működésében továbbra is problémákat, finanszírozási nehézségeket okoz.
 
2018. március 12-én újabb kérelem érkezett a Gyomaközszolg Kft. ügyvezető igazgatójától, melyben jelezte, hogy bár megtörtént az NHKV Zrt. és az FBH Nonprofit Kft. között a 2017. III. negyedévi időszak elszámolása, de a Gyomaközszolg Kft. az 54 millió Ft összegű követeléséből mindössze 20 millió Ft-ot kapott meg, így a napi működés finanszírozása mellett már nem tudja a tulajdonosi kölcsönt határidőben visszafizetni.
 
A Gyomaközszolg Kft. ügyvezető igazgatója kéri a Képviselő-testületet, hogy járuljon hozzá a 3 kölcsön visszafizetési határidejének 2018. szeptember 30-ára történő módosításához.
 
2018. március 13-án a Gyomaközszolg Kft. ügyvezető igazgatója írásbeli tájékoztatást kért mind az FBH Nonprofit Kft-től, mind a DAREH Bázis Zrt-től a tartozásuk fizetési ütemezéséről. A fizetési ütemezésről kapott tájékoztató a megérkezést követően a bizottsági, de legkésőbb a Képviselő-testületi ülésen kerül ismertetésre.
 
A felvázolt külső körülmények likviditási nehézséget okoznak a cég életében, így javasoljuk a Képviselő-testületnek a kérelem támogatását és a kölcsönszerződések visszafizetési határidejének módosítását 2018. szeptember 30-ára.
 
 
Kérem a Tisztelt Testületet, szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    
 
Döntési javaslat

"A Gyomaközszolg Kft. önkormányzati tartozásai visszafizetési határidejének módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaközszolg Nonprofit Kft. önkormányzattal szemben fennálló 3.156.017 Ft, 4.000.000 Ft, valamint 8.909.500 Ft összegű tartozásainak visszafizetési határidejét 2018. szeptember 30. napjára módosítja. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a szerződés módosításához kapcsolódó jognyilatkozatok megtételére, aláírására.  

Határidők, felelősök:

Határidő: 2018. 09. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe