1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. június 27-i ülésére

Tárgy:   A helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   Enyedi László osztályvezető
Előterjesztő:   Pap-Szabó Katalin jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az Országgyűlés 2018. évben elfogadta a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény és kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi XCVII. törvényt, így 2019. évtől változásokra kerül sor a szálláshely működtetés terén. A szálláshely szolgáltatók által kötelezően használandó szálláshely-kezelő szoftveren keresztül kell majd a szálláshely-szolgáltatás során keletkezett adatokat rögzíteni és továbbítani a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé. A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról szóló 237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet határozza meg a Magyarország területén a szálláshely-szolgáltató által a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz való csatlakozás, valamint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ működtetésének, a bekerülő adatok kezelésének, feldolgozásának és továbbításának szabályait. 
 
A szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatási tevékenység megkezdését követő legfeljebb 5 napon belül köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt elvégezni. Akik már a tevékenységüket bejelentették, azt folytatják, ez évben fokozatosan kötelesek a regisztrációt teljesíteni. Ennek megfelelően a szálloda szálláshely-üzemeltetők 2019. július 1-től, a panziók 2019. október 1-től, minden egyéb szálláshely-üzemeltető 2020. január 1-től lesz köteles a napi és havi adatszolgáltatást a fentiek szerint teljesíteni.
 
A helyi önkormányzat jegyzője, illetve az általa meghatalmazott személy regisztrációt követően a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ elektronikus felületére belépési jogosultsággal fog rendelkezni és jogosult lesz az illetékességi területén működő kereskedelmi szálláshely-szolgáltatóktól érkezett vendégéjszaka-, és idegenforgalmi adó ellenőrzéséhez szükséges adatok, valamint az ezen adatokból készített kimutatások lekérdezésére és megtekintésére.
 
Önkormányzatunk helyi adókról szóló rendelete meghatározott adattartalommal vendégnyilvántartás vezetési kötelezettséget ír elő a szállásadóknak, idegenforgalmi adókötelezettségük teljesítésének nyilvántartásához, ellenőrzéséhez. Mivel a központi nyilvántartó rendszer ez évben ezt fokozatosan kiváltja, szükséges az önkormányzat adórendeletében a vendégnyilvántartási kötelezettséget is fokozatosan, majd 2020. január 1-vel véglegesen megszüntetni.
 
A szabályozás várható következményei, előzetes hatásvizsgálat:
 
1. Társadalmi hatás: A rendeletnek társadalmi hatása nincs.
 
2. Gazdasági, költségvetési hatás: A rendeletnek közvetlen gazdasági, költségvetési hatása nincs.
 
3. Környezeti és egészségi hatások: A rendeletnek környezeti, egészségi hatása nincs.
 
4. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: Az adóhatóság adminisztratív terhei kis mértékben csökkenhetnek.
 
5. Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotásának elmaradása esetén a helyi adórendeletünk nem felelne meg a magasabb szintű jogszabályoknak, olyan többletkötelezettséget írna elő, olyan szabályozást tartalmazna, amit a magasabb szintű jogszabály már előír az adózók számára,
 
6. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
 
A rendelet-tervezet indokolása:
 
1. § - Az önkormányzat a helyi adókról szóló rendeletében, az idegenforgalmi adókötelezettség teljesítésének nyilvántartásához, ellenőrzéséhez szükséges vendégnyilvántartás vezetését írja elő a szállásadók részére. A szálláshely-szolgáltatóknak a törvényben, illetve annak végrehajtási rendeletében meghatározott ütemezés szerint, 2019. évben kötelezően csatlakozniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz, és egy központi szálláshely-kezelő szoftveren keresztül kell majd a szálláshely-szolgáltatás során keletkezett adatokat rögzíteni és továbbítani. Az önkormányzat adóhatósága jogosult lesz az illetékességi területén működő kereskedelmi szálláshely-szolgáltatóktól érkezett vendégéjszaka-, és idegenforgalmi adó ellenőrzéséhez szükséges adatok lekérdezésére és megtekintésére, így szükségtelenné válik a helyi rendeletben előírt nyilvántartási kötelezettség.
 
2. § - Hatályba léptető rendelkezések.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítását a rendelet-tervezet szerint.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A Bizottság javasolja a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítását a rendelet-tervezet szerint.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság javasolja a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosítását a rendelet-tervezet szerint.
 
Döntési javaslat

"A helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Adóügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
………/......... (……….) önkormányzati rendelete
a helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
TERVEZET
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. § A helyi adókról szóló 30/2011. (XI. 4.) önkormányzati rendelet a következő 19/A. §-al egészül ki:
 
„19/A. § A szállásadót a 19. § szerinti vendégnyilvántartás-vezetési kötelezettség a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz történő adatszolgáltatás megkezdéséig, de legfeljebb 2019. december 31-ig terheli.
 
2. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdés kivételével 2019. július 1-jén lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.
(2) A (3) bekezdés 2020. január 1-én lép hatályba.
(3) Hatályát veszti a 19. §, a 19/A. §, a 4. melléklet és az 5. melléklet.
 
Gyomaendrőd, 2019. ...............…..
 
Toldi Balázs
Pap-Szabó Katalin
polgármester
jegyző

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe