5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. február 28-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Határ Győző Városi Könyvtár 2018. évi működéséről, a 2019. évi munkaterv beterjesztése
Készítette:   Albert Ildikó
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
1.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 537/2010. (XII. 23.) Gye. Kt. döntésével - a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL törvény 68. §-a alapján meghatározta a Határ Győző Városi Könyvtár szakmai beszámolójának szempontrendszerét.
Az intézmény vezetője – Dinyáné Bánfi Ibolya - eleget tett beszámolási kötelezettségének. Elkészítette a könyvtár 2018. évi szakmai beszámolóját a meghatározott szempontrendszernek megfelelően, továbbá összeállította az intézmény 2019-es évre szóló munkatervét. Az említett dokumentumok teljes anyaga az előterjesztés mellékletében olvasható. (mell_könyvtár_beszámoló_2018; mell_könyvtár_munkaterv_2019)
 
A városi könyvtárak vezetőit az EMMI felkérte egy kidolgozás alatt álló szakmai beszámoló és hozzátartozó munkaterv elkészítésére. Ezt a szakmai munkaanyagot már az elmúlt évben is elkészítette az intézményvezető, csak a tavalyi évben nem került a testület elé, mivel a dokumentumok érvényességét nem kötötték fenntartói jóváhagyáshoz. Ebben az évben azonban már a fenntartói jóváhagyás is kötelező eleme a szakmai munkaanyagnak. Az említett dokumentumok teljes anyaga az előterjesztés mellékletében olvasható.
(mell_könyvtár_beszámoló_települési_2018; mell_könyvtár_munkaterv_települési_2019)
 
Fent leírtak miatt kétféle szakmai beszámolót és kétféle munkatervet készített el az intézményvezető, mely dokumentumok jóváhagyását kéri a Képviselő-testülettől.
 
A Határ Győző Városi Könyvtár munkaértekezletén készült jegyzőkönyv szintén az előterjesztés mellékletét képezi. (mell_könyvtár_jzk)
 
2.
Intézményvezető asszony, mint a Gyomaendrődi Hírmondó időszaki lap szerkesztésével megbízott személy jelezte, hogy a külterületre szánt 500 példány helyett elegendő 400 példány (a posta jelzése alapján). Ennek megfelelően a nyomtatást 6100 példányra rendelik meg, ez a csökkenés szükségessé teszi a lapkiadásra vonatkozó megállapodás módosítását és kéri a Képviselő-testületet, hogy a módosításhoz az alábbiak szerint járuljanak hozzá:
 
„A Megállapodás 2.1. pontja az alábbiak szerint módosul:
 
2.1. Gondoskodik a Hírmondó évi 10 alkalommal, alkalmanként átlagban 20 oldalon, 6.100 példányban történő megjelentetéséről, valamint terjesztéséről.”
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a döntési javaslatok elfogadására. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, annak a határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Képviselő-testület számára. 
 
1. döntési javaslat

"Beszámoló a Határ Győző Városi Könyvtár 2018. évi működéséről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja Dinyáné Bánfi Ibolya intézményvezető által készített szakmai beszámolót a Határ Győző Városi Könyvtár 2018. évi működéséről.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Beszámoló a Határ Győző Városi Könyvtár 2018. évi működéséről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a Határ Győző Városi Könyvtár törlési beszámolóját, mely a 2018. évben törlésre került dokumentumokról készült.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

"Határ Győző Városi Könyvtár 2019. évi munkaterv beterjesztése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Határ Győző Városi Könyvtár 2019. évre vonatkozó munkatervét. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

4. döntési javaslat

"Gyomaendrődi Hírmondó példányszámának csökkentéséről döntés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az általa alapított Gyomaendrődi Hírmondó kiadásra kerülő példányszámát 2019. március 1-étől 6.100-ban határozza meg. A városi időszaki lap kiadójával 2017. szeptember 5-én megkötött megállapodás módosítását következő tartalommal elfogadja:
 
„MEGÁLLAPODÁS MÓDOSÍTÁS
a Gyomaendrődi Hírmondó városi időszaki lap kiadásáról
(Tervezet)
 
Mely létrejött
Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124., képviseli: Toldi Balázs polgármester) mint a Gyomaendrődi Hírmondó című városi időszaki lap alapítója (a továbbiakban: Alapító),
másrészről a
Határ Győző Városi Könyvtár (5500 Gyomaendrőd, Fő út 230., Törzskönyvi azonosító szám (PIR): 634409, adószáma: 16654237-1-04, képviseli: Dinyáné Bánfi Ibolya intézményvezető) mint a Gyomaendrődi Hírmondó című városi időszaki lap kiadója (a továbbiakban: Kiadó) között az alulírott helyen és időben, az alábbi feltételek szerint:
1. Előzmény:
A felek között 2017. szeptember 5-én megkötött, a Gyomaendrődi Hírmondó városi időszaki lap kiadásáról szóló megállapodást (a továbbiakban: Megállapodás) a következőkben módosítják.
 
2. A Megállapodás 2.1. pontja az alábbiak szerint módosul:
„2.1. Gondoskodik a Hírmondó évi 10 alkalommal, alkalmanként átlagban 20 oldalon, 6.100 példányban történő megjelentetéséről, valamint terjesztéséről.”
 
3. A Megállapodás 2.6. pontja az alábbiak szerint módosul:
„2.6. A terjesztés során a Kiadó gondoskodik arról, hogy lapszámonként legalább 6.100 példányt ingyenesen eljuttasson a gyomaendrődi lakossághoz. A címzetlen reklám kiadványnak a megjelenést követő három munkanapon belüli levélszekrénybe kézbesítésre előkészítése, továbbá a köteles és tiszteletpéldányok postázása a Kiadó feladata.”
 
4. A megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, valamint a Mttv. rendelkezései megfelelően irányadóak. A megállapodás három egymással szó szerint megegyező példányban készült, melyet Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a …/2019. (II. 28.) Gye. Kt. határozatával jóváhagyta, és azt a felek elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, aláírják.
  
Gyomaendrőd, 2019. március
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Toldi Balázs
polgármester
Gyomaendrőd, 2019. március
 
 
Határ Győző Városi Könyvtár
Dinyáné Bánfi Ibolya
intézményvezető
Jogilag ellenjegyzem:
 
 
Pap-Szabó Katalin
jegyző
Pénzügyileg ellenjegyzem:
 
 
Szilágyiné Bácsi Gabriella
pénzügyi osztályvezető
 
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe