8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. február 24-i ülésére

Tárgy:   Döntés intézményvezetői ideiglenes megbízásról, intézményvezetői pályázat kiírásáról
Készítette:   Dr. Csordás Ádám jegyző, Pap-Szabó Katalin jegyző
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

2022. március 01. napjától a Kállai Ferenc Művelődési Központ igazgatói (vezető állású munkavállaló) státusza betöltetlenné válik, tekintettel arra, hogy Benéné Szerető Hajnalka 2022. február 28. napjáig vállalta az igazgatói feladatok ellátását. Az elmúlt egy évben több alkalommal is pályáztatásra került az igazgatói álláshely, azonban a pályázati felhívásokra nem érkezett olyan pályázat, amelyről érdemi döntést lehetett volna meghozni.
 
A költségvetési szerv működtetéséhez, azonban fenntartónak biztosítania kell vezető munkavállaló irányításával történő intézményműködtetést.
 
Ezért a képviselő-testületnek döntést kell hoznia, hogy kit bíz meg az igazgatói feladatok ellátásával egy eredményes pályázati eljárás lefolytatásáig. A jelen körülmények között ezt belső munkaátszervezéssel lehet megoldani.
 
Az intézmény jelenlegi munkavállalója Diószegi Mónika is nyújtott be igazgatói álláspályázatot, azonban a kulturális intézményben foglalkoztatottak munkaköreiről és foglalkoztatási követelményeiről, az intézményvezetői pályázat lefolytatásának rendjéről, valamint egyes kulturális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 39/2020. (X. 30.) EMMI rendeletben foglalt követelményeknek nem felelt meg a pályázata, így az érdemben nem volt elbírálható.
 
Diószegi Mónika a Kállai Ferenc Művelődési Központ jelenlegi munkavállalója, közművelődési munkatárs munkakörben van alkalmazva, okleveles közgazdász képesítése mellé jelenleg kulturális rendezvények szervezője középfokú képesítést szerez. Kétéves szakmai gyakorlattal rendelkezik.

2022. március 01. napjától a Képviselő-testület, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója pályázat lefolytatása nélkül, legfeljebb 120 napra megbízhatja ideiglenesen a szakmai szempontok, és a jogszabályban meghatározott követelményeknek is megfelelő jelöltet.
 
A kulturális intézményben foglalkoztatottak munkaköreiről és foglalkoztatási követelményeiről, az intézményvezetői pályázat lefolytatásának rendjéről, valamint egyes kulturális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 39/2020. (X. 30.) EMMI rendelet 5. § (9) bekezdése alapján:

„(9) Ha az intézményvezető munkaviszonyának megszűnését vagy az intézményvezetői munkakörben történő foglalkoztatása megszűnését követő napon az intézményvezetői munkakör nem kerül betöltésre, a munkáltatói jogkör gyakorlója a meghatározott követelményeknek megfelelő foglalkoztatottját legfeljebb 120 nap időtartamra pályázat lefolytatása nélkül is megbízhatja az intézményvezetői feladatok ellátásával.”
 
Toldi Balázs polgármester előzetes megbeszélést folytatott Diószegi Mónikával, aki vállalta az átmeneti - eredményes pályáztatás lefolytatásáig – időszakban az igazgatói feladatok ellátását. Ennek feltétele a jelenlegi munkakör és munkabér közös megegyezéssel történő módosítása. Az új munkakör megnevezése: igazgató; munkabér 2022. március 01. napjától bruttó 450.000,- forint. A felek megállapodása alapján intézményvezetői pályázat eredményes elbírálását követően a munkavállaló munkaköre és munkabére a 2022. február 28. napján érvényben lévő munkaszerződés szerint módosul.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság támogatta az igazgatói munkakör fent leírtak alapján történő betöltését. Ez alapján készült el a Diószegi Mónika munkaszerződésének közös megegyezéssel történő módosításáról szóló okirat, mely jelen előterjesztés részét képezi.
 
Ezen döntéssel egyidejűleg Gyomaendrőd Város Önkormányzata pályázatot hirdet az Intézmény igazgatói (vezető állású munkavállaló) feladatainak ellátásának betöltésére.
 
Fentiekre tekintettel kérem a tisztelt bizottságot az előterjesztés megvitatására és a döntések meghozatalára. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
 A bizottság támogatja a határozati javaslatok elfogadását.
 
1. döntési javaslat

"Intézményvezető ideiglenes megbízása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Személyzeti ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testület döntése alapján - a kulturális intézményben foglalkoztatottak munkaköreiről és foglalkoztatási követelményeiről, az intézményvezetői pályázat lefolytatásának rendjéről, valamint egyes kulturális tárgyú rendeletek módosításáról szóló 39/2020. (X. 30.) EMMI rendelet 5. § (9) bekezdése szerint - Diószegi Mónika munkaszerződésének közös megegyezéssel történő módosításával a Kállai Ferenc Művelődési Központ intézmény vezetői feladatait 2022. március 01. napjától 2022. június 28. napja között igazgatóként látja el.
 
A polgármester intézkedik a mellékelt magállapodás alapján a munkaszerződés módosításáról. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Pályázati kiírás megalkotása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Személyzeti ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete pályázatot hirdet az alábbi tartalommal:
 
Kállai Ferenc Művelődési Központ
 
Igazgató (vezető állású munkavállaló)
 
beosztás ellátására.
 
Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő
A vezetői megbízás időtartama:

A vezetői megbízás határozott időre 2022. június 29. napjától 5 évre szól.
A munkavégzés helye:

Békés megye, 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. utca 9.

A beosztáshoz tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:

A közművelődési feladatok (kulturális programok, előadások, városi rendezvények) szervezése mellett az intézmény alapító okiratában foglalt feladatok szabályosságnak megfelelő, színvonalas ellátása. A fenntartó által hozott döntések végrehajtása, folyamatos kapcsolattartás, tájékoztatási és beszámolási kötelezettség.
Az intézmény működésének biztosítása a költségvetési keretek betartásával, munkáltatói jogok gyakorlása. Összekötő szerep ellátása a helyi közművelődési és turisztikai feladatokat ellátó, valamint szakmai intézményekkel, szervezetekkel.

Illetmény és juttatások:

Az illetmény és az egyéb juttatások meghatározása a Munkáltató és a Pályázó közötti szabad megállapodás tárgya.

Pályázati feltételek:
·         felsőfokú végzettség és közművelődési szakképzettség vagy nem szakirányú felsőfokú végzettség és felsőfokú szakirányú szakképesítés
·         végzettségének, szakképzettségének vagy szakvizsgájának és egyben az intézmény alaptevékenységének megfelelő feladatkörben legalább ötéves szakmai gyakorlatot szerzett
·         kiemelkedő szakmai vagy szakirányú tudományos tevékenységet végez
·         a munkakör betöltésének feltétele államháztartási és vezetési ismereteket nyújtó, legalább 120 órás képzés (a továbbiakban: képzés) igazolt elvégzése. Ennek hiányában a vezető állású munkavállalói munkakör betöltését követő két éven belül köteles a képzést elvégezni, és az azt igazoló okiratot be kell mutatni a munkáltatói jogkör gyakorlójának. Aki a képzést határidőben nem végzi el, és a képzés elvégzését igazoló okiratot nem mutatja be, a munkakörben nem foglalkoztatható tovább. (Mentesül a képzés elvégzésének kötelezettsége alól, aki jogász vagy közgazdász szakképzettséggel rendelkezik, vagy a képzést az intézményvezetői munkakör betöltését megelőzően elvégezte, és azt okirattal igazolja.)
·         vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatása
·         büntetlen előélet
·         magyar állampolgárság
·         cselekvőképesség
·         3 hónap próbaidő
Elvárt kompetenciák:
·         határozottság, önállóság, jó döntési képesség,
·         jó kommunikációs képesség,
·         jó kapcsolatépítő, kapcsolattartó képesség.
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
·         részletes szakmai önéletrajz
·         az intézmény vezetésére, irányítására vonatkozó szakmai-, vezetői program,
·         iskolai végzettséget, szakképzettséget, gyakorlatot igazoló okiratok másolatai,
·         három hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány,
·         nyilatkozat arról, hogy a teljes pályázati anyagában foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggő kezeléséhez hozzájárul,
·         nyilatkozat arról, hogy a pályázat elnyerése esetén vállalja a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást,
A munkakör betölthetőségének időpontja:

A beosztás legkorábban 2022. június 29. napjától tölthető be.

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. június 01.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Toldi Balázs polgármester nyújt, a 06-66/386-122 -es telefonszámon.

A pályázatok benyújtásának módja:
·         Postai úton, a pályázatnak a Gyomaendrőd Város Önkormányzata címére történő megküldésével (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. ). Kérjük a borítékon feltüntetni a beosztás megnevezését: Igazgató.

A pályázat elbírálásának határideje: 2022. június 24.

A pályázati kiírás további közzétételének helye:
·         www.gyomaendrod.hu

A munkáltatóval kapcsolatos egyéb lényeges információ:

A pályázat iránt érdeklődő a pályázat elkészítéséhez szükséges tájékoztatást megkapja, az intézményt megismerheti.
 
 
       
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe