5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. november 6-i ülésére

Tárgy:   Tulajdonosi hozzájárulás épületenergetikai korszerűsítéshez
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium képviseletében Tóth Ferenc igazgató a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízottjaként, pályázói szerepkörben kérelemmel fordult Gyomaendrőd Város Önkormányzatához.
 
Az intézmény az Önkormányzat tulajdonában lévő 687 helyrajzi számú 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39.  szám alatt lévő oktatási épületet érintően a KEHOP 5.2.13 konstrukcióban energetikai pályázaton kíván részt venni és ehhez kéri az előterjesztés mellékletében szereplő tulajdonosi hozzájárulás megadását.
 
Az épületenergetikai korszerűsítés során a pályázat segítségével a mellékelt műszaki tervben részletezett alábbi tartalmi elemeket tervezik megvalósítani:
- az épület részben homlokzati, részben belső, továbbá padlásfödémet, stb. érintő hőszigetelése;
- az épület korábban ki nem cserélt, fa nyílászáróinak korszerű, hőszigetelő üvegezésű nyílászárókra való lecserélése;
- az épület fűtési rendszerének radiátorokat érintő korszerűsítése.
 
A tájékoztatás alapján a kivitelezés tervezett bruttó költsége: hozzávetőlegesen 97 millió forint tesz ki. A támogatást igénylő a projekt befejezésétől számított 5 évig tartozik fenntartási kötelezettséggel. A projekttel kapcsolatos dokumentumokat legalább 2027. december 31. napjáig köteles megőrizni. 
 
A projektet a pályázat elbírálását követően, az intézményben zajló nevelő-oktató munka eredményes megszervezését szem előtt tartva 2020 nyarán tervezik megvalósítani.
 
A korszerűsítési munkák nem építési engedélykötelesek. A pályázat elbírálásnak utolsó időszaka 2020. január 4-től 2020. január 31-ig terjed.
 
A pályázati kiírás feltételei között szerepel továbbá, hogy a megvalósítónak rendelkeznie kell az ingatlan használati jogával.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete döntött arról - 244/2019.(VI. 27.) Gye. Kt. határozata - , hogy a Gyomaendrőd, Hősök út 39. szám alatti telephelye működtetése érdekében az ingatlan és ingó vagyon használatára megállapodást köt.
 
A használat joga az Egyházmegyét 2019. szeptember 1. napjától 5 év határozott időtartamban illeti meg. 
 
A pályázati eljárásban való részvételhez a megállapodást meg kell hosszabbítani a fenntartási kötelezettség miatt. A megállapodás hatályba léptetésének feltétele a KEHOP 5.2.13 konstrukció keretében való sikeres pályázat, továbbá a támogatási szerződés megkötése.
 
A pályázat benyújtásához való tulajdonosi hozzájárulás megadásán túl a projekt megvalósításának az egyéb feltételei az alábbiak:
 
1.     Az épület helyi védettség alatt áll, ezért a településkép védelméről 23/2018.(XI. 30.) önkormányzati rendelet alapján (Továbbiakban: Rendelet) a védett homlokzatokon meg kell őrizni és felújítás esetén helyre kell állítani a homlokzati nyílásrendszert, a nyílások osztását, a homlokzati tagozatokat és az anyaghasználatot. Utólagos hőszigetelés akkor megengedett, ha az a homlokzati architektúra megváltoztatása nélkül megvalósítható.
2.     A Rendelet előírásai szerint a projekt megvalósításához településképi véleményeztetési eljárást kell lefolytatni.
3.     A projekt kivitelezési munkáinak megkezdéséhez az Önkormányzat a részletes dokumentáció ismeretében járul hozzá.
 
Az előterjesztésben leírt feltételek mellett javaslom a tulajdonosi hozzájárulás megadását a projekt benyújtásához, illetve nyertes pályázat estén annak megvalósítását.
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását. 

1. döntési javaslat

"Tulajdonosi hozzájárulás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul ahhoz, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye (székhely: 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 2.) a Gyomaendrőd Város Önkormányzat tulajdonában lévő 687 helyrajzi számú 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39. szám alatti ingatlanon lévő oktatási épületet érintően a KEHOP 5.2.13 konstrukcióban energetikai pályázatot nyújtson be, a benyújtandó pályázatban vállalt projektet megvalósítsa, a pályázatban vállalt fenntartási időszak végéig tartó kötelezettségét teljesítse. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 11. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

2. döntési javaslat

"Megállapodás módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat és a Szeged-Csanádi Egyházmegye (székhely: 6720 Szeged, Aradi vértanúk tere 2.) között a 687 helyrajzi számú 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39. szám alatti ingatlan használatára kötött megállapodást az oktatási épület energetikai korszerűsítése  projekt befejezésétől számított 5 évig terjedő időszak végéig meghosszabbítja.
 
A megállapodás hatályba léptetésének feltétele a KEHOP 5.2.13 konstrukció keretében való sikeres pályázat, továbbá a támogatási szerződés megkötése. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 11. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

3. döntési javaslat

"Projekt kivitelezési munkák "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete sikeres pályázat esetén az 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 39. szám alatti ingatlanon lévő oktatási épület KEHOP 5.2.13 konstrukció keretében az energetikai korszerűsítés projektet kivitelezési munkáinak megkezdését az Önkormányzat a részletes dokumentáció ismeretében engedélyezi.
 
A tulajdonosi hozzájárulás megadásának feltétele a településkép védelméről szóló 23/2018.(XI. 30.) önkormányzati rendelet előírásai szerint a településképi véleményeztetési eljárás lefolytatása. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2019. 12. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

« Vissza
Vissza a főmenübe