12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2018. április 18-i ülésére

Tárgy:   Fűzfás zugi horgászversenypálya kialakítása
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A Gyomai Horgász Egyesület a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével (továbbiakban: KHESZ) pályázatot nyújtott be a Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által kiírt 2018. évi Környezetvédelmi Alapra A 2018. márciusi soros ülésén a Képviselő-testület határozatában úgy döntött, hogy kerüljön egyedi támogatási kérelem benyújtásra, amiről a Képviselő-testület dönteni tud. A pályázat szöveges része az előterjesztés mellékletét képezi. Az anyag tartalmazza, hogy a Fűzfás-zug kiváló lehetőségeket biztosít egy versenypálya kialakítására, a kiinduló állapot megfelelő, de fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy komoly esetleg országos horgászversenyek is megrendezésre kerülhessenek. Az első és legfontosabb kezdeti fejlesztés keretében megvalósulhatna a part menti sekélység orvoslása egy 30 40 cm-es mederkotrás a parttól 10 és 16 méter közötti távolságban, amivel már megfelelnénk ezen a területen a versenypálya feltételeinek. Szükség lenne a parti egyenetlenségek megszüntetésére, hogy a versenypálya egyenes legyen. Ez tereprendezéssel, illetve a stégek kialakításával válik megvalósíthatóvá, továbbá jónéhány, a holtág nevéhez méltó fa is elültetésre kerülne a területen.
A kialakításra kerülő versenypálya többféle verseny lebonyolítására is alkalmas lenne a fejlesztés megvalósítását követően.
A fejlesztés teljes költsége várhatóan 3.600.000 Ft, melyből az Önkormányzat 2.400.000 Ft-ot, a KHESZ 1.200.000 Ft-ot biztosítana. A beruházás megvalósulásával párhuzamosan a Magyar Országos Horgász Szövetség (továbbiakban MOHOSZ) felé is jeleznénk, a pálya kialakítását, melynek továbbfejlesztéséhez kérnénk a MOHOSZ pénzügyi segítségét, amennyiben az nem lenne elegendő kereshetnénk egyéb pályázati forrást egy kiszolgáló létesítmény, megfelelő útalap, mosdók kialakítása érdekében, hogy a terület a későbbiekben közösségi térként funkcionálhasson. A tulajdonviszonyok és a vagyon rendezés megvalósítása szempontjából az eredeti kérelemben rögzített támogatás nyújtása helyett célszerűbb lenne egy együttműködési megállapodás megkötése, melyben az alábbi alapelvek kerülnének rögzítésre:
·         A beruházó Gyomaendrőd Város Önkormányzata lenne.
·         A beruházás koordinálását a KHESZ biztosítaná.
·         Az aktivált beruházás teljes értéke Gyomaendrőd Város Önkormányzatának könyveiben jelenik meg.
·      A felek kölcsönösen együttműködnek, hogy egy országos szintű horgászversenypálya jöhessen létre a Fűzfás zug partján az Endrődi városrész mögötti területen.
·         A projekt megvalósításához a KHESZ a vállalt 1.200.000 Ft összegű pénzeszközt biztosítja az Önkormányzat részére
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését. 

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek. 
 
Döntési javaslat

"Fűzfás zugi horgászversenypálya kialakítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Beruházás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért azzal a fejlesztési céllal, hogy a Fűzfás zug partján horgászversenypálya kerüljön kialakításra, illetve a jövőben foglalkozni kíván a holtág továbbfejlesztési lehetőségével. A beruházás bruttó költség 3.600.000 Ft, melyből Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2.400.000 Ft forrást a 2018. évi költségvetés 8. melléklet „TOP és egyéb pályázati saját erő” költségvetési sor terhére biztosít, 1.200.000 Ft-ot pedig felhalmozási célú pénzeszköz átadás formájában a KHESZ biztosít.
 
A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a beruházás megvalósulásához szükséges együttműködési megállapodás aláírására az alábbi elvek figyelembevételével:
·         A beruházó Gyomaendrőd Város Önkormányzata.
·         A beruházás koordinálását a KHESZ biztosítja.
·         Az aktivált beruházás Gyomaendrőd Város Önkormányzatának könyveiben szerepel.
·         A felek kölcsönösen együttműködnek, hogy egy országos szintű horgászversenypálya jöhessen létre a Fűzfás zug partján az Endrődi városrész mögötti területen. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe