13. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. november 28-i ülésére

Tárgy:   Vidovszky Béla Városi Képtár fejlesztés Kubinyi Ágoston 2019 program keretében
Készítette:   Megyeriné Csapó Ildikó közalapítvány vezető tisztségviselő, Mile Erika, Szilágyiné Bácsi Gabriella osztályvezető
Előterjesztő:   Petényi Roland osztályvezető
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2019. november 11.-én megjelent a miniszteri döntés a 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. melléklet II. 4.) c) pont szerint a Muzeális intézmények szakmai támogatása Kubinyi Ágoston Program eredményéről.
Az igényelt 3 943 000 Ft helyett bruttó 2 000 000 Ft támogatást kaptunk a b) alcél: közérdekű muzeális kiállítóhelyek bb) alpontja infrastrukturális fejlesztések, gyűjteményeknek helyet biztosító épületek állagvédelmi felújítására, mely összegből áfa nem igényelhető vissza.
 
A támogatást az Önkormányzat részére ítélték meg, viszont a végfelhasználó a Vidovszky Béla Városi Képtár. Megvalósító Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért Közalapítvány, a számlák az ő nevére kerülnek kiállításra, mivel az ő tulajdonában van az ingatlan. (hrsz 115 és 116)
A támogatási szerződés megkötéséhez szükséges a főépítész igazolása mivel A Gyomaendrőd belterület 115 és 116 hrsz alatti földrészletek a 91/2010.(II.26.) Gye. Kt. határozat alapján helyi értékvédelmi terület és műemléki környezet határán belül helyezkedik el. A megvalósítás megkezdésekor településképi vélemény beszerzése és dokumentációhoz csatolása szükséges.
 
A támogatási szerződés aláírásának határideje: 2019. november 23. Megvalósítás kezdete 2019. november 11., de legkésőbb 2020. február 11. – Projekt zárás és pénzügyi elszámolás határidő: 2020. december 31.
 
A támogatást a képtár épületének fa nyílászárói részleges (5 utcafronti és 2 udvari) cseréjére igényeltük. A megvalósítás során a meglévő dupla ablakokat tokkal együtt kibontják, és az előzővel azonos kivitelű, gerébtokos ablakok legyártása, beépítése, falazat vakolat javítása, festése történik, a ráccsal a meglévő spaletta felület kezelésével átszerelve az új szerkezetre. A műszaki tartalom csökkenhet a támogatás erejéig, de célszerű az utcafronti ablakokat egyben kicserélni, és ehhez a még fennmaradó különbözetet megelőlegezni az Alapítványnak.  
 
Új árajánlatot kértünk és ezek alapján mind a hét ablak esetében megtörténik: a külső ablakszárnyak bontása, külső rész gyártás tokkal 3+6+3 low E+gáz szigetelő üveggel. Egyszeres gumi tömítéssel borovi fenyőből. Milesi vastaglazúrral felület kezelve. Megmaradó tokot, vasrácsot, szárnyat és spalettát felület kezelve. Homlokzat javítással. Külső horganyzott lemezpárkánnyal.
Mindezeket mérlegelve javasolt a támogatás kiegészítése 316 000 Ft önkormányzati saját forrással, ha a Képviselő-testület úgy dönt. Az ablakok beszerzése és a szakszerű kivitelezés beszerzési eljárás köteles, és jelenleg nem ismerjük a beérkező ajánlatok közül legkedvezőbb összegét, ezért célszerű egy összeghatárt megszabni saját erő kiegészítésnek, mely összegről a KT dönt.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését: 

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A bizottság a döntési javaslat előterjesztés szerinti elfogadását javasolja.
 
Döntési javaslat

"Kubinyi 2019 Képtár ablakcsere"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Építési, beruházási ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának képviselő-testülete a 35320-2/2019/MÚZEUM ügyiratszámú Vidovszky Béla Városi Képtár állagvédelmi felújítása, ablakcsere támogatási szerződés aláírására kedvezményezettként felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert. A támogatás végfelhasználója az Önkormányzat által alapított Közalapítvány Gyomaendrőd Város Közgyűjteményeiért.
 
Az Önkormányzat a támogatási szerződésben foglaltak teljesítéséhez az elnyert 2 000 000 Ft támogatáson felül a 316 000 Ft önerőt is átutalja a közalapítvány részére. Az önerő a 2018. évi szabad maradvány terhére biztosítja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe