2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2018. december 20-i ülésére

Tárgy:   Döntés illetményalap megállapításáról (II. forduló)
Készítette:   Dr. Uhrin Anna jegyző
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselő-testület 446/2018. (XI. 28.) Gye. Kt. határozatával úgy döntött, hogy 2019. évre 50.000,- Ft összegben határozza meg a köztisztviselői illetményalapot. Tájékoztatom a Képviselő-testületet, hogy a közös önkormányzati hivatal működtetése okán Hunya és Csárdaszállás községek Képviselő-testületei is megtárgyalták az illetményalap meghatározásáról szóló előterjesztést. A községi önkormányzatok képviselő-testületei támogatták, hogy 2019. évre 50.000,- Ft összegben legyen meghatározva a köztisztviselői illetményalap mértéke.
 
Előzetes hatásvizsgálat:
 
1. A tervezett jogszabály társadalmi hatása: Az illetmények korrekciójával a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalban lévő álláshelyek vonzóbbá válhatnak, csökkenhet a fluktuáció.
 
2. A tervezett jogszabály gazdasági, költségvetési hatásai: A rendeletben meghatározott illetményemelés költségvetési keretei a 2019. éves költségvetési rendeletben lesznek megállapítva.
 
3. Környezeti és egészségi következményei: A rendeletben foglaltaknak környezeti és egészségügyi következményei nincsenek.
 
4. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: A rendeletben foglaltak az önkormányzat részére további adminisztratív terhet nem keletkeztetnek.
 
5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A cél elérése - a hivatali apparátus megtartása, a köztisztviselők hivatalunkhoz méltó megélhetésének biztosítása - a rendelet megalkotásával lehetséges.
 
6. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti és pénzügyi feltételek: A személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei biztosítottak, míg a pénzügyi fedezet a 2019. évi költségvetés tervezetébe beépítésre kerül.
 
Az önkormányzati rendeletekhez indoklási kötelezettség is társul. Az indokolásban a jogszabály előkészítőjének feladata azoknak a társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és céloknak a bemutatása, amelyek a szabályozást szükségessé teszik. Az indokolásban ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatását is.
 
…./….. (….) önkormányzati rendelet
a közszolgálati tisztviselők 2019. évi illetményalapjáról
 
Általános indokolása
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megállapítja, hogy az önkormányzati köztisztviselők bérezése rendezésre szorul, ezért élt Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény (továbbiakban: Kvtv.) 60. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazással és a 446/2018. (XI. 28.) Gye. Kt. határozatával úgy döntött, hogy 2019. évre Kvtv. által meghatározottnál magasabb összegben, 50.000,- Ft összegben határozza meg a köztisztviselői illetményalapot. Az illetményalap korrekciójával biztosítani kívánja a hivatali apparátus megtartását, a köztisztviselők hivatalunkhoz méltó megélhetését.
 
Részletes indokolás
 
1. § Az önkormányzati rendelet Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 60. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők 2019. évi illetményalapjáról rendelkezik.
2. § A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.
 
Fent leírtak figyelembevételével készült el a rendelet-tervezet, melyet kérem, szíveskedjenek megvitatni, és elfogadásáról dönteni.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A bizottság javasolja a képviselő-testületnek a döntési javaslat elfogadását. 
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság     A bizottság javasolja a képviselő-testületnek a döntési javaslat elfogadását. 
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság     A bizottság javasolja a képviselő-testületnek a döntési javaslat elfogadását. 
 
Döntési javaslat

""Döntés illetményalap megállapításáról (II. forduló)" "

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Személyzeti ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének
 …./….. (….) önkormányzati rendelete
 
a közszolgálati tisztviselők 2019. évi illetményalapjáról
 (tervezet)
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 60. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének és Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének hozzájárulásával a következőket rendeli el:
 
1. § Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal közszolgálati tisztviselőinek illetményalapját 2019. évben 50.000,- Ft-ban állapítja meg.
 
2. § (1) Ez a rendelet 2019. január 1. napján lép hatályba.
 
(2) Ez a rendelet 2019. december 31. napján hatályát veszíti.
 
Gyomaendrőd, 2018. december 20.
 
 
Toldi Balázs
dr. Uhrin Anna
polgármester
jegyző
 
A rendelet kihirdetésre került: 2018. december .....
 
 
 dr. Uhrin Anna
jegyző
 
 
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe