20. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. május 30-i ülésére

Tárgy:   Közterület átnevezési kezdeményezés (2. forduló)
Készítette:   Megyeri László aljegyző
Előterjesztő:   Ágostonné Farkas Mária kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület áprilisi ülésén tárgyalta Dógi János gyomaendrődi lakos, továbbá a Roma Polgárjogi Szövetség civil szervezet kezdeményezését arról, hogy a jelenlegi Kossuth tér megnevezésű közterület kerüljön átnevezésre Endrődi cigányzenészek tere megnevezéssel.
 
Indoklásukban leírták, hogy azokról az emberekről, akik Gyomaendrődön születtek, illetve akik a romákért, a roma hagyományokért, kultúráért, vagy a közéletben tevékenykedtek, dolgoztak, ezekről a személyekről utcát, teret nevezzen el az önkormányzat. Ezen túl leírták még, hogy az endrődi cigányzene és annak művelői szorosan beivódtak Endrőd történelmébe.
 
Az elnevezésben érintett közterület két helyrajzi számú terület. A 6673/1 helyrajzi számú, kivett közterületen belül található még egy 6673/2 helyrajzi számú terület is, amely kivett telephely, az egykori gáz cseretelep. Mindkét terület a Kossuth tér megnevezést hordozza és Gyomaendrőd Város Önkormányzata a tulajdonosa.
 
Az előterjesztés vitáját követően a Képviselő-testület elrendelte, hogy Dógi János gyomaendrődi lakos, továbbá a Roma Polgárjogi Szövetség civil szervezet által a jelenlegi Kossuth tér megnevezésű közterületnek Endrődi cigányzenészek terére történő átnevezési kezdeményezése 30 napra kerüljön közszemlére a helyben szokásos módon.
Ezen túl a közterületek elnevezésének és jelölésének rendjéről szóló 15/2013. (V. 10.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározottak közül a b) pont szerinti forma választásával kezdeményezi az érintett lakosság véleményének közvetlen megismerését is.
 
A határozat alapján április 26-án egy közleményt tettünk közzé az önkormányzat honlapján. Ezt követően április 30-án a Táncsics Mihály utca, Kárász utca, Dankó Pista utca, Kőrös utca, Bányász utca, Halász utca és a Vadász utca 253 nagykorú polgárának címeztük meg a mellékelt tájékoztató levelet és egy szavazólapot, melyhez mellékeltünk válaszborítékot is. A megkereső levélből 3 visszaérkezett mert lakatlan az ingatlan, így végül 250 polgárhoz jutott el a vélemény nyilvánításra felkérő levél és szavazólap.
 
Az érintett polgárok véleményüket hordozó szavazatukat május 15-éig juttathatták vissza.
 
A megadott határidőig 4 db (1,6%) szavazólap érkezett vissza.

Ebből 4 fő (1,6%) támogatja az Endrődi cigányzenészek tere megnevezést.

Ezen túl érkezett még egy „nem hivatalos” vélemény nyilvánítás is, amelyben a névtelen nyilatkozó „nem kéri a névváltoztástást”.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A bizottság támogatja a döntési javaslat elfogadását.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A bizottság támogatja a döntési javaslat elfogadását.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A bizottság támogatja a döntési javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Közterület átnevezési kezdeményezés (2. forduló)"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Közterület elnevezése
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Dógi János gyomaendrődi lakos, továbbá a Roma Polgárjogi Szövetség civil szervezet kezdeményezésének, a csekély számú (1,6%) lakossági támogatottságra figyelemmel nem ad helyt, ezért a Gyomaendrőd belterület 6673/1 és 6673/2 helyrajzi számú, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában lévő közterület Kossuth tér megnevezését nem módosítja.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe