4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. augusztus 29-i ülésére

Tárgy:   A Szent Antal Népház és Művelődési Ház kérelme
Készítette:   Szilágyiné Bácsi Gabriella osztályvezető
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A Szent Antal Népház és Művelődési Ház intézményvezetője 2019. augusztus 6-án kérelemmel fordult Gyomaendrőd Város Képviselő-testületéhez. Kérelmében előadta, hogy az intézmény Szent Antal Zarándokház telephelyén tűzjelző berendezés kiépítése vált szükségessé, melynek bruttó költsége 1.321.575 Ft volt. Az intézmény költségvetésébe ez a tétel nem került beépítésre, hiszen ez a költség egy váratlan, előre nem tervezhető esemény következtében jelentkezett. Az intézményvezető kéri a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a tűzjelző berendezés kiépítésének költségét plusz támogatásként biztosítsa az intézmény számára.
 
Előzmény:
A Zarándokház 2016. február 18-a óta működik szálláshelyként. A működési engedély 21 fő elhelyezéséről rendelkezett. Ezt követően az intézmény 2017-ben, majd 2019. májusában fordult a hatóságokhoz szálláshely bővítési kérelemmel 26, illetve 33 főre. 2017-ben a kérelemnek helyt adtak és a működési engedélyt 26 főre módosították. A 2019. májusában beadott férőhely bővítési kérelem engedélyeztetési eljárása viszont az alábbi hiányosságot tárta fel: 20 fő elhelyezett személy felett a kereskedelmi szálláshelynek beépített tűzjelző berendezéssel kell rendelkeznie (Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 154. § (1) bekezdése). A tűzjelző rendszer hiánya a szálláshely működési engedélyének bevonásával, illetve büntetés kiszabásával jár.
A szálláshely kialakítása a Lélekkel a Körösök mentén projekt keretei között valósult meg. A jogszabály rendelkezései alapján a 21 fős szálláshely nem kaphatott volna működési engedélyt a tűzjelző berendezés hiányában. Az engedélyező hatóságok figyelmét a hiányosság 2019. májusáig elkerülte. A májusi engedélyeztetési eljárás során feltárt hibáról az intézményvezető tájékoztatta Polgármester Urat, majd intézkedett a tűzjelző rendszer kiépítéséről. A Békés Megyei Katasztrófavédelem 2019. június 27-én helyszíni szemle alkalmával engedélyezte a kiépített tűzjelző rendszert.
 
A hiányosság pótlása során 3 tétel kifizetésére került sor:
  1. Tűzjelző berendezés: nettó 735.000 Ft + 198.450 Ft áfa
  2. Tűzjelző berendezés szerelése: nettó 187.500 Ft + 50.625 Ft áfa
  3. Tűzjelző rendszer tervezése: nettó 150.000 Ft (alanyi adómentes)
 
Az intézmény a szálláshely tevékenység tekintetében áfa levonási jogosultsággal rendelkezik, így az intézmény részére a felmerült nettó költségek biztosítása szükséges, melynek összege: 1.072.500 Ft. A többlettámogatást a 2018. évi szabad maradvány terhére javasoljuk biztosítani.
 
Kérem a Tisztelt Testületet, szíveskedjen az előterjesztést megvitatni és döntését meghozni.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a többlettámogatás biztosítását a tűzjelző rendszer kiépítésére.
 
Döntési javaslat

"Tűzjelző berendezés kiépítéséhez többlettámogatás biztosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szent Antal Népház és Művelődési Ház részére 1.072.500 Ft többlettámogatást biztosít a Szent Antal Zarándokházban tűzjelző berendezés kiépítéséhez. A többlettámogatás forrása: a 2018. évi szabad maradvány. A 2019. évi költségvetési rendelet soron következő módosítása alkalmával kerüljön beépítésre az intézmény költségvetésébe az 1.072.500 Ft összegű plusz támogatás. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe