12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. március 28-i ülésére

Tárgy:   Közbiztonsági referens éves beszámoló 2018. évről
Készítette:   Cselei Tamás
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

2012. január 1-ével lépett életbe az új katasztrófavédelmi törvény. A 2011. évi CXXVIII. törvény és végrehajtására kiadott 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet hozta létre a közbiztonsági referensi státuszt és határozza meg a közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályokat. A kormányrendelet szabályozása szerint a katasztrófavédelmi szempontból I. és II. veszélyességi osztályba sorolt településen a polgármester közbiztonsági referenst jelöl ki. A referens a polgármester feladat-meghatározásának megfelelően vesz részt a polgármester katasztrófák elleni védekezési feladatainak tervezésében, szervezésében és végrehajtásában.
A közbiztonsági referensi feladatokat 2018. június 4. napjától Cselei Tamás, helyettesítése esetén Enyedi László látja el.

A 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendeletnek megfelelően az alábbi feladatok kerültek elvégzésre 2018-ben:
1. Megtörtént a város katasztrófavédelmi szempontból történő veszélyességi osztályba sorolása, melyet évente felül kell vizsgálni. Ennek során a helyi sajátosságokra és jellemzőkre tekintettel, valamennyi ismert veszélyeztető hatást figyelembe kell venni, azok egymásra gyakorolt hatásainak értékelésével. Értékelni kell a természeti, civilizációs és egyéb eredetű veszélyforrások, a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos kockázatok előfordulásának gyakoriságát és annak hatását. Ennek felmérése, ellenőrzése eredményeképp 2018.09.17. napján elkészült az erre vonatkozó 2018. évi javaslat. A kockázat elemzés és értékelés eredményeként Gyomaendrőd Város a 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében I. katasztrófavédelmi osztályba került besorolásra, elsősorban a bel- és árvíz veszélyeztetettség miatt.

2. A közbiztonsági referens a jogszabályokra és a tartalmi szempontokra tekintettel folyamatos felülvizsgálati és korrigálási munkát végzett a település veszély elhárítási, megalakítási, kitelepítési, befogadási, valamint riasztási és mozgósítási terveiben. A felülvizsgálati és korrigálási munkákat különösen az abban foglalt személyi, tárgyi, intézményi változások (pl. intézmények nevének, vezetőinek változása, utcanevek, továbbá létszámadatok megváltozása) teszik indokolttá.
A kérdéses időszakban is folyamatosan zajlott a köteles polgári védelmi szervezetekbe beosztott személyek adatainak pontosítása, annak érdekében, hogy a több mint 300 főt valós és aktualizált adatokkal tudjuk kezelni. A korrigálások után elkészültek a szükséges beosztó, illetve felmentő határozatok, amelyekről az érintettek postai úton értesültek. Ez a feladat folyamatos felülvizsgálatot igényel, s melynek aktualizálása a 2018. év egyik legfontosabb feladata.

3. A fent említett terveken és határozatokon kívül a település adataival, technikai eszközeivel kapcsolatos dokumentumok is aktualizálásra kerültek, melyben a településünkre vonatkozó, katasztrófavédelmi szempontból jelentős, aktuális adatokat kell nyilvántartani.
A katasztrófa helyzetekben rendelkezésre álló speciális technikai eszközök összeírása, aktualizálása februárban kerültek elkészítésre.

4. A 2018. november 8. napján tartott, Gyomaendrőd Város települési polgári védelmi szervezet felkészítésén, illetve a részt vevők beosztó határozatait elkészítette és elküldte, valamint a „Ne Égesd! Gyűjtsd szelektíven” lakossági fórumon a referens részt vett.

5. A közbiztonsági referensi feladatok egész évben rendszeres elfoglaltságot jelentenek a megbízott személynek. Az előzőeken túl részt vesz minden, a településen, katasztrófavédelmi szempontból történő ellenőrzésen (csapadékvíz elvezető árkok felülvizsgálata, belvíz elleni védekezés munkálatainak felülvizsgálata, települési hulladékszállítás ellenőrzése stb.), különböző adatokat szolgáltat a katasztrófavédelmi szervek megkeresésére (pl.: közfoglalkoztatott személyek létszámáról), részt vesz a különböző oktatásokon, értekezleteken.

Ezen feladatok elvégzéséhez rendszeres segítséget nyújtanak a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság munkatársai, különösen Majoros Zsolt tűzoltó alezredes, illetve Szilágyi Sándor tűzoltó őrnagy, katasztrófavédelmi megbízott.

Kérem a  Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a határozati javaslat elfogadását. 

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Beszámoló elfogadás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a közbiztonsági referens 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolót. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe