4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság
2015. szeptember 15-i ülésére

Tárgy:   Kft-k fenntartásában működő óvodák, bölcsődék vezetőinek 2014/2015-ös nevelési évről készített szakmai beszámolójának elfogadása
Készítette:   Omiliákné Csikós Anikó
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
      Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete a 201/2004. (VII.29.) Kt. számú határozatában úgy döntött, hogy fenti 3 óvodával közhasznúsági szerződést köt 2004. augusztus 1. napjától határozatlan időtartamra. A 2012/2013-as nevelési évben bekövetkezett törvényi és fenntartói változások szükségessé tették, hogy 2014. április 1. napjától köznevelési szerződés váltsa fel a korábbi közhasznúsági szerződést. Ennek időtartama 5 év.
 
A köznevelési szerződés 5.) pontjában az önkormányzat minden év szeptember 10-ig beszámolót kér a korábbi évekhez hasonlóan a minőségirányítási programban meghatározott szempontok szerint.
 
Az előterjesztés mellékletében, az alábbi intézményvezetők 2014/2015-ös nevelési évről készített szakmai beszámolóját terjesztjük a Tisztelt Képviselő-testület elé
 
Selyem úti Óvoda és Bölcsőde
Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft.
Képviselője: Szabó Istvánné 5502 Gyomaendrőd, Sugár u. 53/1.
Vásártéri Bölcsőde és Óvoda
Szivárvány Gyermekkert Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft.
Képviselője: Varjú Judit 5500 Gyomaendrőd, Vásártéri ltp. 27/B/1
Tulipános Óvoda
 
Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Kft.
Képviselője: Giricz Ilona 5502 Gyomaendrőd, Sugár u. 59/1.
 
- Mindhárom óvodának jó a kapcsolata a város intézményeivel, hivatalaival, személyi és tárgyi feltételeik megfelelnek a törvényi elvárásoknak, jó a kapcsolatuk a szülőkkel, pedagógusaik továbbképzése a terveiknek megfelelően alakult. Év közben rengeteg színes rendezvénnyel, játszóházzal segítik az óvoda és a szülő kapcsolat elmélyítését, adnak alkalmat a találkozásra, beszélgetésre, együttlétre. Aktívan részt vesznek a városi gyermekprogramok szervezésében (UGRA-BUGRA Óvodai Sportnap, OVI-OLIMPIA, városi szintű programok).
 
- A Selyem úti Óvoda az elmúlt nevelési évben 87 fővel, 3 csoporttal működött. Elvégezték a legszükségesebb felújítási munkákat is (játékok lefestése, felújítása, kerítésfestés), valamint felújításra került a gyermekmosdó is.
Az 1999-ben készített jól bevált programjukat átdolgozták 2013 tavaszán az új törvényi elvárások alapján. A bölcsődében a 24 férőhely ellenére év végére már 30 kisgyermek járt.
- A Vásártéri Óvoda szintén 3 csoporttal működött, 70 fővel. A bölcsőde 24 férőhelyes, de a beíratottak száma egész évben 51 fő.
Folyamatosan történtek az év folyamán az épület állagmegóvásához kapcsolódó karbantartási munkálatok, valamint fejlesztő eszközök vásárlásra, udvari játékok lefestése, mosdóhelyiségek felújítása stb.
A Tulipános Óvoda a legkisebb Kft. formában működő óvoda városban, mely 1 csoporttal, 25 fővel működött az elmúlt tanévben. A tavalyi évhez viszonyítva a speciális nevelést igénylő gyermekek száma nem változott.
A Tulipános Óvoda és az Önkormányzat között 2015. február 1. napján kötött Szerződés 4.) pontja értelmében az óvoda beszámolt a családi napközi működéséről is.
A beszámolók az előterjesztés mellékletét képezik.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a döntési javaslat szerint elfogadni.


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A bizottság javasolja a döntési javaslat elfogadását.
 
Döntési javaslat

"Kft-k fenntartásában működő óvodák, bölcsődék vezetőinek 2014/2015-ös nevelési évről készített szakmai beszámolójának elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1.         Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft-vel kötött köznevelési szerződés 5. pontjában foglaltak szerint elfogadja a Gyermekliget Óvodai Oktató Nonprofit Kft. képviselőjének - Szabó Istvánnénak, a Selyem Úti Óvoda és Bölcsőde 2014/2015-ös nevelési évben végzett tevékenységéről szóló szakmai beszámolóit.
 
2.         Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szivárvány Gyermekkert Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. -vel kötött köznevelési szerződés 5. pontjában foglaltak szerint elfogadja a Szivárvány Gyermekkert Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. képviselőjének - Varjú Juditnak, a Vásártéri Óvoda és Bölcsőde 2014/2015-ös nevelési évben végzett tevékenységéről készített szakmai beszámolóit.
           
 
3.         Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Kft.-vel kötött köznevelési szerződés 5. pontjában foglaltak szerint elfogadja a Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Kft. képviselőjének - Giricz Ilonának, a Tulipános Óvoda és Családi Napközi 2014/2015-ös nevelési évben végzett tevékenységéről készített szakmai beszámolóját.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe