15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. szeptember 26-i ülésére

Tárgy:   Forgalmi rend változtatási kérelem
Készítette:   Pardi László osztályvezető
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A Rózsa Ferenc utcai lakosok kérelemmel fordultak Önkormányzatunkhoz, melyben kérik, hogy a Rózsa Ferenc utca a Katona József utca irányából kerüljön egyirányúsításra.

Az egyirányúsítást az utca szűk keresztmetszetével és az utóbbi időben a Gárdonyi Géza utca irányából megnövekedett forgalommal indokolják.
A kérelmet egy kivétellel az utca teljes lakossága támogatja.

A lakosok által kért forgalmi rendet egy darab „Behajtani tilos” és egy darab „Egyirányú forgalmi út” jelzőtábla kihelyezésével lehet kialakítani. A korábbi gyakorlat szerint ezek a táblák is „Kivéve kerékpárosok” kiegészítő táblával kerülnének kiegészítésre.

A kihelyezés költsége megközelítőleg 50.000 Ft, mely rendelkezésre áll a helyi közutak üzemeltetése megnevezésű költségvetési szakfeladaton.

Az egyirányúsítás kialakítása esetén a szomszédos Széchenyi István utcában a forgalom növekedésével kell számolni a Gárdonyi Géza utca irányából.

Az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló KM rendelet 2. § (1) bek. (mely kimondja hogy, az utak forgalmának szabályozása - a 3. §-ban foglalt kivételekkel -, valamint a közúti jelzések elhelyezése, fenntartása, üzemeltetése és eltávolítása a (2)-(10) bekezdésben meghatározott kiegészítésekkel és kivételekkel az út kezelőjének a feladata), valamint az 1988. évi I. törvény 33§ (1) bek. c pontja alapján (mely kimondja hogy, a közút kezelője a helyi közutak tekintetében a helyi önkormányzat; a koncessziós szerződés alapján működtetett helyi közutak és műtárgyaik tekintetében a koncessziós társaság, illetőleg a 9/B. § (2) bekezdése szerint szerződés alapján azzal megbízott gazdálkodó szervezet) a helyi közutak forgalmának szabályozása az Önkormányzat feladata.

Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására.
 

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság     A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a határozati javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Egyirányúsítás kialakítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Közlekedés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Rózsa Ferenc utca Katona József utca irányából történő egyirányúsítását támogatja. 
Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 10. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe