9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. december 22-i ülésére

Tárgy:   A 2023-2024 évi járási startmunka közfoglalkoztatási mintaprogramok
Készítette:   Varjú Róbert
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő- testület!
 
       Gyomaendrőd Város Önkormányzata a 2023-2024 évi támogatási időszakra az elmúlt évekhez hasonlóan három közfoglalkoztatási mintaprogram, megvalósítására nyújthat be pályázatot, melyek az alábbiak:
 
 
·         mezőgazdasági program (értékteremtő programelem)
 
·         helyi sajátosságokra épülő program (értékteremtő programelem)
 
·         szociális program (szociális programelem)
 
 
 
Mezőgazdasági mintaprogram:
 
          A mintaprogram keretében tovább működtetnénk a virágkertészetet, így a város virágosítása továbbra is a közfoglalkoztatáshoz tartozna, viszont az elmúlt évektől eltérően, kisebb mennyiségű, és más fajta virágok szaporítását támogatja a Belügyminisztérium.  A gyümölcs-és homoktövis termesztést is a  program részeként folytatnánk, mely igen nagy feladat lesz továbbra is, hiszen összesen több mint 10 ha nagyságú ültetvények, gondozási, fenntartási, betakarítási feladatait kell megvalósítanunk. Továbbá 35,7868 ha-on szántóföldi növénytermesztést végeznénk bevételképzés céljából. A programban tervezendő létszám összesen 39 fő. A mintaprogram költségeinek támogatottsága a létszámot figyelembe véve 93,84%, ezért a programhoz tartozó önerőt, melynek összege Nettó 1.194.980.-Ft, az önkormányzatnak kell biztosítania, mely viszont a 2022 évi közfoglalkoztatási bevétel maradványának terhére finanszírozható.
A program finanszírozásának mértéke a dologi támogatások tekintetében jelentősen csökkent, így a program működtetésének költségeit egyre nagyobb arányban, a programban képződött bevételekből kell finanszíroznunk. Bár a programban már évek óta nem lehet beruházásokat támogatott módon megvalósítani, mégis önkormányzatunk a közfoglalkoztatásban képződött bevételekből, a programban szereplő gyümölcsösök öntözési rendszerét ütemezett módon meg szeretné valósítani, költségcsökkentés céljából, valamint a szakképzett munkaerőhiány miatt is.
 
 
Helyi sajátosságra épülő mintaprogram:
 
       A program keretében tovább működtetnénk az asztalosműhelyünket, melyben kukákat, utcabútorokat, készítenének a közfoglalkoztatottak, valamint a korábban elkészített faházak karbantartását is elvégeznék. A dolgozók egy része zöldterület-kezelési feladatokat, és a túraútvonal megállóhelyeinek további fenntartási munkálatait is ellátnák. A program keretében a homoktövis készítmények készíttetésén felül, a közfoglalkoztatottak külön elnyert támogatás keretében létrejött üzemben homoktövis velőt is fognak készíteni. A programban tervezendő létszám 13 fő. A program nettó költségei 100%-ban finanszírozásra kerülnek.
 
Szociális mintaprogram:
 
        A mintaprogram keretében kisebb volumenben belvízelvezetési munkálatokat, illegális hulladéklerakó-helyek felszámolását, gallyak darálását, utak takarítását, patkázási feladatokat valósítanánk meg. A programban tervezendő létszám 8 fő. A program nagyban hozzájárul a város rendezettségének fenntartásához, mely jelentős megtakarítást eredményez önkormányzatunknak. A program bruttó költségei 100%ban finanszírozásra kerülnek.
 
 
          
        A programok támogatási keretein belül továbbra is igényelhető anyagi forrás kis értékű eszközök vásárlására, közfoglalkoztatottak bérköltségére, munka és egyéni védőeszköz biztosítására, beruházási-és dologi kiadásokra. A tavalyi pályázathoz hasonlóan elsődlegesen a meglévő kapacitások fenntartását, és működtetését kell biztosítani a közfoglalkoztatóknak, azzal a feltétellel, hogy továbbra is elő kell segíteni a közfoglalkoztatásban résztvevők elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedését. A közfoglalkoztatási mintaprogramok keretében új beruházások, további fejlesztéseket nem kíván támogatni a Belügyminisztérium.
 
 
        A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás formájában megvalósítandó „Húsgalamb-tenyésztési program”-ra egyenlőre még nem lehet a KTK rendszerében pályázni, így amennyiben lehetőség nyílik a program folytatására, akkor arról külön fog döntést hozni a Képviselő-testület. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy az energia költségek jelentős növekedése, a takarmányárak jelentős növekedése egyre inkább megkérdőjelezi a program további működtetését. 

 

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A bizottság javasolja a Képviselő-testületnek Toldi Balázs polgármester felhatalmazását a közfoglalkoztatási mintaprogramok kérelmeinek benyújtására, a hatósági szerződések megkötésére. Továbbá javasolja a Képviselő-testületnek a mintaprogramhoz kapcsolódó önerő biztosítását.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A bizottság javasolja a Képviselő-testületnek Toldi Balázs polgármester felhatalmazását a közfoglalkoztatási mintaprogramok kérelmeinek benyújtására, a hatósági szerződések megkötésére. Továbbá javasolja a Képviselő-testületnek a mintaprogramhoz kapcsolódó önerő biztosítását.
 
Döntési javaslat

"A 2023-2024 évi járási startmunka közfoglalkoztatási mintaprogramok"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

          Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a 2023-2024 évi közfoglalkoztatási program keretében a Mezőgazdasági program (értékteremtő programelem),  a Helyi sajátosságokra épülő program, (értékteremtő programelem), valamint a Szociális program, (szociális programelem), járási startmunka mintaprogramok kérelmeinek benyújtására, a hatósági és támogatási szerződések aláírására.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mezőgazdasági mintaprogram nettó 1.194.980,-Ft önerejét az önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletében meghatározott keretből biztosítja.  

Határidők, felelősök:

Határidő: értelem szerint
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Varjú Róbert

« Vissza
Vissza a főmenübe