1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. július 19-i ülésére

Tárgy:   Forráskiegészítés
Készítette:   Nagy Réka, Pardi László osztályvezető, Szilágyiné Bácsi Gabriella osztályvezető
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Önkormányzatunk a 2019. márciusában lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként vállalkozási szerződést kötött a Szemp-Air - Rsz-Coop Konzorciummal 2019. április 09. napján „Biológiai és kémiai, földi gépes és légi úton történő csípőszúnyog lárva, illetve imágóirtás komplex elvégzése Gyomaendrőd közigazgatási területén, a 2019. évben” tárgyban.
 
A vállalkozási szerződés műszaki mennyisége:
Légi biológiai kezelés: 282 ha területén 1-3 alkalommal,
földi biológiai kezelés: 11 ha területén 1-3 alkalommal,
légi kémiai kezelés: 900 ha területen, 1-3 alkalommal,
földi kémiai kezelés: 410 ha területen, 1-3 alkalommal.
 
2019. májusában a rendkívül változékony, csapadékos időjárás miatt, a szúnyogtenyésztő helyek területe jelentős mértékben növekedett. Ezt a helyzetet fokozta még a Körösökön levonult árhullám után visszamaradt időszakos pangó vizek és a csípőszúnyogfejlődést felgyorsító hirtelen beköszöntő kánikula. Extrém mértékű szúnyoginvázió volt az egész országban, így a Körös-völgyi Konzorcium tagtelepülésein, ideértve Gyomaendrőd területén is. Ilyen mértékű szúnyoginvázió az elmúlt 30 évben nem volt a Körösök vidékén. Több Körös-völgyi Konzorciumi tagtelepülés a vállalkozói szerződésében foglalt lehetőségeit kimerítette, azonban a szúnyogszezonnak még nincs vége, körülbelül a felénél járunk.
 
Július hónapra a szúnyoghelyzet a júniusi extrém kategóriából, a korábbi éveknek megfelelő „normál” kategóriába rendeződött, így előreláthatólag legalább még 2 alkalommal lesz szükség, teljeskörű légi és földi kémiai szúnyoggyérítésre Gyomaendrőd területein az idei szúnyogszezonban.

A további szükséges szúnyoggyérítések a vállalkozási szerződés módosításával valósíthatók meg. A módosítás a műszaki mennyiségben mutatkozik. Szakértői vélemény alapján az eredeti szerződésben meghatározott mennyiséghez képest plusz 2 légi és földi kémiai kezelésre lesz szükség. Az alkalomszám emelése 5.132.400 Ft többletköltséget jelent, amit csökkenteni tudunk a 3 alkalmas légi biológiai kezelés elmaradásából adódó 2.686.050 Ft összegű megtakarítással. Így bruttó 2.446.350 Ft összegű többletforrást igényel a szúnyoggyérítés számának fent említett növelése.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2019. évi költségvetésről szóló 4/2019. (II.15.) önkormányzati rendelet 12. mellékletének 21. sorában a település egészségügyi feladatokra -szúnyoggyérítés, rágcsálóirtás stb. - meghatározott keret teljesen felhasználásra került a szúnyoggyérítési feladatokra, így szükségessé válik a rovar- és rágcsáló irtási és növényvédelmi permetezési feladatok fedezetének kiegészítése is, melynek bruttó összege 1.482.000 Ft, azaz egymillió négyszáznyolcvankettőezer forint.

Fentiek alapján összesen bruttó 3.929.000 Ft-ot, azaz hárommillió kilencszázhuszonkilencezer forint forrás kiegészítés szükséges.

Döntési javaslat

"Forráskiegészítés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Környezetvédelem
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. évi település egészségügyi feladatok - szúnyoggyérítés, rágcsálóirtás, növényvédelem - ellátására bruttó 3.929.000 Ft, azaz bruttó hárommillió kilencszázhuszonkilencezer forint többletforrást biztosít a 2018. évi szabad maradvány terhére.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe