9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. január 31-i ülésére

Tárgy:   A Liget Fürdő Nonprofit Kft. kérelme fennálló önkormányzati kölcsöntartozásának átminősítésére
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella osztályvezető
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2017. októberében belső ellenőrzés keretei között megtörtént az önkormányzati kintlévőségek felülvizsgálata. A belső ellenőr megállapításaira készített intézkedési terv alapján felülvizsgáltuk a Liget Fürdő Nonprofit Kft. részére még 2007. évben nyújtott és többször módosított 12.500.000 Ft összegű kölcsöntartozást.
 
2018. januári ülésén a Képviselő-testület a Fürdő részére még 2007. évben nyújtott önkormányzati kölcsönből 6.250.000 Ft-ot a 2017-es gazdálkodási évet érintően átminősített vissza nem térítendő működési támogatássá.
Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének 23/2018. (I.25.) Gye. Kt. határozata arról rendelkezett, hogy a 12.500.000 Ft összegű kölcsönből az átminősítést követően fennmaradó 6.250.000 Ft összegű tartozást a 2019. januári ülésén - a Fürdő 2018. évi gazdálkodásának ismeretében - felül kell vizsgálni. A Liget Fürdő Kft. ügyvezető igazgatója a határozatnak megfelelően kérelemmel fordult a Képviselő-testülethez, melyben jelezte, hogy a kölcsön visszafizetését a Kft. gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, így kéri a fennmaradó 6.250.000 Ft összegű kölcsön átminősítését végleges pénzeszköz átadássá.
 
A Liget Fürdő Nonprofit Kft. 2018. évi gazdálkodása többlet önkormányzati támogatást igényelt 10 millió Ft összegben (458/2018. (XI.28.) Gye. Kt. határozat alapján). Ezen támogatás a Kft. működési kiadásainak finanszírozását szolgálta, a Kft. Önkormányzattal szemben fennálló kölcsöntartozásainak rendezésére nem nyújtott fedezetet. A Fürdő működése önkormányzati támogatással biztosított, így nincs reális esély arra, hogy a Kft. ezen tartozását bármely gazdasági évben ki tudná gazdálkodni, illetve önkormányzati segítség nélkül rendezni tudná.
 
A külső gazdasági körülmények, a Fürdő tevékenységéből fakadó bizonytalan bevétel, az évek óta tartó minimálbér és garantált bérminimum növekedés, a Fürdő műszaki állapotának legalább szinten tartása jelentős terhet ró a Kft-re, így célszerű a 2007. évben nyújtott kölcsön fennmaradó részét (6.250.000 Ft) is átminősíteni pénzeszköz átadássá.
 
 
Kérem a Tisztelt Testületet, szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a kölcsön átminősítési kérelem elfogadását.
 
Döntési javaslat

"A Liget Fürdő Nonprofit Kft. részére 2007. évben nyújtott önkormányzati kölcsön 6.250.000 Ft összegének átminősítése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Liget Fürdő Nonprofit Kft. részére működési kiadásainak finanszírozásához 2007. évben nyújtott 12.500.000 Ft összegű önkormányzati kölcsönből fennmaradó 6.250.000 Ft összegű tartozást a 2018-as gazdálkodási évet érintően átminősíti vissza nem térítendő működési célú pénzeszköz átadássá. A Képviselő-testület döntésének megfelelően a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi osztálya végezze el az átminősítés számviteli rendszerben történő dokumentálását. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe