8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. január 27-i ülésére

Tárgy:   Önkormányzati fejlesztések 2022. - Selyem út felújítás
Készítette:   Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A helyi önkormányzatokért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével pályázatot hirdetett a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 3.3. Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása jogcím, 3.4. Óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás jogcím, 3.5. Belterületi utak, járdák, hidak felújítása jogcím vonatkozásában, a továbbiakban együtt Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására.
 
Pályázati alcélok:
a)      A Kvtv. 3. melléklet 3.3 Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása jogcím (intézményfejlesztés)
aa)    Meglévő, bölcsődei ellátást nyújtó intézmény épületének vagy helyiségének – kapacitásbővítéssel nem járó – infrastrukturális fejlesztése, felújítása
ab)    70 %-os kapacitás kihasználtságot meghaladó óvodai nevelést végző intézmény infrastrukturális fejlesztése, felújítása, belső átalakítása (óvodafejlesztés)
ac)    Egészségügyi alapellátást szolgáló (háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, védőnői szolgálat, fogorvosi alapellátás) épület vagy helyiség infrastrukturális                   fejlesztése, felújítása (egészségügyi fejlesztés)
ad)    Közös önkormányzat székhely hivatalának infrastrukturális fejlesztése, felújítása (hivatalfejlesztés)
b)      A Kvtv. 3. melléklet 3.4 Óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés, felújítás jogcím (sportfejlesztés)
c)      A Kvtv. 3. melléklet 3.5 Belterületi utak, járdák, hidak felújítása
 
Egy önkormányzat az a)-c) pontok szerinti alcélok közül csak egyre pályázhat. Az a) pont szerinti pályázat esetében legfeljebb egy intézmény fejlesztése támogatható, de egy intézményen belül több feladatellátási helyen megvalósuló fejlesztésre is igényelhető támogatás.
 
Az ab) alpont szerinti pályázatnál a 70 %-os kihasználtságot a fejlesztéssel érintett feladatellátási helyek vonatkozásában külön-külön vizsgálják.
 
Az ac) alpont esetén háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, védőnői szolgálat vagy fogorvosi alapellátás helyszíneként funkcionáló épület vagy az épületben a szolgáltatásokkal érintett helyiségek fejlesztésére igényelhető támogatás.
 
A b) pont esetén legfeljebb egy sportlétesítmény fejlesztésére vagy új sportlétesítmény létrehozására igényelhető támogatás.
 
Közös feladatellátás esetén az ad) alpont szerint kizárólag a székhely településen működő hivatal fejlesztésére igényelhető támogatás.
 
Pályázók lehetnek:
-          Az a) fejlesztési pont szerinti alcél esetében települési önkormányzat, társulás esetén a társulás székhelye szerinti települési önkormányzat az általa              fenntartott intézmény vagy egészségügyi alapellátást biztosító épület vagy helyiség fejlesztésére, felújítására, mely 100 %-os önkormányzati tulajdonban van. Az ad) alpont esetében a közös önkormányzati hivatal székhely települése nyújthatja be a pályázatot a székhely hivatali épület fejlesztésére.
-          A b) pont szerinti alcél esetén a települési önkormányzat a 100 %-os tulajdonában lévő sportlétesítményként üzemelő létesítmény fejlesztésére, felújítására, illetve új sportlétesítmény létrehozására pályázhat.
-          A c) pont szerinti alcél esetében a települési önkormányzat a közigazgatási területén, tulajdonában lévő út, híd és járda felújítására, karbantartására igényelhet támogatást.
Az a) pont szerinti alcél esetén a pályázó társulás is lehet.
 
A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.
Igényelhető támogatási összegek:
-          a) pont: maximum 40 millió Ft
-          b) pont: maximum 20 millió Ft
-          c) pont: maximum 40 millió Ft (10.000 fő lakosságszám feletti települések esetében)
 
A támogatás maximális mértéke az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján kerül megállapításra.
A pályázat szempontjából az adóerő-képesség a költségvetési törvény 2. melléklet I. 1.1.1.6. jogcímszáma szerinti adóerő-képességet jelenti.
 
Fejlesztési
alcél
Támogatás maximális mértéke a Pályázó adóerő-képessége alapján
0-18.000 Ft/fő
18.001-25.000 Ft/fő
25.001-50.000 Ft/fő
50.000 Ft/fő felett
a)
fejlesztési költség 95 %-a
fejlesztési költség 85 %-a
fejlesztési költség 75 %-a
fejlesztési költség 50 %-a
b), c)
fejlesztési költség 85 %-a
fejlesztési költség 75 %-a
fejlesztési költség 65 %-a
fejlesztési költség 50 %-a
 
Gyomaendrőd esetében az egy lakosra jutó adóerő-képesség 23.525 Ft/fő.
A támogatás bruttó összeg, amelyből Áfa nem igényelhető vissza.
 
Csak olyan fejlesztésre nyújtható be támogatási kérelem, melyet nem kezdtek meg a pályázati kiírás közzététele előtt. Nem igényelhető támogatás olyan fejlesztéshez, mely megvalósításához más hazai vagy uniós forrásból támogatásban részesült.
 
A pályázatokat elektronikusan kell benyújtani legkésőbb 2022. február 4-én.
A miniszter a döntését 2022. március 31-i határidővel hozza meg. A támogatás felhasználásának határideje 2023. december 31.
Gyomaendrőd Város Önkormányzata jelen felhívás esetében a pályázati alcélok közül várhatóan idén is a c) pontra pályázhat eredményesen.
Azt javasoljuk a tisztelt Képviselő-testületnek, hogy az alábbiak szerint nyújtsuk be a pályázatot:
-          Selyem út Közös Önkormányzati Hivatal és Toronyi utca közötti szakaszának felújítása 1060 m hosszban.
Az út építését követő időszakban bekövetkezett útalap és altalaj mozgások miatt az út szerkezete több helyen megsüllyedt. Az aszfalt burkolat repedezett, így a csapadék beszivárog az útalap szerkezetébe, mely téli időszakban kátyúsodáshoz vezet.
Az érintett útszakasz teljes felújítása szükséges.
 
A fejlesztés forrásösszetétele az alábbiak szerint alakul:
 
Bruttó összköltség:
53 178 253 Ft
Igényelt támogatás:
 39 883 690 Ft
Vállalandó önerő összege:
13 294 563 Ft
 
Támogatás elnyerése esetén Gyomaendrőd Város Önkormányzata a szükséges önerőt Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletébe beépíti.
 
A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, az igényelhető támogatás összege maximum 40 millió Ft.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, az előterjesztés megvitatása után döntését határozat formájában hozza meg.
Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság egyhangúlag javasolja az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság egyhangúlag javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság egyhangúlag javasolja az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Döntési javaslat

"Önkormányzati fejlesztések 2022. - Selyem út felújítás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata pályázatot nyújt be a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására vonatkozó Pályázati kiírás alapján, a Gyomaendrőd belterületén található Selyem út Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal és Toronyi utca közötti szakasza (Hrsz: 3409/12, 3408, 6888, 6887, 6801, 5872, 5862, 5832, 5806, 5775, 5754, 5738, 5732, 5685, 5657, 5624) burkolatának felújítása érdekében.
 
A fejlesztés forrásösszetétele az alábbiak szerint alakul:
Bruttó összköltség:
53 178 253 Ft
Igényelt támogatás:
39 883 690 Ft
Biztosítandó önerő összege:
 13 294 563 Ft
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a szükséges önerőt Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletébe beépíti. 
A Képviselő-testület felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a pályázat benyújtására és a szükséges intézkedések, jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2022. 02. 04.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe