29. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2023. március 30-i ülésére

Tárgy:   Megkeresés Mol kútvezeték bányászati létesítmény elhelyezése érdekében 2
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Képviselő - testület!
 
A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (továbbiakban: MOL Nyrt.) bányászati létesítmény elhelyezését tervezi a Gyomaendrőd Város Önkormányzata 1244/139172 tulajdonában lévő 02691/9 helyrajzi számú, kivett csatorna megnevezésű, 229035 m2 területű szántó, anyaggödör és legelő megnevezésű ingatlanon az előterjesztéshez mellékelt információs térképeken feltüntetettek szerint.
 
A megkeresés március 24-én email-ban történt. Az előterjesztést véleményező bizottság nem tárgyalhatta. A MOL Nyrt. kérése, hogy a március 30-i Képviselő-testületi ülésen ezen kérelem is kerüljön megtárgyalásra.
 
Az érintett ingatlan az endrődi településrész külterületén az úgynevezett „Csejti” részen helyezkedik el.
 
A MOL Nyrt. közérdekű beruházás megvalósítása érdekében az önkormányzat tulajdonosi hozzájárulását kéri a tervezett En-É-22 kútvezeték elhelyezéséhez. A tevékenység biztosítása érdekében az En-É-22 kútvezeték (a hozzá kapcsolódó kútkörzetekkel, tartozékokkal, katódvédelemmel és egyéb technológiai elemekkel) bányászati létesítmény elhelyezését és üzemeltetését kívánja megvalósítani. Az építési sáv a tárgyi ingatlant 6730 m2 területen érinti. Ebből az önkormányzati tulajdonrész terülte: 60 m2.
 
A mellékelt változási vázrajz részletesen tartalmazza a kútvezeték, valamint az igénybevételi terület elhelyezkedését.
 
A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 38. § (10) bekezdés szerint a „Közterületen elhelyezendő bányászati létesítmény, szénhidrogén-szállítóvezeték és egyéb gáz- és gáztermékvezeték elhelyezésére vagy üzemeltetésére szolgalmi jogot alapítani nem lehet. a bányászati létesítmény, szénhidrogén-szállítóvezeték és egyéb gáz- ás gáztermékvezeték közterületen törtnő elhelyezését, illetve üzemeltetését a közterület tulajdonosa tűrni köteles. A közterület igénybevételével – beleértve a közterület használati korlátázását is – okozott károkért az építtető kártalanítást fizet.”
 
A MOL Nyrt.-nek a fenti jogi indoklásra való hivatkozással a 12/2022. (I. 28.) SZTFH rendelet 6. § (3) bekezdése alapján nem kell igazolni az építési jogosultságot a bányafelügyelet engedélyezési eljárásaiban.
 
A MOL Nyrt. az ingatlan használati korlátozásáért bruttó 5.000,-Ft összegű kártalanítási ajánlatot tesz az Önkormányzatnak.
 
Az Önkormányzat a megállapodás aláírását követően 8 napon beül köteles számlát kiállítani.
  
A bányászati tevékenység, a beruházás is a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény 2. § h) pontja, 4. § gb) pontja és az 1/2004. (II. 12.) AB határozat alapján a közérdeket szolgálja.
 
A MOL Nyrt. mellékelte az igénybevételi, használati és műszaki-biztonsági megállapodást és annak mellékleteit.
 
A megállapodás értelmében az ingatlan jogi helyzete nem változik azok továbbra is az Önkormányzat tulajdonát fogja képezni. A létesítmény megépítésének költségeivel, illetve a beruházó által vállalt vagy részére jogszabályban, illetve hatósági határozatban előírt fenntartási feladatok teljesítésével kapcsolatban az Önkormányzattal szemben semminemű igényt nem érvényesíthet a MOL Nyrt.
 
Kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és döntését határozati javaslat formájában hozza meg. 

Döntési javaslat

"Hozzájárulás a 02691/9 hrsz.-ú ingatlan területrészének igénybevételéhez"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete, mint a gyomaendrődi 02691/9 hrsz.-ú, szántó, anyaggödör és legelő megnevezésű, 22 ha 9035 m2 területű ingatlan 1244/139172 tulajdonosa hozzájárulását adja a Central Geo Bányamérési Agrotechnikai és Ingatlangazdálkodási Kft. munkavégző által készített 87/2022 munkaszámú változási vázrajz adati alapján az ingatlan területéből 60 m2 területrész időleges más célú hasznosításához a 1090MA1330/BJ/K-39-1/2023 iktatószámú, az előterjesztés mellékletét képező igénybevételi, használati és műszaki megállapodás feltételei szerint.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a szükséges nyilatkozatokat megtegye, és a megállapodást aláírja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

« Vissza
Vissza a főmenübe