2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2018. április 17-i ülésére

Tárgy:   A 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentés
Készítette:   Tóthné Gál Julianna
Előterjesztő:   Dr. Uhrin Anna jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A belső ellenőrzés független, tanácsadó tevékenység, amelynek az a célja, hogy az ellenőrzött szervezet működését fejlessze és eredményességét növelje, az ellenőrzött szervezet céljai elérése érdekében rendszer szemléletű megközelítéssel, továbbá módszeresen értékeli illetve fejleszti az ellenőrzött szervezet irányítási és belső kontrollrendszerének hatékonyságát.
 
Önkormányzatunknál a belső ellenőrzés külső erőforrás bevonásával került megvalósításra polgári jogi szerződés keretében foglalkoztatott belső ellenőr által.
 
A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 49.§ (3a) pontjában foglaltak alapján a 2017. évben elvégzett belső ellenőrzésről készült összefoglaló jelentést a belső ellenőr elkészítette, mely jelen előterjesztés mellékleteként kerül a Képviselő-testület elé megtárgyalásra és elfogadásra.
 
Az éves összefoglaló jelentés célja, hogy átfogó képet nyújtson a Képviselő-testület részére a tárgyévi független belső ellenőrzési tevékenység végrehajtásáról, a megállapításokról, a javaslatok hasznosításáról, az esetleges szükséges intézkedési tervről, valamint ezek nyomon követéséről.
 
A 2017. évi belső ellenőrzések végrehajtására az éves ellenőrzési terv alapján került sor mely a megbízási szerződés alapján magába foglalta Gyomaendrőd Város Önkormányzatának, Csárdaszállás Község Önkormányzatának, Hunya Község Önkormányzatának, a Közös Önkormányzati Hivatalnak és a Gyomaendrőd, Csárdaszállás Hunya Települési Önkormányzati Társulásnak a működésével kapcsolatos ellenőrzéseket.
 
A 2017. évben az ellenőrzési terv alapján 8 db ellenőrzés valósult meg. A belső kontrollrendszer működése szempontjából magas kockázatot jelentő intézkedésre nem került sor. A tanácsadói tevékenységre biztosított öt revizori nap - külön megbízás alapján - soron kívüli két ellenőrzésre került felhasználásra. 2017. évben a belső ellenőrzés büntető-, szabálysértési-, és kártérítési javaslattal nem élt, mivel az ellenőrzés során erre utaló gyanú nem merült fel. Az ellenőrzött területeken a vezetők minden esetben megtették az észrevételüket, reagálásukat a belső ellenőrzési jelentésre, ahol szükséges volt elkészült az intézkedési terv a hibák kijavítására.
 
A „Követeléskezelés a helyi adó és egyéb önkormányzati kintlévőségek vonatkozásában” ellenőrzéssel kapcsolatban a kintlévőségek felülvizsgálatára határidő és felelősök megjelölésével intézkedési terv készült. Az intézkedési terv alapján a szociális ellátó rendszer keretében nyújtott hátralék állomány törléséről a Képviselő-testület 128/2018. (III. 29.) Gye. Kt. határozatában döntött. Az egyéb önkormányzati kintlévőségek átminősítéséről a Képviselő-testület a 49/2018. (II. 15.) Gye. Kt., továbbá az 50/2018. (II. 15.) Gye. Kt. határozatában döntött.
 
„A Ligetfürdő Nonprofit Kft. 100 %-ban önkormányzati tulajdonú kft gazdálkodásának vizsgálata, a Kft. által elvégzett munka ellenőrzése, tulajdonosi elvárások érvényesülése” ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy a vizsgált időszakban teljes körű tényleges leltározás nem volt, a belső ellenőr javasolta a leltározás lefolytatását. A Jegyző 2018. január 31. –i leltározási utasításában az önkormányzatra és intézményeire teljes körű leltározást rendelt el. A leltározást és a kapcsolódó feladatokat legkésőbb 2018. május 31. napjáig kell elvégezni.
 
A „Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Kistérségi Óvoda működésével kapcsolatos ellenőrzés” megállapításai között szerepel, hogy a jogszabályban meghatározott nevelési szervezési paraméterek szerint a férőhelyek és a tényleges létszám alapján, Gyomaendrődön három óvoda 7 csoporttal is el tudta volna látni a feladatot. Egy telephely további működtetése további gazdaságossági számításokat igényel. Javaslatot tesz, hogy „A gyermeklétszám, a férőhely és a köznevelési törvény együttes értelmezése lehetőséget ad arra, hogy a Gyomaendrőd településrészen a jelenlegi gyermeklétszám ismeretében egy csoporttal kevesebb csoport legyen, tekintettel az óvodák területi elhelyezkedésére.”
 
A vizsgált időszakot követően a gyermeklétszámban növekedés történt, így a nevelési szervezési paraméterek kedvezőbb alakulása miatt magasabb összegű állami támogatásra jogosult önkormányzatunk. A magasabb gyermeklétszám nem teszi szükségessé a csoportösszevonást.
 
A 2017. évi ellenőrzések során tett megállapítások, javaslatok segítséget nyújtottak az önkormányzat és az ellenőrzött intézmények vezetőinek abban, hogy melyek azok a területek, amelyekre vonatkozóan a működést fokozottabb figyelemmel kell kísérni, és melyek azok a területek, amelyek megfelelően működnek.
 
Kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztésben foglaltakat megtárgyalni, javaslatával, véleményével, észrevételével kiegészíteni, és a 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést elfogadni szíveskedjen. 

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentés elfogadását. 
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentés elfogadását. 
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentés elfogadását. 
 
Döntési javaslat

"A 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a 2017. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe