16. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. május 30-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Kossuth út 30. szám alatti ingatlan
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
I. Az ingatlan minősítése
 
Az AntiAging Medical Kft. a feladat-ellátási szerződés 2019. március 31. nappal történő megszüntetése iránt kérelemmel fordult önkormányzatunkhoz, melyet a Képviselő-testület 504/2018. (XII. 20.) Gye. Kt. határozatával tudomásul vett.
 
A szerződésbontási kérelemmel egyidejűleg Dr. Békés Annamária fogszakorvos is írásban jelezte, hogy 2019. március 31. napjával lemond a 3. fogorvosi körzet praxisjogáról.
 
A 3. fogorvosi körzet a Dr. Békés Fogszakorvosi Kft. tulajdonában lévő Gyomaendrőd, Kossuth út 30. szám alatt lévő ingatlanban működött. A társaság ellen végrehajtási eljárás indult, amelynek részét képezte a Kossuth út 30. szám alatti ingatlan is.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete [506/2018.(XII. 20.) Gye. Kt. határozat] a fogorvosi ellátás folyamatos biztosítása céljából felhatalmazta Toldi Balázs polgármestert, hogy az 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 30. szám alatti ingatlan megvásárlására a végrehajtást kérő szervezetnek vételi ajánlatot tegyen a végrehajtási eljárásban szereplő 19.265.843 Ft összegig.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata ingatlan árverésen kívüli eladásban megállapodást kötött a Dr. Békés Fogszakorvosi Kft.-vel, 17,5 millió Ft összegű vételár mellett. Az ingatlan tulajdonjogának átjegyzése a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban, illetve a birtokbavétel megtörtént.
 
Az Önkormányzat az ingatlant fogorvosi ellátás biztosítása céljára vásárolta meg.    
 
A Gyomaendrőd, Kossuth út 30. szám alatti ingatlan fontosabb adatai.
 
Az ingatlan helye:
Gyomaendrőd, Kossuth út 30.
Helyrajzi szám:
142/1
Terület nagysága:
543 m2
Tulajdoni hányad:
Kizárólagos önkormányzati
Jellege:
Kivett
Művelési ága:
Fogorvosi rendelő
Bejegyzett jogok, terhek:
Tehermentes
 
Megnevezés
Burkolat
Alapterület ( m2 )
Rendelő
Kerámia
24,99
Röntgen
Kerámia
22,31
Váró
Kerámia
47,39
Szélfogó
Kerámia
2,72
Rendelő
Kerámia
24,82
Üzlet
Kerámia
16,63
Raktár
Kerámia
5,63
WC
Kerámia
2,10
Öltöző
Kerámia
7,11
Zuhanyzó
Kerámia
2,10
Közlekedő
Kerámia
5,93
Veszélyes hulladéktároló
Beton
2,30
Étkező pihenő kazánház
Kerámia
7,36
WC
Kerámia
1,35
Mosdó
Kerámia
2,30
Férfi WC
Kerámia
5,20
Akadálymentes és Női Wc
Kerámia
4,45
Háló
Laminált padló
7,41
Fürdő
Kerámia
4,15
Közlekedő
Kerámia
1,80
Gardrob
Laminált padló
7,44
Nappali
Kerámia
13,41
Konyha
Kerámia
9,72
Mindösszesen:
 
228,62 

Az önkormányzat tulajdonába kerülő vagyon tekintetében az egyes ingatlanokat minősíteni kell, meghatározva azt, hogy a vagyontárgy az önkormányzat törzsvagyonába (forgalomképtelen vagy korlátozottan forgalomképes vagyonelem), vagy forgalomképes vagyoni körbe kerül besorolásra.
 
A tulajdonba került ingatlanok besorolásnál a Nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény előírásait kell alkalmazni. 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a Gyomaendrőd, Kossuth út 30. alatti 142/1 hrsz.-ú ingatlant fogorvosi feladatellátáshoz biztosítja, így a törvény alapján azt a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon kategóriájába kell besorolni.
 
II. Helyiségek hasznosítása
 
Jelenleg az épületben lévő Kossuth útra nyíló üzlet, raktár és WC helyiségek megfelelő funkció hiányában üresen (összesen: 24,36 m2) állnak. A helyiségek bérletére van érdeklődés.
 
Amennyiben az önkormányzat nem kíván a helyiségek fenntartására kiadást fordítani, akkor célszerű bérbeadás útján hasznosítani. Az ingatlan a település városközpontjában található, így várhatóan lesz érdeklődés a helyiségek bérbevételére.  
 
A Képviselő-testületnek döntést kell hoznia arról, hogy a helyiségek bérbe adását meghirdeti-e nyilvános versenyeztetés útján.
 
A helyiségek bérbeadását az alábbi feltételek mellett javasoljuk.
 
1.  A bérleti díj mértéke: nettó 30.000,-Ft/hónap+ÁFA. Az önkormányzat által bérbe adott helyiségek bérleti díjai nettó 500 és 800 Ft/m2 között változnak. A nettó 800 Ft/m2 összeget vállalkozások, E.ON Ügyfélszolgálati Kft. fizet. A javasolt bérleti díj mértéke tekintettel az ingatlan elhelyezkedésére nettó 1.100 Ft/m2 összeggel kerekítve került megállapításra.
2. A bérleti jogviszony időtartama: határozatlan idejű. Ebben az esetben a szerződés megszüntetése a felek részéről egyszerűbb, mint határozott idejű szerződésnél.
3. A helyiségek üzleti célú kialakításának költségei a bérlőt terhelik.
4. Bérlő a gáz, áram és víz előző havi közüzemi díjait a használt helyiségek alapterületének arányában köteles megtéríteni a Bérbeadó által kiállított számla alapján.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól 10/2018. (II. 27.) önkormányzati rendelet 11. §-alapján az önkormányzati vagyon hasznosítása versenyeztetési eljárás útján a legmagasabb összegű ellenszolgáltatás, vagy összességében a legelőnyösebb ajánlat értékelési szempontja alapján történik, amennyiben a jogviszony időtartama meghaladja az egy évet.
 
A versenyeztetési eljárást az Önkormányzat versenyeztetési szabályzatban leírtak szerint kell lefolytatni.
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását. 

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Bizottság javasolja az ingatlan korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba történő besorolását, illetve az üzlethelyiség bérbeadását versenyeztetés útján.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A Bizottság javasolja az ingatlan korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba történő besorolását, illetve az üzlethelyiség bérbeadását versenyeztetés útján. 
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A Bizottság javasolja az ingatlan korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba történő besorolását, illetve az üzlethelyiség bérbeadását versenyeztetés útján. 
 
1. döntési javaslat

"Az ingatlan minősítése"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Rendelet alkotás, szabályozás
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének
.../…... (...) önkormányzati rendelete
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 10/2018. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
(tervezet)
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. § Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 10/2018. (II. 27.) önkormányzati rendelet 3. melléklet a következő sorral egészül ki.
 
 
A
B
C
66.
B/142/1
Fogorvosi rendelő
Kossuth út 30.
543
 
2. § Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.
 
 
Gyomaendrőd, 2019. ...............…..
 
Toldi Balázs
Pap-Szabó Katalin
polgármester
jegyző
 
 
A rendelet kihirdetésre került: 2019. .....................
 
 
Pap-Szabó Katalin
 
jegyző
    
Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 07. 01.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

2. döntési javaslat

"Helyiségek hasznosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat tulajdonát képező Gyomaendrőd, Kossuth út 30. szám alatti épület összesen 26,43 m2 alapterületű üzlethelyiségeinek bérbeadására egyfordulós, nyílt árversenyt hirdet az alábbi felhívás szerint.
  
 
VERSENYEZTETÉSI KIÍRÁS
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
 
a Gyomaendrőd, Kossuth út 30. szám alatti épület összesen 26,43 m2 alapterületű üzlethelyiségeinek bérbeadására egyfordulós, nyílt árversenyt hirdet
 
 
Az árversenyt kiíró megnevezése és székhelye: 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata 
Cím: 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. 
Telefon: +36-66/386-122 
Képviseli: Toldi Balázs polgármester 
e-mail: onkormanyzat@gyomaendrod.hu
 
Az árverseny célja: Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő–testülete által kijelölt helyiségek bérbeadása egyfordulós nyilvános árversenyen. 
 
Az árversenyt vezeti: Csényi István a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazottja.
 
Az árverseny kiírása, meghirdetése
 
A megkötendő szerződés típusa: Bérleti szerződés
 
Az árversenyen részt vehet:

1. Az árversenyen ajánlatot tehet.
 
1.1. Természetes személy.
1.2. Azon, a cégnyilvántartásba bejegyzett jogi személy, amely a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) pontjában meghatározott átlátható szervezet.
1.3. Több társaság vagy természetes személy együttesen, amely a hatályos magyar jogszabályok értelmében ingatlan tulajdonjogát megszerezheti. 
1.4. Az árversenyen kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az előleg letétbe helyezésre került. 
 
2. A szükséges igazolások.
 
2.1. Magánszemélyek esetében a személyazonosság igazolása, illetve képviselet esetén a meghatalmazás.
2.2. Az árversenyre jelentkező szervezetnek cégszerűen aláírt módon kell nyilatkoznia az Nvtv. 3. § (1) pontjában foglaltakról, vagyis az átláthatóságról. A valótlan nyilatkozat alapján kötött szerződés semmis.  
2.3. Cégek esetében az aláírásra és a képviseletre való jogosultság igazolása.
 
1. Bérleti díj, az ingatlan és a helyiségek adatai
 
Az ingatlan helye:
Gyomaendrőd, Kossuth út 30.
Helyrajzi szám:
1577
Bérbeadásra kerülő helyiségek:
Üzlet 16,63 m2, raktár 5,63 m2, WC mosdó 2,10 m2, összesen: 24,36 m2.
Egyéb jellemzők:
A helyiségek nem klimatizáltak. Fűtés, padlófűtés. Nyílászárók hőszigetelt üvegezésű ajtó, ablak.
Minimum bérleti díj, Ft/hónap+ÁFA
30.000 Ft/hónap+ÁFA
 
2. A bérleti jogviszony feltételei
 
2.1.    A bérleti szerződés időtartama: határozatlan idejű,
2.2.   A bérleti díjat előre, a tárgyhó 15. napjáig a bérbeadó által kibocsátott számla alapján határidőre kell megfizeti. Bérbeadó 2020. évtől kezdődően az éves fogyasztói árindex figyelembevételével állapítja meg a következő évi bérleti díj mértékét. A bérleti díj módosításának esedékessége a tárgyévet megelőző év november 30.
2.3.    Az önkormányzat a bérlőnek nem biztosít támogatást a működéshez, valamint a helyiségek fenntartásához. A bérlőt terheli az összes jogszabályok által meghatározott működtetéssel kapcsolatos feltételek biztosítása.
2.4.    Bérlő a gáz, áram és víz előző havi közüzemi díjait a használt helyiségek alapterületének arányában köteles megtéríteni a Bérbeadó által kiállított számla alapján.
2.5.    Bérlő a helyiségekben a bérleti jogviszony időtartama alatt csak a Bérbeadó írásos engedélye alapján végezhet átalakítási, fejlesztési munkákat.
 
3. Az árverseny
 
3.1. Helye: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal ülésterme (Gyomaendrőd, Selyem út 124.)
3.2. Ideje: 2019. június 21. 1000 óra.
 
4. Árverseny biztosíték
 
4.1. A meghirdetett helyiségekre 10.000,- Ft versenyeztetési biztosíték utalását – legkésőbb 2019. június 21.-én 9 óráig - el kell indítani az Békés Takarék Szövetkezetnél vezetett 53200125-11062402 számlára, és annak bizonylat másolatát az ajánlatához kell csatolni.
4.2  Az árverseny során azon ajánlattevők, akik nem nyertek, azoknak a befizetett biztosíték visszautalásra kerül, az eredmény megállapítását követő 3 napon belül. A nyertes ajánlattevő döntése alapján szintén kérheti a biztosíték visszautalását, vagy annak beszámítását a bérleti díjba.
 
5. Az árverseny győztese: aki a legmagasabb bérleti díjara tesz ajánlatot.
 
6. A Kiíró felhívja a figyelmet arra, hogy az ajánlattevő az 1. pontban rögzítettektől alacsonyabb mértékű bérleti díjra nem tehet ajánlatot. Az az ajánlat, amelyik a fentiekben rögzítettnél kedvezőtlenebb ellenszolgáltatás megajánlását tartalmazza, az érvénytelennek minősül.
 
7. A szerződéskötés egyéb feltételei
 
7.1. Az árverseny nyertese a közlést követően 15 napon belül szerződést köt
7.2. Ha az árverseny nyertesével a szerződés megkötése – a szerződéskötésre nyitva álló határidőben – meghiúsul, vagy a szerződés aláírása után a nyertes a szerződést nem vagy nem szerződésszerűen teljesíti és ezért a kiíró a szerződéstől eláll, vagy felmondja azt, úgy a kiíró jogosult a soron következő ajánlattevővel – azonos feltételek mellett – szerződést kötni, vagy új árverést kiírni.
7.3. A nyertes ajánlattevő helyébe lépő ajánlattevővel csak akkor köthető szerződés, ha
a) az versenyeztetési kiírás erre lehetőséget adott, továbbá
b) az árverseny eredményének közlésekor a 2. és 3. helyre rangsorolt ajánlattevőt erről külön értesítették, továbbá
c) a szerződésnek a kiíró által történő – a 7.2 pontban foglalt okok miatti – felmondása vagy attól történő elállása esetén a szerződéskötéstől számított 6 hónap még nem telt el.
 
8. A versenyeztetési kiírás megjelenik: a Gyomaendrőd Város honlapján ( www.gyomaendrod.hu) illetve a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján.
 
9.   A helyiségekkel kapcsolatos felvilágosítást a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályán lehet kérni (06 66 581 232), megtekintése munkanapokon 800 és 1400 között előre egyeztetett időpontban.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő – testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a bérleti szerződés megkötésére és a szükséges jognyilatkozatok megtételére. 
   
Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 07. 15.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

« Vissza
Vissza a főmenübe